Monday, 25 October 2010

bahasa budak-budak sekarang..

Salam..
Satu hari tu,aku ada terjumpa telefon bimbit anak aku..(perasan tak..bahasa aku hari ni)...Adakah patut aku tulis macam ni: Satu ari tu terjmpa hanfon anak aku.

Sebenarnya dia tak pernah pun sorok telefon dia tu,cuma hari tu aje aku rasa macam nak on aje.Aku terus tekan kat'messaging' nak tengok juga apa yang selalu dia' sms' kan kawan-kawan dia.

tapi ....Ya Allah..bahasa apa mereka guna?(chewahhh...kdg2 aku guna diorang/depa je..hari ni ada perkatan 'mereka' pulak...)
Tentu semua orang perasan,sejak wujudnya era IT ni..termasuklah dengan telefon bimbit(hand phone/hand set),bahasa anak-anak kita semakin teruk.Bahasa yang mereka gunakan dalam perbualan seharian terutamanya dalam 'sms' dan sekarang ni pulak dalam laman Face Book..sangat2lah teruk.Teruk2..pun aku rasa dah macam nak terikut-ikut dah ni..Tapi aku tak kisahlah sebab aku tak de exam..Macam mana pulak dgn anak2 kita ni yang macam2 exam diorang nak hadapi.Ada tak kemungkinan diorang ni nak ter..kantoi nanti,terutamanya dalam subjek Bahasa?

Kalau zaman dulu2 tu..zaman tok nenek kita dulu la..dah wujud dah masalah ni.Bukan masalah sebenarnya,tapi sedikit menyerong penggunaan bahasa dalam percakapan seharian.Diorang(izinkan!)lebih kepada me..melayukan sesetengah istilah 'orang putih'.Contohnya:gomen,gostan,kasut but dan banyak lagi sebenarnya...tapi yang aku nak cerita hari ni lebih kepada anak2 sekarang,pasal orang2 dulu tu,biarlah ia berlalu..


Budak-budak sekarang pula bukan saja memelayukan istilah engris,tapi siap dengan mengubah habis-habisan dari segi ejaan melayu,kalau dah ejaan nya diubah...macam mana ye nak baca..
tapi nasib baik juga aku ni kategori yang 'alert'.Kiranya aku ni jenis mak yang ambik tau(ambil tahu)..
Sekarang cuba perhatikan pulak bahasa/istilah yang aku terrrjumpa dalam peti 'inbox' dan 'out box' dalam telefon ank aku..

epi giler~ happy gila
ap ar qoe~ apa la kau(apa la engkau)

upe nye~ rupanya
tatao ~ tak tau(tidak tahu)
soey~ sorry
aque/aq~ aku
qoe~ kau(engkau)
die ~ dia
abis uh~ habis tu
men~ main
bek~ baik
len x ~ lain kali
skunk~ sekarang
clunk~ klang
ye lorh~ ya la(iya lah)
ta kesa ar ~ tak kisah la(tidak kisah la)
bowink~ boring
monink~ morning
mscol~ miss call
spew~ siapa
gwaw jew~ gurau je(bergurau sahaja)
tao tape~ tau tak apa(tahu tidak apa)
jap agy~ sekejap lagi
ne ko taw~ mana kau tau(dari mana engkau tahu)
aq bwu pas mndy~ aku baru lepas mandi(aku baru saja lepas/sudah mandi)
ma aq nga ciap~ mak aku tengah siap(emak aku tengah bersiap)
asal lak~ apa pasal pulak(apa pasal pula/kenapa pula)


Aku faham sangat dengan zaman cyber ni,semuanya nak cepat,sampaikan nak tulis mesej pun kena ringkas2 je..Ya lah memang betul tu..kalau nak tulis ayat yang betul2,agak2 esok baru mesej tu sampai kot.Contohnya macam nak tulis"tunggu sekejap,emak aku tengah bersiap"?Nak ringkas punya pasal,diorang tulis macam ni"jap,ma aq nga ciap".Sekali baca,bunyi macam budak2 kecik cakap pelat..Memang ringkas dan senang.Tapi yang aku tak faham ialah..kenapa budak-budak ni suka sangat ubah2 ejaan untuk satu2 perkataan yang memang dah pendek.Contoh:siap~ciap,lagi~agy,baru~bwu,kau~koe/qoe,aku~aq/aque,dia~die(mula2 aku jumpa ni aku ingatkan 'die'~mati..


Pada aku kenapa budak2 ni tak ringkaskan aje tulisan tapi masih boleh faham.Contoh:tengah~tgh(bukannya ~ngah),makan~mkn(bukannya~mam=mamam)...dan macam-macam lagi la..kalau nak tulis kat sini semuanya sampai bulan depan pun belum tentu habis....
p/s:BAHASA MENCERMINKAN BANGSA...dan i luv you kakak.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...