Wednesday, 23 March 2011

Tekanan...stress...

Assalamu'alaikum...

Apa khabar semua?Semoga semuanya ceria-ceria selalu....kenalah ceria,tak boleh stress sebab akibat dari stress atau tekanan ni sangat lah bahaya.Boleh membawa penyakit.Ingat entri saya semalam?Hahhh...itu salah satu penyebab stress tau.

Alhamdulillah hari ni adik tak buat hal dah.Elok jer dia bangun dan bersiap ke sekolah.Siap bawak bekal lagi,tapi bukan mami dia buat beli jer kat makcik jual nasi lemak tepi jalan tu.Bukan beli nasi lemak,tapi beli donat,pau sambal dan sri muka...5 biji 2 ringgit,boleh campur-campur.Adik bawa sebiji jer (lagipun kat pra sekolah kan dapat makan...best-best pulak tu menu nya..)Mami makan sebiji jer donat...teringin pulak, sebab dah lama tak makan donat.Yang lebih tu kena simpan sbb nnti adik balik sekolah dia mesti lapar...kalau dia tanya donat tu macamana mami nak jawab kalau dah habiss..

Oh ya cerita pasal stress tadi kan...sebenarnya berkaitan dengan entri semalam juga ni.Ramai kawan dok tanya betul ker saya ada darah tinggi?Betul la tu..cuma sekarang ni dah ok sikit selepas makan ubat yg diberi oleh doktor.Dah 3 bln dah.

Kepada sesiapa yg ada gejala-gejala pening-pening dan sakit-sakit urat tengkuk tu baik pergi jumpa doktor sbb darah tinggi ni kalau tak ambil ubat kita boleh jatuh dan strok yer kawan-kawan...minta simpang malaikat 44!Slps balik dr kg Disember hari tu,saya terus pergi jumpa doktor sbb atas nasihat sedara-sedara jugak slps saya mengadu rasa pusing-pusing...

Alhamdulillah...slps 3 bln ni dah turun dah dari 175/100 hari tu skrg ni 130/90...Selain makan ubat,biasa lah kan...kena jaga makan.Kurangkan masin,kurangkan makanan berminyak dan jangan stress...Kat bawah ni ialah gambar ubat yang saya makan tu...sehari makan sebiji..cukup sebulan pergi balik jumpa doktor untuk tengok keputusan dia macamana...ok ke tak,nak kena tukar ubat ke atau maintain jer ubat yg sama...


p/s:Semoga korang semua ceria-ceria dan happy selalu supaya tak stress ok...

24 comments:

  1. alamak..

    ada gak simptom2 tu..

    err...

    darah tinggi?? x__x

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak :)

    hmm.. tiba2 diri ini da gejala tersebut.. ngee..
    kes naya gak ni, muda2 lagi ada dara tinggi.. huu

    ReplyDelete
  3. kak pia...
    kalau tak ada darah tinggi pun mengadap perangai anak2 boleh naik darahnya...

    aina anak lelaki ok tak ada masalah tapi anak perempuan sampai darjah 3 masih kena angkat gi bilik air, tahun ni alhamdulillah dah boleh mangkin sendiri.

    ReplyDelete
  4. akak dah 6 tahun kena darah tinggi...mujurlah stabil..tapi pening2 dgn sakit tengkuk tu..mmg sentiasa ada....Ubat..dua biji sehari...tapi tak sama mcm tu..

    ReplyDelete
  5. uti adakah bee ada darah tinnggi ? selalu sakit urat tengkuk dan pening2...ermm muda lg nih

    ReplyDelete
  6. pia : kita serupa
    iols pun ada gak darah tinggi ni
    dah bertahun gak le...

    ReplyDelete
  7. pia, jangan stress, nanti bermacam penyakit boleh dapat.lagi satu jangan amalkan ubat cam tu, nanti cepat imiun ngan ubat.pia banyak aktiviti riadah, dan makan ubat herba tradisional.okey pia jaga kesihatan jangan stress ye.

    ReplyDelete
  8. jangan stress sgt.. huhu.. selalu la minum air kosong..

    ReplyDelete
  9. Jaga diri baik2 Kak Pia, darah tinggi ni a silent killer. Jgn sesekali skip makan ubat yg doktor kasi tu. Cuba amalkan minum jus epal hijau tanpa gula, atau sup celery. kalau rasa pening sgt, try rendam sekeping dua asam gelugor dlm air suam dan minum airnya. Mak Kaz pun darah tinggi, tu yg Kaz tau ni. Smg Kak Pia terus sihat dan dilindungi Allah selalu.

    ReplyDelete
  10. I ada low blood. sebenarnya itu lagi bahaya.. tetiba je leh jalan..hee

    ReplyDelete
  11. missSenget:

    "hahhah..tak tau la baik pi jumpa doktor check dulu mana tau kan...hehe..harap2 takder.."

    ReplyDelete
  12. sar:

    "amboii..lps baca entri ni baru perasan ada gejala tu ker...itu perasaan jer kot..."

    ReplyDelete
  13. JunAina:

    "itu lah pasal...elok2 sihat leh dpt darah tinggi pulak dgn kerenah anak2 ni..Drjh 3 pun masih...ish2,haru sungguh tu...tapi syukurlah dah ok kan...buatnya sampai drjh 6 nanti naya..."

    ReplyDelete
  14. kpah k-poh:

    "dah 6 thn kak pah?lamanya...Saya baru 3 bln jer..akak makan ubat apa kak..tak sama ek?

    ReplyDelete
  15. Lieynanilaz:

    "Insyaallah...ubat mmg tak boleh skip,bahaya...tp sebenarnya takut2 mkn ubat sbb tau akibat jangka panjangnya.."

    ReplyDelete
  16. Puanbee:

    "Ni lagi sorang ni...perasaan jer tu.Tp kalau nak pasti pergi check tekanan darah, di farmasi pun boleh..Harap tu takder lah..yg penting jgn stress,jgn fikir serius hal remeh temeh tu..ok bee.."

    ReplyDelete
  17. miloais:

    "yer ker...ish2 ramai antara kita ada penyakit ni rupanya..harap2 kita boleh kawal yer supaya tak dtg penyakit lain pulak nnti yg berhubungkait dgn darah tinggi ni..bahaya.."

    ReplyDelete
  18. Cik Ina minat Do do Cheng:

    "terima kasih atas nasihat kak ina tu..saya pun tak nak mkn ubat tu berterusan kak sbb dah tahu akibat jangka masa panjang,bahaya kpd buah pinggang kan...bab riadah tu yg saya kurang sikit...ubat herba tu pun ada jugak saya ambil sikit2 cth mcm teh misai kucing..insyaallah.."

    ReplyDelete
  19. Ciek Niena:

    "Insyaallah...air kosong kena minum banyak kan...itu pun payah la kadang2 lupa minum air..hehehehe.."

    ReplyDelete
  20. Kaz:

    Alhamdulillah...terima kasih Kaz sbb sudi berkongsi petua berguna tu ngan akk.Akak pun ada gak dok minum air limau nipis rendam lam air suam tu kaz..Insyaallah skrg ni jarang pening2 dah beza ngan 3 bln dulu.tp air rendaman asam keping tu belum pernah try lg.Jus epal hijau tu tentu boleh turunkan berat bdn jugak kan..hehehe..bagus ni..tq Kaz.."

    ReplyDelete
  21. Yan:

    "Low blood pressure...pon sgt bahaya tu.Saya ada jugak kwn yg tekann darah rendah ni..kejap2 dia pitam..risau gak kan...smga kita sama2 dpt kontrol tekanan darah kita menjadi normal dn hidup sihat..Amin!"

    ReplyDelete
  22. akak sama lah kita, dah 3 tahun IEB kene young hypertantion.. sekarang on ubat ngan kene ulan-alik spital jer

    ReplyDelete
  23. saye ni ade darah tinggi time mengandung jer...lepas jer mengandung hilang penyakit tu...

    agaknye penyakit gemuruh tu kan...asal nak jumpe dokte mase tu la...dia naik...

    dokte kate bahaya kalau time mengandung ade darah tinggi ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...