Thursday, 27 January 2011

Bohong Sunat!

Assalamu'alaikum...

Dah 2 hari tak up date blog, tu lah pasal..orang buat blog saya pun nak buat blog.Lama2 buntu takde idea nak buat entri apa kan...

Dalam dok pikir2 nak tulis apa.....teringat kata2 sdr Ben dalam blog dia pasal isu ni.Katanya nak jadi blogger dan nak orang datang blog kita, kenalah update blog tiap2 hari.Kalau pun tak de idea atau tak tau nak tulis apa,mulakan dengan sepatah sehari(jgn biar blog bersawang berhari2,berminggu2 pastu berbulan2)Kata beliau lagi kalau sehari sepatah,dua hari 2 patah,lama-lama jadi lah berpatah-patah.Lebih kurang macam tu lah maksud beliau.Ikut kefahaman saya lah..kalau orang lain faham macam lain tak tau lah pulak.

Berbalik pada alam nyata pulak ni...tentang tajuk kat atas nun,al-kisahnya camni.Pagi ni adik buat perangai.Tak nak pegi sekolah.Biasa lah budak2 kan,semangat awal bulan jer.Jadi saya pun pujuk la macam2.Salah satunya nak beli nasi lemak masa dia balik sekolah nanti.Dia memang suka makan nasi lemak,(semua pon dia suka sebenarnya)Tapi saya lupa yang malam tadi dalam pukul 11 mlm camtu saya tanak nasi sbb mmg cadang nak buat nasi goreng hari ni......jadi saya pun buat la nasi goreng.

Dan sbb tak nak membazir,saya tak belikan adik nasi lemak tapi saya masukkan nasi goreng tu dalam polistrin masa nak bagi dia makan...konon2 macam beli kat kedai.Kalau tak buat macam tu nanti, dah tentu adik tak nak makan,sebab saya BOHONG.Memang sepatutnya pun, setiap kali berjanji kita wajib tepati!
Tapi dalam kes ni, saya cuma guna PSIKOLOGI jer..............Adik tengah makan nasi goreng,pastu dia tanya "mami beli yea..sedappp!"
Saya diam jer....



16 comments:

  1. akak seorg ibu yg bijak.. dr sini dpt digambarkn bergitu

    ReplyDelete
  2. MAMI~!!!NK JUGAKK NASI GORENG YG MAMI "BELI" TUH~
    HIK3~ ^__^

    ReplyDelete
  3. Khaifaiz:
    yer ke bijak,(bukan penipu kan?)
    terima kasih,rasa bangga ni kena puji.
    lega sikit akk dengar cam tu,tak lah rasa bersalah sangat.

    Ayuu:
    Nak jugak?Meh sini mami bagi ko penampar jepun..hehehe....

    ReplyDelete
  4. anak kpah yg bongsu tu suka minum air yg dibeli bungkus tu..jadi kpah beli plastik dan tali..so..bancuh air sendiri buh ais..dan ikat dgn tali..jadi mcm yg beli tu lah..heee..tu bukan bohong..tapi tektik!!!

    ReplyDelete
  5. Sharifah nor:
    kak pah..kita sebagai mak ni kena kreatif.Nak kongsi satu cita,ms ank sy kecik(tk ingat yg mana..)nangis nak apple banyk,sedangkn abah belah 4 bhgn je,saya amik apple tu belah 16...kan banyak tu..dia pun diam..kah3 gelak smpai pengsan..!

    ReplyDelete
  6. STRATEGI tu kakkkkk! heheehe

    mmg mak2 ni kena kreatif kan, anak2 ni mmg macam2 la akalnya..ihikkss..layannnn je la :)

    ReplyDelete
  7. kak pia.. kira beli la jugak tu .. beras semua nak kena beli.. hehe...

    ReplyDelete
  8. salam jumaat kak pia

    hahaha...kna tipu.
    anak sy pun spesis mcm tu...klau mknn org bg ke, bli ke...bukan main bselera lg tp klau ibu dia buat, t.pndang pun huhuhu

    sy nk saiko mcm tu jg lah heheh

    ReplyDelete
  9. sz|m.s.s:
    suzi,strategi kena habat..chewah2.Mentol kt kepala ni kena sllu menyala,baru teghang....

    Encik Mamat:
    janji akak tak yah pi kedai beli apa2...abg polis byk lak kt kwsn akk la ni,naik moto tk de lesen ni..polistrin tu pun mmg stanby je,kot2 ada oder..

    So Shy Lady:
    sekali-sekala...
    kamu pon?kwn akk buat camni,msakn dia...dia boh dlam tupperware tak ats meja konon2 makcik sebelah bg..menjadi tau..try la..hehhee..

    ReplyDelete
  10. Miahaha. Kak Pia, mak nak nasik grg gak laaa!

    Lapoooo nih. Huks..huk

    ReplyDelete
  11. hakhakhak..lucu lah kak pia! nnti bole ana guna taktik nih..masheh! :)

    ReplyDelete
  12. Haha, lawaklah akak ni.Dgn anak2 ni mmg kena guna psikologi kan.

    ReplyDelete
  13. sweetnyerw...gune alternatig yg len utk pujuk anak..akak sgt kreatif..

    ReplyDelete
  14. sebagai ibu nie...kita kena kreatif kan. Actually bukan utk bohong sunat tapi more utk amik hati anak kan.

    ahkak pun nak nasik goreng gak...kasik tapau occay he..he..he.

    p/s: ahkak nk mintak permission nak letak blog Pia kat my blog list yer. Thanks yer.

    ReplyDelete
  15. hahahaahhaa...
    kelakar lah akak ni..
    bijak..bijak..
    huuhuuh :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...