Thursday, 2 December 2010

Cekodok pisang,cekodok bawang...


Assalamu'alaikum...

Entri kali ni..meh kita tengok(kalau ada orang nak tengok la kan..)
Gelagat anak2 saya....tarra..macam biasa,cerita ank2 masih menjadi keutamaan...sbb itulah harta yang paling berharga yang saya ada.Nak citer pasal umah besar..takde,citer pasal keta besar pun takde..nak citer pasal ilmu blog..silalah ke blog Ben Ashaari ok...atau blog lain yang owner dia ni pangkat otai2 belaka.Kat sini takde semua tu nooo..tapi kalau entri pasal masak2 tu,Insyaallah..sesekali tu menyelit gak,ok kot noooo..Jom layan gambar kat bawah ni....


Tu hah siap ngan nombor sekali..Senang sikit nak citer ni..ikut turutan nombor je.
1~adik ngan feveret cekodok pisangnya.Tengok tu siap koyak2 lagi cekodok tu supaya cepat sejuk.
2~makan cekodok pun pakai garpu,bukan nk mkn mi je yer..punya lah tak sabar2 nak makan tu yang pakai garpu sbb tak leh pegang,panas..
3~kak cik buat muka..merajuk lah tu..sbbnya adik tak bagi share.Tu yg kena boh pinggan asing2.
4~adik ngan cucoq bawangnya di malam yang lain pulak,masih hadap sorang2..tak suka share ngan orang.
5~ni lagi satu menu feveret..kalau takde cucoq..atau mami depa kemalasan nk bikin..inilah dia pilihan depa..masing2 ngan milo atau nescafe sorang secawan..pakat cicah biskut merry.Padahal beli biskut tu nk buat kek batik..tapi selalunya tak sempat jadi kek batik pun...

Tengok pulak gambar kat bawah ni..alangkah bahagianya tengok ank2 dapat duduk makan sama2 kan..Rasa penat memasak..ilang camtu jer..


Adik tetap tak nak share..sori yer..kakak,abang dan kak lang share le ngan kak cik..Jangan risau ada banyak lg dlm kuali kat dapur tu...Tunggu sat nooo...sat ja..dah nak masak dah tu...

P/S: Cekodok yang korang buat,tak jadi bulat?Tips nak bagi cekodok tu bulat2..senang jer,sentiasa godek2..balik2 kan...jgn dah jemput2kan kat dalam kuali,pastu tinggal camtu jer..Macam akakkk ni hah siap amik bangku kecik,pastu duduk ngadap kuali tu sambil godek2..Tp syaratnya mesti dapur tu kat bawah le..kalau dapur tinggi..tak kosa nk diri lama2...

cekodok pisang..

p/s: cekodok = cucoq kodok (loghat utagha)

4 comments:

  1. den nih haa..peminat n pakar buek kodok..hahahha..
    plg terer buat kodok pokak..

    ReplyDelete
  2. haiya apek..depan ada longkang..>>yer ke ko terer bak mai sikit nak rasa...agak2 pas makan teruss pekak badak...

    ReplyDelete
  3. rajin melayan anak2 yaa..akak..emmm..rajin melayan anak2 utk beli jer..!!!

    ReplyDelete
  4. KAK PAH>>>sy ank2 ramai,kuat mkn lak tu..beli goreng pisang 10 hengget punn tak cukup..kalau la hari2 beli makcik menega tu yang kaya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...