Wednesday, 2 February 2011

nOVEL cINTA!

Assalamu'alaikum...

Mood cuti...bukan mood raya,depa yang raya...kita dak noo.Kita sambut Aidilfitri dan Aidiladha saja tau.Tapi cuti.... boleh tumpang sekaki.Ramai kawan dah ada kat kampung memasing dah ni.
Kami jaa yang tak balik kampung.Anak2 dok sibuk ajak jalan-jalan makan angin.Part ni diorang memang sangat suka,mak bapak sakit gigi...

Karnival Karangkraf Ahad hari tu dah abis shoping buku2...Tapi memang best kalau anak2 suka membaca.Biar duit habis beli buku daripada beli benda2 yang tak mendatangkan faedah.Ada ibu bapa runsing sebab anak2 diorang malas membaca.Tidak bagi saya,sebab budaya membaca dalam keluarga memang diterapkan sejak anak2 masih kecil..

Kakak sangat suka baca novel.Sejarahnya bila cikgu tusyen masa dia darjah 6 dulu komen karangan dia teruk.Jadi untuk meningkatkan kosa kata dan gaya bahasa cikgu sarankan supaya dia banyak membaca novel.Kami menyokong,dengan selalu meminjam buku2 cerita di perpustakaan awam,selain membeli sendiri di kedai2 buku atau di pesta2 buku.Anak2 yang lain pun macam tu gak....setiap kali keluar,mesti nak beli buku.Tapi pastikan buku2 tu sesuai la ngan umur anak2 kita.Kalau tengok novel2 kakak ni,cam citer cinta jer...tapi ok lah kot...lagipun umur dia kan dah lima belaih..ok lah tu.Tak kan nak kongkong pulak,sampai tajuk camana pun kita nak sibuk.Memang tak patut!

SETUJU TAK DENGAN PENDAPAT SAYA?

SIAPA SOKONG?

22 comments:

  1. sye sokong sebab sye pn suka baca novel =)

    ReplyDelete
  2. btol gak tu.. minda kita dapat berkembang.. tapi saya rasa.. kalau bg baca novel thriller mungkin lagi menarik sebab cerita dia menarik.. jadi gaya pemikiran kita pun berkembang sikit :D

    ReplyDelete
  3. bes pe bace novel =). sebenarnye kan kalau kite pasan ade certain knowledge yang kite boleh belajar dari novel.he~

    ReplyDelete
  4. linda sokong...!!hehe!dulu masa kecik ayah ng mak selalu beli buku,novel..smpai ke besar sehari tak baca,rasa lain sgt..smpai la ni mak memang pajak surat kabo kat kedai2 hari2..pastu dah byk boleh jual,x ker berbaloi2..ilmu dapat,duit sket2 pun dapat..boleh wat duit sayur...hihi!

    ReplyDelete
  5. Mcm kes Nurul pulak, anak nurul yg sulung suka pada buku english ajer. Jenuh ibu dia sorang nie dok paksa baca novel BM...dia tak mo.

    Peh tu masa dia darjah 3 tahun lepas, kan ada subjek Karangan. Ada sekali tu dia dpt B. Sejak itu, ibu dia nie paksa dia baca buku novel BM utk kasik dia manyak idea or bahasa yg betul...alhamdulillah..last year BM karangan dia dpt A.

    Skrg nie..anak nurul tu merupakan pembaca setia novel BM...especially novel author dia Ain Maisara.

    ReplyDelete
  6. echa:
    tq sbb sokong,bacalah bahan bacaan apapun asalkan ianya mendatangkn manfaat kat kita,tapi jgn buku2 yg mengarut sudah..



    mian:
    mmg best asalkan kena fokus dn bawa diri kita dlm cerita tu.Boleh amik pengajaran dan paling penting boleh membantu dalam esei bm kt skolah.

    ReplyDelete
  7. Encik Mamat:
    tu la akak kata kat anak akak..pelbagaikan genre buku2 yg dibaca,tapi dia suka novel cinta..ada gak kisah keluarga dan satu dua citer seram..tapi yg akak perasan ayat2 dia dlm esei dah improve banyak,sejak dia suka membaca novel2 ni.



    Linda:
    owhh..kiranya mak ayah kamu mcm akak nya pemikiran la nooo,rajin layan hobi anak2.
    Tapi yg bab suratkabo tu ja..akak la ni dh tak beli sbb baca online,dulu2 beli hari2 pastu bila byk jual kt lori tu.."suratkaba lama,beteri lama..."

    ReplyDelete
  8. Nurul a.k.a Riko:
    Bagus2...kita sbgai ibu kena tgk kelemahan ank2 kat mana dan kena sllu bagi galakan.
    Akak cam tu la,yg lemah bm,akk soh baca buku cerita bm,lemah bi,bc buku cerita bi..lemah matematik,soh sllu buat latih tubi..sllu beli buku2 latihan kt diorang.Alhamdulillah...
    Tp ada juga ibu-bapa yg serah bulat2 kat cikgu,ank2 tak pandai salahkan cikgu2...siannnn cikgu2 yer..

    ReplyDelete
  9. akak..nak pnjam novel! hehe

    sy pon suka bca novel gak..

    ReplyDelete
  10. Cik NurulZaty:
    boleh pinjam,tapi lps baca bagi balik yer...hehe..


    Andy:
    Anak akak yang baca ni,bukan akak..
    shortcut lagi..

    ReplyDelete
  11. kak pia, dulu mase sy umur 15 kan ? mmg tak bg anak anak bace novel cinta. lebih nak pada novel novel horror, tp kan kak. sy tak ksah pun macam mane akak nak bg anak akak membaca, asalkan die jgn sgt tpengaruh dek dek cinta imaginasi penulis tuh. sbb sekarang pun kan kak ? dh bnyk citer citer d tv tuh CINTA je. akak tgk tgk eh anak akak nanti. sy tetap suke akak suh anak membaca. jgn jd cm sy. malas nk membace je. tp skang dh len. hehehe

    ReplyDelete
  12. k_own:
    kelakar la ko ni..masa ko umur 15....dah ada ank ke?Hah..tu lah malas lagi membaca sbb tu tulis pun berterabur..
    akak akan pastikan ank akak tak terpengaruh.Ada lagi tu kwn2 dia yg malas baca novel pon dh ada bf,dialog pun mama+papa...eee gedik..
    Tapi anak akk ni Insyaallah..taknak la cakap besar,tapi...i know my dotter very well...
    satu lagi..tv thn ni kami dah off all the time,sbb dia PMR..dgr radio je..

    ReplyDelete
  13. hehehe.

    kak pia silap tulis tuh.

    sy maksud kan waktu sy kecik kecik dulu. hehe

    skang smue novel sy belasah..

    paling last 5 tahun 5 bulan..

    hehehe bgus kak.

    ReplyDelete
  14. k_Own:
    Owhh...lain yer maksud kamu?Akak pulak faham macam lain.Sori la yer kalau akak ni salah tulis atau salah faham.
    Tapi sebenarnya akak faham maksud kamu tu...saja jer nak menyakat kamu...tak lebih dari tu.Bukan niat nak tunjuk pandai ka apa...sorry yer k_own!

    ReplyDelete
  15. Mak pun sokong..anak2 mak ni pun sama, rela kurang makan, kurang beli mainan, JANJI belikan buku untuk diorang.

    Dulu asyik membeli je sampai taktau mana nak simpan dah dlm umah yang sekangkang kera ni.

    Now, mak dah tukar strategi. Kita pi borrow buku kat library awam Hahaha..jimat dan tak mematikan semangat membaca anak anak!!

    ReplyDelete
  16. Hidup mak!...hehehe saya sokong 100 persen la..Kami pun sama gak mak..setiap sorang buat kad library awam tu..satu kad leh pinjam 3 buah buku...uihhh 3 tu dah kira banyak tu..kalau cepat abis seminggu dah leh antar,pinjam hat baru..(jimat2..)
    Tapi si kakak tu saja nk beli gak sbb nak buat koleksi...duit dia tu mak,simpan duit poket...

    ReplyDelete
  17. salam ziarah...
    saye pun suke bace novel ni...
    baru2 ni baru jer habis bace dr penulis siti rusmizah...

    bile maknye minat membaca...anak2 pun akan terikut jugak....

    ReplyDelete
  18. ainnoraini:
    Terima kasih sebab sudi ziarah blog ni yer..
    minat novel jugak?Baguslah sebab dapat isi masa lapang dan dapat idea2 bernas kalau nak menapak dalam penulisan..
    betul tu..contoh melalui teladan!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum. Pernah minat novel dulu. Tapi sbb bz, skg dah kurang dah. Bertukar ke buku2 motivasi ^^

    ReplyDelete
  20. Mahfuzah Husna Zulkifli:
    Wa'alaikumussalam..buku2 motivasi memang best2.Akak pon suka gak,nak2 yg penulisnya HM tuah tu..best..

    ReplyDelete
  21. tak ada salahnye...asalkan tahu bahagi ms...sy dulu pun kaki novel cinta jugak kuikuikui

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...