Monday, 20 June 2011

Pokok beras!

Assalamu'alaikum...

Ini ialah antara gambar masa kat kampung hari tu...Memang meriah di kampung kan.Selain musim cempedak,musim rambutan...padi kat sawah pun menghijau.Sayup mata memandang!

Masa tgh lepak2 kat belakang umah abang....best woo dok kat atas pelenggaq(pangkin)sambil dibuai angin sepoi2 bahasa.Sedar2 budak2 ni dah ilang..munuju ke bendang rupanya..Pak lang diorang la sibuk dok gitau pokok beras...pokok beras... yg besar2 tu faham la apa maksud pak lang dgn pokok beras,yg kecik dua org tu pun sibuk nak tau apa tu pokok beras.

Risau jugak apa2 jadi kang..mau tak mau,ikut jugak diorang dari belakang.Bukan apa budak2 tu tak biasa dgn sawah bendang ni kan...Tapi budak2 ni punya excited jln punya laju...tgk2 dah sampai kat tengah bendang....

(rasa mcm tak best jer sebut sawah..kena sebut bendang baru ada feel kan..)

Kakak,abang dan adik ikut batas lain...kak cik dan kak lang pulak ikut batas lain.Kak cik takut,menangis-nangis tak nak ikut...tapi kak lang dok heret juga suruh ikut dia..last2 sampai satu tempat(tgk kak cik ngan kak lang kat hujung atas tu..)Sampai situ kak cik dah meraung...Panik jugak saya ingatkan kena lintah ke apa.Rupanya kaki dia sebelah dah termasuk dlm bendang tu..Selipar tenggelam..hahahhahaa..punyalah kelakar,nak gelak kuat2 tapi takut dia nangis makin kuat lak..So,suruh kak cik ngan kak lang patah balik jer...(abang pi cari tak jumpa..abah pun pi cari tak jumpa jugak selipar kak cik)Last2 kesudahan dia,kaki ayam jelah sementara nak balik...jumpa pasar malam beli selipar baru!

Kat batas bendang tempat ank2 saya berdiri nilah saya berlari-lari main wau masa kecik..
tangkap ikan semilai, main selut dan tangkap ikan darat bila time padi dah kutip..nostalgia...

Sekian,jumpa lagi...

46 comments:

  1. pokok beras? tak terfikir pulak..tepat lah tu..

    ReplyDelete
  2. tersentuh hati ini kak pia...

    ReplyDelete
  3. Bestnya Kak Pia. Cantik sungguh pemandangan kat kpg Kak Pia ni. Kaz pun mmg suka dgn pemandangan sawah padi. Tu yg seronok duduk kat utara ni, boleh tgk sawah padi setiap hari. Agak2nya masak nasi pun pakai beras yg fresh dari sini ya?

    ReplyDelete
  4. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    sukeeeeeeeeeeee rindu kampung kat tanjung karang:(

    ReplyDelete
  5. kak pia, saya bangun pagi, tgok sawah dan sungai. mmg nyaman gila.

    ReplyDelete
  6. iols dok ingat - ada pokok baru yg iols tak penah jumpa...
    rupanya pokok padi...

    nok... bestkan balik kampung???
    jangan tak tau - iols dah masuk darjah 3 baru kenal pokok padi ye...
    so bila dapat gi bendang... memang excited giler!
    hehehehe

    ReplyDelete
  7. pokok padi hee

    kak pia suka pulak tengok warna hijau gini .. comel
    bee dh letak nama kak pia dalam kelab KSRS

    ni kea buat tugasan pertama heheh

    http://puanbee.com/aktiviti-kelab-ksrs-pertama/

    ReplyDelete
  8. assalam pia..suka tgk sawah padi gini..saujana mana memandang...kat kg akk tak ada sawah, pkk sawit je byk huhu.

    bestkan bila dapat pergi ketaman zaman kita kanak2 dulu....

    ReplyDelete
  9. nak nangis cemburu pia boleh jalan kat sawah. seumur hidup cik ina tak pernah lagi masuk bendang. terujalah cik ina, nengok kawasan bendang cam tu.Hijau mata memandang.

    ReplyDelete
  10. teringat kat kg en somi kite..mcm ni la pemandangannye...

    ReplyDelete
  11. assalam piasara..masa akak dok tanjung karang..bila anak2 sedara datang..semua kata pokok beras..he he.

    ReplyDelete
  12. hani@debumelukut:

    "a'ah kak..pokok beras..pokok nasi pun betul jugak..ntah apa2 la abang saya tu.."

    ReplyDelete
  13. JunAina:

    "awatnya nak tersentuh pulak..sebab teringat nostalgia masa kecik jugak ker..?"

    ReplyDelete
  14. Kaz:

    "itu lah best dok belah utagha kan kaz..sbb leh tgk pokok padi live..dulu bendang kami byk,,kilang proses padi pun dekat2 ja..tk yah beli beras smpai musim seterusnya...skrg ni bendang dh tinggal sikit,sewakn kt org..dsb..(tak amik tau sgt).Kami mkn beras beli ja..kalau balik kg adalah.."

    ReplyDelete
  15. risa:

    "suka nya tgk pemandangan pokok padi yg tgh menghijau ni kan.."

    ReplyDelete
  16. suffiakmal:

    "yer ker,kg kamu kat mana ni?siap ada sungai lagi.."

    ReplyDelete
  17. miloais:

    "budak2 skrg ntah2 ada yg tak pernah tgk rupa pokok padi tak?...kita dulu lain uols..kenangan mengimbau...akk suka bendang tp sgt takut lintah,geli.."

    ReplyDelete
  18. puanbee:

    "eh,bee dah kena buat asigment dah..huhu..ok.."

    ReplyDelete
  19. Kak Rosaliza:

    "yer ke kak..ok lah tu sawit pun sawit lah...kenangan lama mmg indah kalau dikenang2kan..tp yg manis2 jer..yg pahit dn kelat tu tak best utk di kenangkan.."

    ReplyDelete
  20. Cik Ina Do Do Cheng:

    "itulah di kata kan hidup cik ina..tp kalau lah cik ina ada ms tu..ce bayangkan,berlari lari kat batas bendang tu bermain sepanjang hari,tak ingat makan tak ingat mandi...huhu..best2...pastu bila balik jer berselut mak aii tak dak rupa..sobsob..nangis sbb kena marah ngan mak,tp esok main lg.."

    ReplyDelete
  21. Ainnoraini:

    "iyer..sesekali balik kg elok kita bawa ank2 tgk kn..supaya diorang kenal asal-usul.."

    ReplyDelete
  22. Acik Erna:

    "a'ah..ank2 saya pun excited nak tgk pokok beras hari tu..kebetulan balik hari tu padi tgh menghijau...selalu takde,sbb blm tabur benih atau dah kutip padinya.."

    ReplyDelete
  23. amboi meriahnya nampak sawah padi menghijau!! kat tempatsaya mana la nak dapat semua ni..pantai je banyak..hehe

    ReplyDelete
  24. Seronok kalau ada bendang macam ini Pia. Di Johor tak adalah. Teringin nak jejakkan kaki di bendang. Ada yg kata boleh tangkap ikan sepat yg selalu buat ikan masin. kakak suka ikan sepat masin...

    ReplyDelete
  25. memang 'peace' kat bendang tu

    ReplyDelete
  26. kat perlis kak pia. kalau tak percaya tgok ni. bukan promote blog. tp nak tunjuk bukti saja. hehe

    http://suffiakmal.blogspot.com/2011/06/taman-bunian-aku-tersesat.html

    ni belakang rumah. hehe

    ReplyDelete
  27. tu dia..seronok main kat bendang..anak ikan puyu takde ke kak pia..sedap buat pekasam tu..

    ReplyDelete
  28. kalu den nk blk kg sabak bernam, den mesti suko lalu kt tanjung karang..view sawah kt situ, fuhh memberahi kan (eh kene ke ayat ni)..hikhik

    ReplyDelete
  29. oh pokok padi..

    teriginnya nk main kat sawah bendang..

    ReplyDelete
  30. Mrs Yie:

    "Ya lah mimi,kat tmpat kamu byk laut..byk hasil laut leh buat kopok..kt utara byk sawah padi...membekalkn beras utk kita..semua negeri ada kelebihan masing2,Allah tu maha adilkan.."

    ReplyDelete
  31. Kakzakie:

    "kak..skrg ni ikan darat susah sikit,macam dah nak pupus jer..hehhee..adalah tu sikit2 kot..ikan sepat masin sedapkan...kt johor takde bendang tp byk kelapa sawit dn nenas kan..alamak kena tanya geografi kt ank ni...."

    ReplyDelete
  32. cemomoi:

    "peace..no war..hehe,budak2 ni mmg suka buat gaya camtu bila pose.."

    ReplyDelete
  33. suffiakmal:

    "a'ah akak dah tengok dah...tp akk bayangkn sungai mcm kat sg congkak tu.."

    ReplyDelete
  34. nurkass:

    "ntah ler kass..ikan puyu ker ikan sepat ker..kena tunggu musim menuai nanti ler kot2 ada.."

    ReplyDelete
  35. mr curly:

    "heh..memberahikan?iyolah tu..semangat...semangat.."

    ReplyDelete
  36. Kak Pia,


    memang teringin sangat nak ke kampung yang ada sawah padi. Lebih-lebih lagi masa padi menguning.


    bestnya...

    ReplyDelete
  37. bestnya rumah ada sawah.. macam nyaman je.. i suka ke Bali sebab ni lah. suka gak ke Tanjung Karang.. padi punya pasal.

    ReplyDelete
  38. seronok tgk sawah bendang
    luas terbentang...

    kita takdak kampung..huhu

    ReplyDelete
  39. Wow... nice scenery. Lovely.

    ReplyDelete
  40. dulu selalu main lumpur kat sawah masa zaman arwah atuk tanam padi dulu..sekarang swah tu dah terbiar dah..oh kenangan.

    ReplyDelete
  41. seronoknya dpt pokok beras ek...

    ReplyDelete
  42. aduyai sian pla kakcik..mesti campo terkejut tu dia nangis..

    seronok tengok anak2 time kat sini..kita pun nyaman je dapat hirup udara segar kan kakPia..

    ReplyDelete
  43. ayie suka lepak dekat sawah padi..lagi2 bila ad angin..arghhhhhhh best sgt2..heheh

    ReplyDelete
  44. ingat ape la tadi pokok beras... rupenye padi... hahaha..

    melaka dah kurang la kak sawah padi :(

    ReplyDelete
  45. uihh besnyaaa.....suka tgk ijau2 ni..:-)

    ReplyDelete
  46. A.z.r.i.n.a.03.07:
    "a'ah kan akak pun suka tp,ms padi menguning nanti tk dpt ler balik kot..kalau boleh balik best lah.."

    Yan:
    "wow kak yan..bali?best nya..tanjung karang pun byk sawah kan.."

    Ati Masrif:
    "alahh kesian nya takde kg...huhuhu.."

    Ajwa:
    "a'ah nice view..."

    Kiz:
    "kenapa terbiar?ohh agaknya takde org nak mengerjakan sawah tu ek..sayangkan..kenangan dulu2 mmg best.."

    Alin Marlini:
    "pokok padi=beras=nasi,salasilah.."

    Norhafiza:
    "budak2 yg tak penah turun sawah camtu la no..terkejut,takut semua ada..sian kak cik kan.."

    Cucu umie:
    "best kan ayie...angin sepoi2 bahasa..mendayu dayu jer..nyaman kan.."

    Taufiq Arifin:
    "pokok beras tu pokok padi la top..eh,dah kurang ker sawah padi kat melaka skrg top?Agaknya sbb byk pembangunan kot.."

    Rose:
    "best2..cantik kan pemandangan hijau kt sawah ni kan.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...