Thursday, 6 January 2011

Blog kita, kita punya suka...


Assalamu'alaikum...

(MAAF SEBAB ENTRI INI PANJANG BERJELA,KALAU ADA MASA SILALAH BACA..)

Hari2 saya sejak sekolah buka sessi 2011 ni amat2 lah meletihkn.Tapi larat lagi nak bw,kira dasyat gak la kan.Ni hah nak kongsi satu cerita ngan kawan2.Masa tengah berblog walking pagi tadi terjumpa la satu blog ni,uish...dasyat gilaa satu entri dia tu.Tak pasal2 disebabkan entri yang panas ni,trafik blog dia ni telah melonjak dengan drastiknya.Para pengomen pula dekat 400 lebih..fuyoo dasyat nya....cerita ni dah basi kot..semalam ke kelmarin (Dah heboh seantero blogger2)Cuma saya je yang baru tau....

Patut ke dia(tuan blog tersebut)tulis entri yang macam tu..yang lagi tak patut berani nya dia letak gambar sorang blogger yang top ni,top ler kalau follower dia dah 10000 orang weyy..tapi gambar tu dia dah buang sebab dah kena sound direct ngan blogger top ni.Entri si blogger jenis cakap lepas ni ialah tentang isu tudung fesyen terkini yang berwarna-warni yang menurutnya amatlah menyakitkan mata dia bila memandang.Isu perempuan yang pakai tudung tapi berlegging,perempuan ayu dan sopan berbaju kurung(tak pa pulak tak pakai tudung...janji pakai baju kurung)Macam2 lah ada kat entri ni.Mula2 saya baca,best...menarik tapi lama2...ntah ler,korang nilai la sendiri.

Katanya lagi blog pun jadi berat susah nak buka sebab boh gambar2 yg saiz besar2 gedabak..(alahh..kalau saya senang je,kalau tk leh buka..tak yah le buka)..tekan X aje,senang.Aduih..pedih sangat2.Kalau la saya kat tempat blogger top tu...alahh sebut jer lah namanya,FATIN LIYANA...(sori fatin,akak tulis nama kamu..)tentu saya pun akan terasa.Fatin Liyana ni sorang perempuan yang ada pakej..cantik,pandai,berjaya dalam pelajaran,pandai berfesyen dan bijak.Saya rasa pernah tulis dalam entri terdahulu pasal dia...tapi yang baik2 jer..bukan mengutuk pulak.

Setiap orang ada perasaan,so kalau nak tulis apa2 sepatutnya kita kena lah memikirkan perasaan orang lain dulu..jangan melulu.Dan pasal gambar tu,menurut si blogger ni dia dapat dari google,dan menurutnya lagi kalau dah ada kat google siapa2 pun boleh ambik,tk perlu nak minta2 izin pun dari tuan punya gambar.
Katanya lagi...kalau tak nak gambar kena curi dn di publishkan kat blog orang lain jangan upload gambar kat internet habis cerita...

Bagi saya...kalau kita nak tegur orang mestilah kena caranya,bijak dan berhemah la sikit.Pendapat saya senang je.....Nak pakai tudung ke,shawl ke, hijab ke,FREE HAIR ke,skin head ke lantak la..janji diorang tak kacau saya,anak2 dan rumahtangga saya.Lagi satu...diorang nak letak header gambar muka sendiri,gambar bf,gf,tunang ke anak bini diorang, lantak ler,dah tu blog diorang...tak suka tak payah buka,berjuta lagi blog lain ada.Selesai masalah.Buat apa nak pening2 kepala..

8 comments:

  1. kak pia.. tapi kita ada tanggungjawab juga untuk menegur.. cumanya cara pendekatan itu yang menyakitkan hati... jika kita tidak tegur.. malah dihati kita juga ah.. ini perkara biasa.. maka kita juga akan berdosa.. ini bab hukum.. tapi bukan nak menghukum orang.. hehe

    ReplyDelete
  2. Encik Mamat:Akak mmg setuju ngan pendapat hang,tp pendekatan tu patut kena cara.Baru org boleh terima.Akak mula2 tengok fesyen remaja2 skrg ni bertudung,pelik sungguh2.Ada yg berbelit,berpusing2,colorful cam pelangi ptg pun ada.Ada tu yg boh reben ke apa benda tu kt kepala cam MINNEYMOUSE pulak dah,mcm2..Tp nk buat camana...skrg ni kn dunia langit terbuka,pengaruh dtg dr mana2.Akak remaja zmn 90-an...kalau zmn ni,mungkin akk pun tak mau kalah,ntah2 lebih teruk dr depa.Apapun sekurang2nya depa tu pakai jugak tudung,w/pun ngan fesyen2 pelik tu..citarasa setiap manusia kan ka berbeza.Ada org suka simple(cam akak)ada org suka lebih2 pulak..terpulang....

    ReplyDelete
  3. Sharifah nor:
    Kak pah,betul tu...hak masing2.Budak2 skrg ni bkn boleh tegur sebarangan.Silap2 depa sound kita balik"Apa awak sibok,mak bapak saya tak kesah pun"

    ReplyDelete
  4. tah2 saje nak uptrafik...tapi betullah, nak tegur pun pada2lah.

    ReplyDelete
  5. hehe kak bese ah tuh, freedom of speech kata nya. hehe

    ReplyDelete
  6. omurice:
    a'ah,traffik dia hari tu dh melonjak naik mancanak2..kamu tk nk try ke wat entri ala2 camtu?

    ReplyDelete
  7. k-own:
    owh yer..demokrasi le tu..kebebasan bercakap dn meluahkn pendapat?akak tk nak le,takut...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...