Thursday, 23 June 2011

Sibuk sangat ker?

Assalamu'alaikum...

Hehehe...lambat pulak update,sibuk melawat bendang....(sah2 menipu..)Bukan apa sebenarnya tak sempat nak update blog,bukan takde masa...semua org pun ada 24 jam jugak kan....Tapi agaknya time management tak berapa betoi kot...

Korang yang surirumah fulltime tu,ada ka buat jadual?Atau buat keja main ikut suka mana nak buat dulu?Eh,jangan la gelak...sebab ada kawan saya surirumah sepenuh masa mcm saya jugak,siap ada jadual tau...a'ah macam jadual harian budak sekolah tu.Saya?Belasah jer....

Almaklumlah..sibuk dgn tugas harian,bila ada masa lebih2 sikit tu nak rehat-rehat lah jugak...Badan kita ni bukan lah mesin kan,kalau mesin sekali pun boleh lingkup jugak kalau 24 jam kerja tanpa henti.Oh ya tambah2 pulak ada budak kecik ni kat rumah...dia punya lasak lain macam betul.Jadi itu lah sebab nak kena awasi jer selalu,tak boleh lepa...risau wooo anak orang..

Rehat2 jugak,tapi dah dekat2 nak raya ni..(eh,puasa pun belom!)banyak benda nak buat ni.Konon2 nak mengecat dinding kat ruang tamu tu.Oppss janganlah salah sangka,saya bukan lah jenis nak tukar2 cat tiap2 thn raya tau,tapi sbb dah lama sgt rasanya tak tukar cat dinding tu..Kalau elok ok lah..tapi dah kotor,beli dulu cat murah lak jenis tak leh cuci...Kalau beli kali ni nak yg boleh cuci,senang sikit..kalau kotor lap jer..Tgk lah gambar kat bawah ni..nampak tak ada matahari bagai kat dinding tu?Sori tak berapa clear sbb ms amik gambar tu just nak fokus kusyen KK home deco tu jer..kebetulan nmpak pulak contengan kat dinding tu.
Itu baru satu part,ada byk lg tau ruang dinding yg jadi mangsa anak2 saya yg kreatif tak bertempat tu..


Eh,langsir pun belum jahit lagi ni..langsir tu dah 3 TAHUN tak bertukar..huhu...Macamana ni?Beli ready made?Tengoklah macamana nanti..ntah2 pakai jer yg lama tu lagi...

Sekian..jumpa lagi..


20 comments:

  1. banyak betul aktiviti yg nak di buat ye.

    ReplyDelete
  2. ahaha..
    saya pun surirumahtangga kak..
    tapi kena berjadual sbb nak adjust ngan timing study ... tp takdelah follow on time sgt sbb deal ngan budak kecik cinonet ni..bukan blh nak jangka dia bangun ke tido ke nak nenen ..heee

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum akak :)

    akak busy sangat ke? macam lama je takda post baru.

    semangat nak raya eh kak? ~eheh

    ReplyDelete
  4. sayangsayangibu:

    "a'ah..last2 tak buat pun semua tu..raya pun bkn kat sini,kat kg kan tiap2 thn..rumah sini ala kadar jer.."

    ReplyDelete
  5. Sz:

    "owh..kalau mcm suzi lagi ler kena manage masa betul2 kan,mana nak belajar, jaga anak kecik ngan rumah tangga lagi..jenuh tu.."

    ReplyDelete
  6. Sar:

    "wa'alaikumussalam..eh bkn semangat nak raya sar..tp sibuk ngan tugasan harian...nak raya tu pun dah tak lambat dah,tak salah kalau akk buat persiapan awal supaya tak kelam kabut nnti..maklumlah ank2 ramai..diorang lah yg paling hepi time raya kan..pasal umah, akk tak kisah sgt sbb akk jenis yg sederhana jer..bkn jenis yg suka boros dn menunjuk-nunjuk..ishh mintak simpang.."

    ReplyDelete
  7. awalnya plan nak raya....hehehe

    ReplyDelete
  8. amboi busy betul kak pia kita ni..hehe
    nak tempah langsir boleh tak..kat tpt kass ni makcik tu dah taknak ambil tempahan..huhu

    ReplyDelete
  9. lala:

    "a'ah..semangat nak raya ni.."

    ReplyDelete
  10. nurkass:

    "kass...akak nya langsir pun beli dah berthn dok dlm plastik tu lagi camana nak jahit kass nya langsir lak ni..konfius..heheehe..pakai lama punyalah kass yer..tulah lain kali tempah awal2 sikit.."

    ReplyDelete
  11. haha..akak same dengan mak dekat umah nih..dah ta sabar2 nak jahit lgsir utk raye :D

    ReplyDelete
  12. pia klu 3 thn tu..beli ready made pun boleee hehehe

    ReplyDelete
  13. No pun main belasah je kak hehe..

    sama la kakPia..anak2 No pun kreatif tak bertempat..yg luo dh dicat..tinggal yg dalam bilik mereka lagi ni..nk bg sewa umah kat org kene dinding cantik2 kan kak hehe..

    hahaha..yg No lagi best..kain langsir nk masuk 3thn duk berlipat tak siap2 nak jahit..mesin meragam la plak..

    ReplyDelete
  14. senanglah pia pandai jahit langsir. kalau beli dah siap, mahal sikit. kalau rumah jenis tak banyak tingkap boleh beli dah siap. jadi surirumah tangga lagi penat , cik ina rasa. sabtu ahad duduk rumah pun cik ina rasa penat, macam-macam keja kena buat, apalagi pia yang duduk rumah sepanjang masa, tak dapat cik ina bayangkan.

    ReplyDelete
  15. sy x buat jadual tp hidup seharian mcm dah terjadual hihik..

    kak rumah sy pon bnyk contengan..nk marah kang terbantut lak kreativiti bebudak..

    ReplyDelete
  16. inilah dinamakan superwoman kan.. sume benda leh wat dalam satu hari :)

    ReplyDelete
  17. samalah tu ngan rumah saya...bdk2 ni sllu tnjuk kreatviti di dndng umah..siap tmpal stiker kartun lagi..

    p/s...upah jahit lngsir mmng mahal skrang ni..untung kalau pndai jahit sndiri...rasanya yg ready made lebih murah kot...

    ReplyDelete
  18. rumah bee lagi teruk kak hehe..sbb rumah sewa lambt sikit nk cat2 ni raya pun balik kampung tk raya kat rumah sendiri tk kisah le

    ReplyDelete
  19. syrupmasin:
    "baguslah kalau tak sabar2 nak jahit..akk ni dok 'bercinta'nak jahit ni dik...adoii.."


    sasha rahmat:
    "ntah la cha..ingat nak jahit lurus jer tp yg kepala langsir tu jer beli yg ready made(cadangan saja ni)..."


    norhafiza:
    "belasah jer no..hehehe,ank2 mmg sgt kreatif tp yg tk bestnya salah tempat pulak...eh,sian no mesin meragam pulak..terbantutlah semangat nk menjahit kan.."


    Cik Ina Do Do Cheng:
    "bolehlah jahit2 simple jer..tp umah sy tk byk sgt tingkap..jahit lurus jer udah..tak payah nak glam2..sibuk skrg ni cik ina..ntahlah sempat ker tak pakai raya.."


    Rina Avail:
    "a'ah mcm dah terjadual dlm kepala kan...budak2 ni biar jer diorng nak conteng2...kita tgk dn tegur2 sikit2 jer jgn marah2..tgk ank2 akk skrg ni tak conteng2 dinding lg sbb dah besar2,seblm ni jer...agaknya sbb dah masuk skolah kot,dah letih conteng kt sekolah.."


    Taufiq Arifin:
    "superwomen?memang la top..mcm2 nak buat,dan terpaksa buat..hehehe.."


    MulutPayau:
    "iyer..takpa,nnti bila sampai ms, diorang sendiri stop..jgn risau..~jahit sendiri mmg jimat tp kdg2 sibuk sampai tk sempat...tp nak try jugak,tgklah nanti siap ker tidak..kalau tk rajin kena beli yg ready made lah yer.."


    puanbee:
    "bee,masa umur ank2 akk baya ank2 kamu macam gitulah..teruk sgt tp akk tk kisah pun..eh,akk pun beraya di kg jugak..tp sesekali nak jugak rumah ni kemas dan cantik kan.."

    ReplyDelete
  20. Assalam pia, dulu2 kat umah pun sama gak lah, main kira2 kat dinding, lukis kartun la mcm2 kerja seni ada, mmg selalu nak kena cat, la ni bila dh sekolah semua, tinggal yg tecik je ni, ok sikit, hehehe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...