Friday, 21 January 2011

Maaf !

Assalamu'alaikum...

Minta maaf sangat2 pada semua kawan2 yang tak jemu2 datang jengah blog saya yang tak semenggah ni....rasa-rasa ada la 2-3 hari tak update blog, tak blog walking tapi kawan2 masih tetap datang.Facebook pun tak dapat online semuanya gara-gara masalah teknikal.

Mula-mula speaker meletup..takpa,sabar...takat tak de speaker tu tak kisah sangat..Tup-tup komputer pulak meletup,eh..dak aihh...rosak je.Ntah apa yang rosak tak tau.En hubby kata ujung bulan baru nak bawa pi kedai,mak aii lambat lagi tu.Alih2 semalam dia cuti...chek dok paksa2 gak suruh bawa pi kedai repair.

Apa yang rosak yer..alahh benda alah tu la..hard disk..so cina tu tanya"mau kasi tukar baru punya ka,mau kasi potong?"Saya yang belagak pandai ni pun tanya balik"kalau tukar baru brapa,potong brapa,kalau potong ah tokey..brapa lama boleh tahan..kalau tukar baru lak lagi lama ka tahan?"Chewah2..bajet macam terrer..Sekali cina tu jawab.."tengok macamana pakai maaa..kalau u potong je talak tukar baru pon,mau 2-3 taon woo tahan"Mak aiii...ntah macam2 la cina tu.Last2 kami tukar je hard disk baru,yang lama tu calar sikit tapi masih boleh pakai lagi...still kat dalam cpu tu, sebagai backup kata cina tu lagi.

Nasib baik semua fail2 dan gambar2 kat dalam tu tak lesap.Kalau tidak..sedih la jugak.Selama ni hubby selalu pesan suruh simpan semua dalam pendrive..ish,mana ada masa nak transfer2...(ka..tak tau camana nak buat?hehehe)Cina kedai tu pulak kata kalau tak nak semua fail lesap,kena simpan dalam D,bukan dalam C.

p/s:Pendek kata,sepanjang tak menghadap pc ni,ada banyak masa nak mengemas apa2 yang patut...habis semua sampah dan sawang2 dibersihkan.


18 comments:

  1. wah.. skrg ni PC dh clear la dari sume sampah n sawang erk... hehehe

    ReplyDelete
  2. mamawafiq:
    hehehe...pc dah clear,blog tak bersawang,rumah pun tak bersawang dah...

    ReplyDelete
  3. salam ...
    malang tak berbaukan .... selalunya berbau duit je... datanglah malang tu ..

    Memang ... kalau nak selamat , simpan semua dokumen penting di D atau F (CA tambah lagi satu drive ... )

    ReplyDelete
  4. mak ai..meletop speaker tu???hebat nau pkainya tu...hehe..bli je external harddisk...bleh bwak g mna2

    ReplyDelete
  5. kak pia guna tak hingat kot.. hahaha... rileks2... kak pia beli external hard disk tu.. buat bekup.. hehe.. tak pun..gambar2 tu semua burd dalam dvd.. :D

    ReplyDelete
  6. Chik Att:
    memang betul tu,malang tak pernah berbau..tp malang selalu berbau duit kita dan duit bank yg kita simpan yg tak brapa nk banyak tu..Utk keselamatn fail2,akk la ni bkn ada C dn D je dh tmbh E dn F,hehe..

    ReplyDelete
  7. iniialahaku:
    Nak buat camana,dah ajal dia dah..smlm ms kt kedai tu ada gak tgk external hard disk tu...baru dok tanya2..

    ReplyDelete
  8. En Mamat:
    hahaha..nk gelak la tu guna smpai tk hingat noo..pasal external hard disk tu ntah la akk nak bawak pi mana..ohh gambar2 tu kita leh boh dlm dvd yer,ari tu hubby akk ada cakap gak ..nnti leh try.

    ReplyDelete
  9. hehe...bape kena tu tukar hard disk...?

    ReplyDelete
  10. linda dimin:
    Tak banyak mana sangat pun,lebih kurang RM 130 je..tp kalau tgh pokai,banyakkkkk tu.boleh buat beli beras 5 kampit wooo..hehe..

    ReplyDelete
  11. anak kpah cakap..mama tu, kalau komputer rosak baru ler dia rajin buat kerja rumah!!!...heee...betullah..semua gambar2 kena simpan dlm pendrive..back up..suruh je anak buat...haaa...

    ReplyDelete
  12. Sharifah nor:
    A'ah kak pah..habis satu rumah lak tu..kalau tidak,sapu pon lebih kurang je..heheeh jgn ckp kt orang pulak yer,ni rahsia tau..
    saya pun selalu mintak tolong anak,tapi thn ni kakak amik pmr,malas lak nak kacau2..takpa la kak pah belajar pelan2 lama2 pandai ler tu..jgn malas belajar dah..

    ReplyDelete
  13. camne speaker leh meletop?? dgr trance keee

    ReplyDelete
  14. Amira Naddia:
    kahkah..hah nak gelak besaq la...akk pun taktau,satu hari tu akk bw..jumpa st blog..terkejut beruk sbb ada lagu kuar,speaker akk lak on dn high volume lak tu,masa nk slow down sound tu..tetiba je pops..tak la meletup kuat sgt...

    ReplyDelete
  15. salam kak ! sabar ye kak. hehe

    ReplyDelete
  16. sbr yew kak..
    byase lah 2..
    da dtg musim meragam dye..

    ReplyDelete
  17. as salam..patot lah x nmpk akak d fb.rupenyw pc wat hal yek..saye ni pon bru lepas format..rasa ringan dh pc ni.gmbar2 smua saye dh save d cd dn pendraf..tp d cd lg senang dn murah rm 1 je dh boleh save dkt 100 kping gmbr.kak pia downlod lah nerostartsmart ..pastu leh lah burn gmbr2 d cd..senang dn mudah

    ReplyDelete
  18. k_0wn:
    sabar3...

    acan ketot:
    biasalah dik...manusia pun kekadang ada ms tak sihat,sakit2..yer tak?

    lizaharun:
    Tq liza ats advise kamu tu..amboii lagi terrer liza dr akk dlm bab2 intenet ni yer...bagus2...janji surirumah cam kita ni dh celik IT..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...