Thursday, 25 November 2010

Kerenah Yang Wajib Layan....

Assalamu'alaikum...

Anak lima....semuanya tengah membesar tu.Bila tiba time2 cuti macam ni alamatnya, sebulan... dua tong gas ler.Mana tidaknya asyik lapor jer manjang...Kalau musim sekolah tu semuanya sibuk ngan aktiviti.Kadang2 tak sempat makan,pagi pi sekolah...petang karang sekolah lagi,balik sekolah petang,pi ngaji.Yang dah khatam tu....tak pi ngaji..pi main la pulak.Mana ada masa nak pikir makan......

Ni kat sini meh saya citer sikit apa yang anak2 saya suka makan.Sebenarnya depa tu semua pun bedal..tapi saya je tak nak susah2 layan nafsu makan depa tu.Habis kalau melayan kang..buruk la akibatnya.Bayangkan kalau sarapan nasi lemak,t/hari nasi,petang pulak donat,malam ..nasi lagi...Esok pun menu cam tu gak..ubah sikit kat sarapn,buat mi goreng...petang..buat karipap pulak...Cuba bayang kan..sehari 4 kali makan..seminggu dah brapa kilo naik tu.Ish..ish..tak boleh jadi kan..

Tapi saya sangat bersyukur dapat anak2 yang cukup memahami dan tak pernah demand.
Macam biasa kami makan nasi waktu lunch dan malam, sarapan biasanya roti putih..boh le apa2 pun,depa tak pernah kisah,planta + gula,jem,susu,sos,mayonis atau cicah nescafe je..Kadang2 saya layan gak kuih2 melayu,tapi jarang sangat2,kecuali bulan puasa..wajib hari2 ada kuih sebab kami bukan jenis makan nasi masa berbuka.

Ini ialah cucoq yang selalu saya buat time cuti2 gini.Ala cucoq bawang jer,jom layannnn.....

Tu hat versi bulat2 dan comey..kalau agak2 tak berapa nak rajin ,jadi ler cam ni..
Kalau buat cucoq bawang ni,selalunya depa suka cicah ngan sos cili je..kalau ada mayonis..ok gak.
Kadang2 tu kalau ada belen2 nasi mlm tadi,saya suka buat nasi goreng je....nasi goreng simple..Tapi anak2 suka sangat...Air tangan...dan lagi satu,masak ngan kasih sayang ye..puan2..Jom makan nasi goreng pulak..
Sekian....

6 comments:

  1. sedap tgk cekodok bawang tu..cicah ngan sambal pun sedap..

    ReplyDelete
  2. a'ah...betul tu..kalau ada sambal tumis...memang depa tak cicah sos punya..ataupun 'gulai semalam'yg dah sebati dok perangat tu,mmg sedap..

    ReplyDelete
  3. wah..sedapnyer... nak rase cket..cuapkan la gayah..lapo ni..hihi

    ReplyDelete
  4. gayahspears>>eheh cik gayah datang sini nak suruh cuap pulak..dah abis la..di ngap dek ank2ku yang selera besar tu...

    ReplyDelete
  5. hehe...ragam bebudak..mmg suka makan...mulut tak berenti mengunyah..

    ReplyDelete
  6. princeduyong>>wah..ada putera dikalangan puteri,,,a'ah,betul tu..ank2 adalah anugerah tak ternilai..layan la selagi mampu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...