Thursday, 30 December 2010

Seronoknya Di Kampung...



Assalamu'alaikum...

Bestnya kat kampung...TAK HABIS LAGI CERITA PASAL BALIK KAMPUNG!
Dapat Jumpa sedara-mara,memang kepoh.Kata pujangga"dekat bau tahi,jauh bau bunga"...kalau diamati memang betul sangat2.Adik beradik ni kalau kita dok dekat2,mulalah serba tak kena.Gaduh sana...gaduh sini.Yang cemburu,irihati...Tapi kalau dok jauh2 tu...sekali-sekala balik kampung,baru ada rindu di hati...Tapi.....ada tapi pulak dah..Selalunya,bab2 gaduh atau tak puas hati,cemburu dan irihati ni melibatkan kaum wanita jer?Kaum lelaki tak kesah pun..betul ke?Betul la tu..(ada pengalaman nih..)

Kak lang tidur ternganga..asal masuk keta je lena..
kakak ngan Kak cik pun lena jugak..
Abang tengah menguap kot nak lena gak tu..kat belakang tu' sesak'ngan kerepek nak buat berkat hari kenduri.Eheh....Adik kat mana yer?
owhh..balik kampung kali ni adik terpaksa dok ngan mami kat depan pasal kat belakang dah tak 'celuih'..

Selain dapat jumpa sedara-mara, kat kampung banyak makanan 'feveret' contohnya... laksa,ais kacang(orang sini cakap ABC)dan lincikang?lengcikang?laicikang?mana satu ni...(sila rujuk kamus dewan yer...)
Saya suka shoping kat pasar malam jugak,sebab murah...sini pun ada pasar malam...tapi saya rasa kat sini mahal sikit.
Tu kakak tengah shopping selendang fesyen terkini....

Saya suka balik kampung...sebab anak2 saya suka.Itu yang penting.Diorang suka sebab dapat jumpa sepupu2 diorang yang ramai tu...dan dapat makan ramai2...Time makan memang happening.Pak usu pulak rajin melayan....(nak2 pulak..time 'gaji')

Balik kampung sangat best kalau dapat makan char koew tiaw.Anak2 saya tak suka makan kat tempat lain kecuali char koew tiaw pak cik depa...yang kat simpang tu...Simpang mana?

Kat atas tu gambar time raya hari tu..pak cik diorang datang 'goreng' kat Open house rumah pak teh..

Dannnn yang paling best,balik kampung kali ni memang bermakna..tak percaya?tengok nih...Sibuk sgt2...tapi nak juga ambil peluang balik kali ni nak jumpa SHARIFAH NOR.Tq kat kak pah sebab sudi datang jumpa,tq juga kat suami kak pah sebab susah payah drive jauh2 w/pun baru balik kerja semata-mata nak bawak kak pah jumpa saya.tq..tq..tq...tq juga atas hadiah diari tu yer kak..leh le saya buat tulis resepi..hehehe..Tapi minta maaf banyak2 sebab saya tak sempat sediakan apa2 untuk kak pah.W/pun tak beli apa2 saya sempat juga packing kuih-muih kat rumah kenduri sil saya satu beg gedabak untuk kak pah..tapi yang sedih nya..beg tu saya terrrlupa nak kasi kat kak pah sebab terlalu sebuk dok gebang panjang.Nak buat camana dah takde rezeki.



6 comments:

  1. Pia, passenger kat belakang tu same cam passenger aunt T asal masuk kereta mesti tidur. Macam2 fesyen ade!!

    ReplyDelete
  2. Zuriati Abdullah:besa la aunt T oiii..asal naik keta je..lena!tu yg geografi tak pas..sbb tak nak tgk kiri kanan..kah2..

    ReplyDelete
  3. wah..
    meriah lah akak balik kmpung..
    huhhuhuh :)

    ReplyDelete
  4. Cikgu Fikri:Dok jauh dari kampung..sesekali balik mmg meriah.

    ReplyDelete
  5. Pia dah buat n3..jadi kak pah tak yah buatlah yaa..[ tapi kalau nak suruh kpah buat..boleh saja..heee..]

    ReplyDelete
  6. Sharifah nor:Kak pah tak buat pun tak pa la..saya takut kalau kak pah buat pun..asyik nak puji saya yang chomey ni ja..kahkah..kak pah pun chomey..bak kata hubby saya,dua2 'bulat'

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...