Wednesday, 16 February 2011

Patah tumbuh,hilang berganti...rosak beli baru!

Assalamu'alaikum..

Penting tak televisyen dalam hidup korang?Bagi saya tv takde takpa asalkan ada internet kat rumah ni....

(gambar:google)

Hahh..lebih kurang macam tu lah.Berbelas tahun hubby saya pakai tv antik,model lama tu..
Bila kami kawin jer,ada dalam 5 thn kot,tv tu rosak...suruh beli tak nak sbb tak dak cash.Nak tak nak saya terpaksa korbankan duit dalam bank demi sebiji tv.Mana boleh duduk...lagipun masa tu tak dak internet lagi,anak pun baru 2 orang...tentulah rasa sunyi,lainlah kalau saya kerja.


Inilah rupa tv tu...baru keluar model flat macam ni..seribu empat baru dapat yg 21 inci jer...Tapi la ni dah lingkup.
Dekat sebulan kami hidup tanpa tv,rasa ok jer...lagipon kalau ada si kakak tu asyik dgn citer indon jer...sedangkan PMR dah dekat.OK lah dengar radio je lah...apa nak buat.

Tup-tup satu hari yg tak disangka...lepas kitaorg balik dari mana ntah,hubby cakap nak pi beli tv baru,kat carefour je...alahhh yg kecik dah lah,baru 3-4 ratus.Tapi sebab dah bartahun tgk tv 21 inci tak kan nak beli yg 14 inci jer...saya ni rabun pulak tu.Alang2 nak beli,beli la yg besar sikit.Jadi....... ini lah pengganti tv yg dah ajal tu.Bolehlah kan daripada takdak.Org dah heboh plasma ke apa yg dok gantung2 tepek2 kat dinding tu.kami dapat yg ni pun jadilah,ALHAMDULILLAH!


*

*

*

*

*


Barulah jelas sikit nak baca sarikata tu kan...Budak2 pun tak ler dok memekak je time cuti2 tu,sebab depa leh pakat2 dok tgk tv..
TV= kehendak,bukan keperluan....tapi kalau takde....boleh ker hidup?

26 comments:

  1. kat rmh kite pun tv antik lagiii...
    kalau gi rumah org semuanye dah pakai plasma...

    bersyukur la ape yg adekannn...

    ReplyDelete
  2. ainnoraini:
    a'ah.mmg betul tu..sentiasa bersyukur dgn apa yg ada.Sbb bersyukur akn buat kita akn ingat nasib orang lain yg lebih susah..

    ReplyDelete
  3. huuu.. dah blaja lupakan tv sebab asik bertenet

    ReplyDelete
  4. Kakcik juga masih menggunakan TV fesyen lama - janji boleh tengok. :)

    ReplyDelete
  5. Salam kenal kak..

    TQ follow blog yus tu..

    Yus pun dah tak selalu tengok tv, tapi tulah kalau takde menjajau juga cari.

    Kami masih pakai tv jenis lama, orang lain semua tgk dah ada lcd tv...:)

    ReplyDelete
  6. cemomoi:
    sama la kita..tenet jer la ni,tak dan nak tgk tv dah..

    ReplyDelete
  7. kakcik:
    bagus lah..barang lama mmg berkualiti,kalau dijaga betul2 boleh tahan lama..agak2 nya sbb sy ni anak ramai asyik tekan sana tekan sini..tu yg cpt rosak tu..

    ReplyDelete
  8. wah...br la clear kan kakPia..cam kita ni jenis rabuh sakit mata tengok yg kecik2 hehe..

    ReplyDelete
  9. yus:
    salam kenal kembali..
    tq juga sbb sudi folow blog akak ni..


    tak kisah la tv tu fesyen lama ker,janji masih elok...boleh tgk sudah....Tapi kalau dah mampu tak kisah la,ada orang tu satu rumah tv sampai 2-3..

    ReplyDelete
  10. Norhafiza:
    no..akak ni rabun jauh,kalau tgk tv kecik2 kana pakai kanta kot..hehehhe.
    Alahh..kami ni sederhana jer,ada lebih sikit...kami beli la yg besar sikit...sikit jer.Apa2 brg pon kat umah akk kena tunggu rosak dulu baru beli lain.takde nak lebih2 pon.

    ReplyDelete
  11. kak..sebulan tanpa tv?kagumlaaaa

    ReplyDelete
  12. hehehe..antara tv ngn tenet,tenet yg pentign e?
    :)

    ReplyDelete
  13. Ummi:
    betul..bukan nak tipu tau.Dulu ms tv abg rosak,akk tak leh nk tunggu dah w/pon 3 hari..sbb tu akak rela pakai duit akk.Kali ni pulak...akak pun takdak duit,so akk diam jer lah.Kami ingat nk beli lps kakak PMR nanti,last2 hubby akak nak beli jugak...akak kata suka hatilah.Ms takdak tv tu,ank2 hari2 mewarna,main beskal,itu je lah..

    ReplyDelete
  14. fyna:
    hehehee...
    tau tak pa,kalau dulu2 mmg tv penting.la ni kalau tgk tv pon akk tgk berita ja..yg lain tu mengarut jer,balik2 citer indon.benci,meluat betul la..eeee,tak suka tak suka.ank akk yg sulung tu hari2 ngadap citer indon.buat h/work ke,study ker pon ngadap citer indon...

    ReplyDelete
  15. samalah kak sementara elok pakai lagi.

    tv sebelum ni pun pakai dekat 13 tahun. Baru jer rosak dan tukar dua bulan lepas.


    entri pun buat pasal lama sangat tv tu berkhidmat..

    ReplyDelete
  16. tul tu, kdg2 kite beli sume ni sbb pikirkn anak2..atleast xde la dorg asik merayau je..( tu pun kalu boto la po yg den koba ni) hikhik..

    ReplyDelete
  17. kat rumah saya tv biasa jugak kak..29 inci tapi yang paling murah sekali jenama vision..tah jenama tah tidak..hahaha..asalkan ada tv cukuplah..org lain dah berplasma2 bagai..tapi saya dan keluarga masih lagi tgok tv tu..masih elok dan tak rosak,nak beli plasma buat apa?membazir je..amalan setan plak tu..hihihihihihi

    ReplyDelete
  18. as salam kak pia,
    sama lah saya kak..tv tak penting, internet lagi penting ...tapi, tv kena ada jugak untuk budak2 kecik ni, klu tidak kaco keje maknya guna komputer riba ni :)

    ReplyDelete
  19. salam kak pia..tv dah jadi keperluan pada anak2 ..apataknya cerita katun 24 jam..kita nk tengok berita pun tak dapat..

    ReplyDelete
  20. rumah saya masih guna tv lama yg besar & gemuk tu, hehehe. tapi selalu sejuk gedi tv tu, jarang bukak. mak saya tengok tv kecik dia dalam bilik & saya pulak tengok tv 2-3 kali saja seminggu. lebih kuat berinternet dari tengok tv :D

    ReplyDelete
  21. a.z.r.i.n.a.03.07:
    A'ah..betul tu,masih elok pakai lah,jgn nak ikut2 org pulak.Duit yg lebih2 tu baik simpan utk masa dpn..lainlah kalau rosak..tv sony akk tu pon dekat 12 atau 13 thn jgk la,baru rosak..

    ReplyDelete
  22. mr.curly:
    Pasal pk anak2 la tu,ank akk yg kecik tu..ms kami lom beli tv baru tu dia hari2 kayuh beskal kat luar,t/hari pon tak kisah..akk kunci gate,dia buka sendiri...pening2..dah ada tv tu layan katon lah..boto sgt la apa yg ko koba tu..

    ReplyDelete
  23. mrs.sabri:
    Akak pon berangan nk plasma gak..tp akk kena ukur baju kat badan akakla..bersyukur apa yg ada kan..
    L/pon tv ni bagi pengaruh tak elok lebih, pada pengaruh yg baik pd ank2 kita kalau tak dak guide dr kita as a parents

    ReplyDelete
  24. SZ:
    internet lebih penting..hehehe,tp kalau tak dak tv depa boring pulak ,pastu sibuk nk main games..tk ker kacau maknya nak blogging ke fb ker..hahahha..

    ReplyDelete
  25. suri solehah:
    suri...ni masalah yg tak leh nak settle ni.Tp at least kalau ada tv depa tak la kacau kita...yer tak.

    ReplyDelete
  26. Dinas Aldi:
    tv kalau bukak 24 jam, panas buleh meletup..kalau jarang2 on,dia sejuk gedi pulak noo..ok la tuh.Itu pun salah satu faktor umur tv tu panjang tau..on jarang2,seminggu 2-3 kali ker,atau sahari limit 2-3 jam ker..ini tidak sehari dekat 18 jam,off ms nak tido je..pastu internet pon jgn lelama gak..kang ko gak pc tu..hehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...