Tuesday, 15 February 2011

Pantang betul kalau jumpa benda ni...

Assalamu'alaikum...


Selamat menyambut Maulidur Rasul,kepada semua blogger.Pagi ni bw tak seronok...sorang-sorang jer,senyap dan sunyi.Ramai kawan yang bercuti hari ni...nampaknya diorang betul2 memanfaatkan cuti masing2.

Mood nak ber bw pun tergendala...hari ni pulak tak de pergi mana2. Melawat blog kawan2 je lah sambil baca entri2 lama diorang.Dalam dok melawat blog kawan2 tu...sampai lah kat blog
Suri Solehah,baru kenal je ngan beliau ni...tak la rapat sangat...dalam proses nak kenal lebih mendalam....Insyaallah.

Kalau bertegur-tegur kat shoutbox kan main lagi saya,"kak..pakaba","kak...kak...".Tapi saya rasa beliau lebih muda dari saya sbb kat URL dia,ada tahun 76 tertera kat situ,thn lahir la tuh.Minta maaf ler Suri yer...Akak ni yang perasan muda.Dalam blog Suri tu saya terjumpa satu entri pasal resepi apam balik...dia buat sendiri la,bukan beli macam saya ni.Hahhh,citer pasal apam balik,ni saya nak kongsi ngan korang apam balik feveret saya.Jom layannnn.

Nampak tak,terkeluar-keluar dah inti kat dalam tu,sbb terpenyek agaknya.
Apam ni saya beli kat salah satu pasar malam kat area rumah saya masa otw balik dari jumpaIZZAT di asrama hari Ahad lepas.Apam balik + pulut hitam,memang sedap sangat.Apam balik tu bila dah masak,diorang akan letak pulut hitam yg dah direbus...mungkin cmpur ngan gula sikit kot,lupa pulak nak tanya kat pakcik tu.Ada lagi ...dia campur ngan kelapa parut lak..(kalau tak kukus dulu kelapa tu,boleh sakit perut kan..)
Sebelum ni selalu beli tapi tak de kelapa parut.
Tentu korang ada feveret masing2 kan..jom kongsi.....

15 comments:

  1. hehe.. tak sabar nak rasa kak pia.. hehe...

    ReplyDelete
  2. salam kenal kak pia... :) ratu suka gak apam balik tapi gitu2 je la.kalau ade makan kalau takde tak cari.tp suke yg biasa je tak suke yg pulut itam bagai...

    ReplyDelete
  3. Encik Mamat:
    yer lah tu..Hang penah makan ka dak?

    ReplyDelete
  4. ratusiput:
    salam kenal...
    akak pon kalau pegi p/malam je beli,tak dak la nk mkn sllu.Tp kalau pegi tu,mesti beli punyalah..

    ReplyDelete
  5. kalau kat ganu,apam balik tu inti dia kat dalam gula,jagung dan kacang..

    ReplyDelete
  6. mrs.sabri:
    ohhh..itu ialah yg biasa/basic nya apam balik.yg akak suka mkn ni yg lates punya..taktau la sapa nya idea tu..tp syabas la kat peniaga ni sbb sllu pikir kan idea2 baru demi utk maju..

    ReplyDelete
  7. last week saya pun bli jg kat PM.
    mak aii sdap gila kak. apam yg sy mkn tu tebal, dlmnye perasa pandan siap tabur isi kelapa + pulut hitam. saya mkn sorang2 je t.share. ths week nk bli lg

    ReplyDelete
  8. So Shy Lady:
    Hahh..sama la yang macam akak makan tu,sedap kan...tapi akak blom jumpa lg yg versi pandan tu..p.mlm mana nih?

    ReplyDelete
  9. salam kak piah hehe..1st time tengok apam isi pulut tu...ni suri bertandang,,takpa rasa muda tu penting..hehehe..mcm suri ni org dah selalu panggil mak cik..tp tetap rasa muda..hehe

    ReplyDelete
  10. kihkihkih...No pun sll kene kak..sekali kita lg tua dr dorg hehe..

    wah, nih peberet abang nih apam balik..tp tak penah rasa yg inti pulut tu..yg kacang dan jagung je la..mmmm lama dh tak buat nih..

    ReplyDelete
  11. suri solehah:
    pestime tgk..ko kena pi cari,sedap tau..
    alahh..akak pon sllu gak org panggil makcik,hehehe..

    ReplyDelete
  12. Norhafiza:
    Kita selalu kena sbb...kebanyakan blogger rahsiakan umur,apa nk buat.

    pandai ko buat sendiri,mesti abang sayang tu.Resepi kat tenet ni pon banyak kan..tapi akk ni mim alif lam sin...(over dose vit M)hahaha..

    ReplyDelete
  13. x penah rase lg yg pulut itam punye,,cam sedap je..lapa nii..

    ReplyDelete
  14. Nurul Atika:

    "memang sedap,kalau jumpa nnti(kt pasar malam banyak) try la rasa yer.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...