Friday, 11 March 2011

TELEPATI...apa tu?



Assalamu'alaikum...

Apa khabar kawan-kawan blogger..diharapkan semuanya dalam keadaan yang sihat,ceria,dan bahagia di samping org-org yg tersayang..
Sebut pasal orang tersayang....tentu korang penah dengar perkataan TELEPATI kan..Kalau mengikut wikipedia 'tele' = jauh dan 'pathos'=perasaan.Jadi telepati merupakan satu kemampuan bg seseorg untuk merasakan segala sesuatu dari jauh.Tahu tak korang...setiap dari kita memiliki kemampuan telepati ini,cuma dalam tingkatan yg tertentu.
Kalau mengikut KAMUS DEWAN edisi ke-4 (edisi ni jer yg ada pun..)TELEPATI membawa maksud Perhubungan Fikiran,Perasaan dan sebagainya Secara Langsung Antara Minda Seseorg Dgn Minda Org Lain Tanpa Melalui Deria Yang Biasa.

Nampak tak gambar kat atas tu..laaa..apa pulak kaitan telepati ni dgn DURIAN DAN PENGAT?
Ada,memang ada sebab...2-3 hari ni saya teringin sangat nak makan cekodok durian.Dan tak semena-mena hubby saya balik petang kelmarin bawak sebiji durian..(sebiji jer..durian sesat kot..)Nampak tak ulas-ulas durian tu?Macam tak berapa cantik kan..sebenarnya yg lembut-lembut dan gebu-gebu dah kena belasah dgn anak-anak.Maka yang tinggal itu jer..dalam erti kata lain isi durian yg jadi pengat tu...hat keras-keras sikit,org belah utagha cakap mangkaq.Isi durian yang mangkaq ni jgn buang tau..boleh buat pengat,makan dengan roti atau pulut...tak jadi lah cekodok durian nampaknya..
Nampak tak kaitan TELEPATI dengan cerita durian tu?Sebenarnya hubungan TELEPATI antara saya dgn anak-anak kurang.Hubungan antara saya dan hubby saya lagi kuat..Sejak mengandung anak sulung lagi,kalau saya teringat nak makan apa-apa..balik dari keja petang tu mesti dia bawa balik sesuatu.Kadang-kadang ais krim..ada hari nak makan mee mamak,pun dibelinya.Selang seminggu rasa nak makan laksa,pastu Rojakpasembor(maklum ler mengandung..mcm2 nak makan..)Jgn risaulah mesti dia bawa balik walaupun saya tak call suruh beli semua tu..Bila-bila je lah....kalau terlintas jer di fikiran sesuatu makanan,sure dapat punya..Insyaallah.Pernah sekali saya teringin nak cendol,selang 2-3 hari kemudian hubby saya bawa balik walaupun saya belum ckp kat dia.Hubungan ni dah wujud sejak dari awal2 perkahwinan kami sampai lah sekarang,dah 16 thn ...jadi saya simpulkan bahawa inilah TELEPATI.


Penggunaan kamus dewan hanya dirujuk untuk mencari makna TELEPATI sahaja..perkataan-perkataan lain kalau ada yang salah dan silap makna sebenar harap maaf yer...anggaplah semua itu kebodohan saya...dan bukan disengajakan dan bukan tujuan nak tunjuk pandai.Sekian...

34 comments:

  1. memang kuat kasih sayang akak dan suami ya..

    Sedap tu durian...:)

    ReplyDelete
  2. telepati mcm kuasa kan.. kalo mcm kes ni lebih kepada tautan jiwa.. penghantaran gelombang isyarat kepada seseorang...

    ReplyDelete
  3. yus:

    "Alhamdulillah..smga kami macam ni terus sampai hujung nyawa..Amin!"

    ReplyDelete
  4. Cekodok:

    "A'ah,akak suka ayat ko..pautan 2 jiwa kan..gelombang isyarat tu macam gelombang elektro magnet kan..lebih kurang la kot no.."

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhhh..bahagianya begitu kan kak??

    Bertuah badan kly dapat pasangan begitu

    ReplyDelete
  6. Kalau keluarga kakak sebut "sick sense". Kadang-kadang rasa rindu sangat nak jumpa keluarga kita, tak lama kita receive call kata dia nak datang. Macamana?.... mesti hati melonjak gembira kan...

    Hubby piasara ada sick sense yg isterinya nak makan itulah jadinya. Satu tanda baik.....:)

    ReplyDelete
  7. salam..
    bestnye durian tu..
    ni mesti pasangan merpati sejoli ni..semoga bahagia ke akhir hayat..:)

    ReplyDelete
  8. bab makanan memang ada telepati pia oiii...tapi bab duit..tak ada istilah telepati...nak kena mintak jugak...heee..

    ReplyDelete
  9. anugerah Allah tuuu... alhamdulillah

    klau sgala2nya niat krn Allah...
    mcm2 anugerah Allah brikn

    tmasuklah mmbina pkahwinan - niat krn Allah pasti ada byk kmanisannya... kan

    eh akak paham tak? heheh

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Pia, bagus tu kak, tak semua pasangan ada kuasa telepati tu. Mmg inilah jodoh terbaik yg ditentukan sejak azali utk akak, InsyaAllah. Smg terus berbahagia selalu hendaknya.

    ReplyDelete
  11. kalo org perak cakap mangkaq tu mangkor.. :)

    ReplyDelete
  12. Lagenda:

    "Alhamdulillah...harap2 tu bahagia sampai ke mati ler..Mak lagenda pun smga bahagia selalu gak..Amin!"

    ReplyDelete
  13. Kakzakie:

    "yer lah kak...tapi kan kak... bukan 'six sense' ker kak..saya rasa ler..sebab six tu 6,jadi six sense tu deria ke-6 ler kak.sbb deria yg kita ada kan ker 5 jer..dan deria ke-6 ni juga lebih kurang 'naluri'kan kak..
    saya pun penah jadi mcm akak,bila saya rindu atau teringat2 seseorg,pastu 2-3 hari kendian mesti org tu call saya.."

    ReplyDelete
  14. seronok baca kisah kak pia ni...

    alhamdulillah!
    "jimat" kredit/bill tepon takyah call pesan kat encik abang pesan beli itu ini :p

    ReplyDelete
  15. Nurkass:

    "pasangan merpati sejoli?Harap2 tu macam tu la..w/pun kami tak suka berjoli..heheheh..tak kena mengena langsung..."

    ReplyDelete
  16. kpah k-poh:

    "a'ah kak pah..nak tunggu depa sua?takyah ler,kena mintak jugak..kdg2 mintak pun buat tak dengaq..hehehee.."

    ReplyDelete
  17. So Shy Lady:

    "Maha pengasih dan penyayang...
    awatnya akak tak faham maksud kamu tu..faham benoo le akak..Kalau kita sentiasa ada nawaitu demi keranaNya..insyaallah semuanya akan dimudahkan.Ank2 akk pun kalau nk keskolah,abah dia pesan..niat...niat...jgn lupa.Maksud abah depa tu pegi skolah mesti niat nak belajar demi keranaNya jugak..Alhamdulillah ank2 akak 'terang hati'.."

    ReplyDelete
  18. Kaz:

    "Akak faham kalau kamu lama tak berblog sbb kamu sibuk..tp terima kasih sbb kaz masih smpt bc entri dan komen kat blog akak ni..sayang kamu..muaahhhhh..
    Insyaallah smga akak,kamu dan semua kwn2 kita berbahagia sehingga ke akhir hayat..Amin!"

    ReplyDelete
  19. makdara TERdiva(nak taip huruf beso gak..hehehe):

    "Ohhh org Perak ckp mangkaq jugak rupanya..tp slang lain sikit nooo mangkor..hehehe..hey kome..durian dah berbunger.."

    ReplyDelete
  20. hehe.. tu namenye aura la kak... perhubungan menggunakan naluri hati.. hehe

    ReplyDelete
  21. sz:

    "yer ker suzi..terima kasih la nooo..
    mmg jimat kredit dik..tp bkn ler bermakna akak nk beli apa2 kelapa parut ker garam ker,akak main set dlm minda jer..tak dpt punyaaa..hehehe...."

    ReplyDelete
  22. topimagine:

    "itulah aura...ada kata six sense,naluri,hati kecik...telepati..semua tu sama jer kan top.."

    ReplyDelete
  23. oh akk ada telepati yer..bee pulak kalau nk makan tk de telepati tapi kalau hubby merayap tk bg tau bee ada telepati hee ajaib kan ?

    ReplyDelete
  24. makcik tak nak komen apa-apa.tapi makcik betul-betul tengah terkedu ngan gambar bubur durian, ada plak roti.laparlah.lama dah tak makan.

    ReplyDelete
  25. bee:

    "bee,kamu ni kelakar la..ajaib2....bagus macam tu..takpayah nak upah penyiasat persendirian..(PI)
    akak nak belajar dgn kamu lah,agak2 brapa pengeras nak kena bagi?"

    ReplyDelete
  26. Cik Ina Minat Do Do Cheng:

    "makcik...makcik...meh ler ambik semangkuk..
    anak saya kan kak..yg kecik tu..5 keping dia belasah..adoii..kakak dia masing2 sorang 4 keping..habis..abah dia balik mkn serawa jer,roti dh habis.."

    ReplyDelete
  27. kak ida rasa..kak ida pun ada telepati kuat dgn anak2..kalau anak perempuan kak ida dalam kesusahan kak ida dapat rasa,mulalah hati rasa tk senang selagi tk call atau dia yg call..kejap lagi dia call tahulah ada yg tak kena..

    ps..aduh...tak boleh tguk durian..suka sangat...

    ReplyDelete
  28. telepati....
    rase saye pun ade gak dgn somi ni...kadang2 bile teringat satu benda tu terutama pasal mkn la..tau2 dia dah bwk balik...terkejut jugak kadang2 tu..mane plk dia tau kite nk mkn benda ni...mcm ajaib jer...

    selalu gak terpiki kebetulan kot...tp byk kali la jugak berlaku...

    ReplyDelete
  29. sedap2 durian. sukeee
    eh bubur. lme x mkn....
    *meleleh*

    ReplyDelete
  30. As salam, romantik nyerrr...BSB kalau buat pegat durian suka + gula melaka.

    ReplyDelete
  31. nyanyisunyi:

    "Alhamdulillah kak...naluri seorang ibu...

    Durian memang terbaik...tapi itulah bila bukan musim ni,tak byk org jual..harga pun mak oii..tapi kalau teringin sgt tu kena lah beli jugak kan.."

    ReplyDelete
  32. ainnoraini:

    "Ada jugak kan...itu lah suratan atau kebetulan..hehehe..."

    ReplyDelete
  33. i am sil4h:

    "Durian..memang sedap,akak kalau beli anak-beranak jer nak selonggok,tak cukup sikit2...tapi hari tu sbb ada pun sebiji tu yg buat serawa...sian ko terliur..hehehe"

    ReplyDelete
  34. BSB:

    "Saya pun suka jugak letak gula melaka atau gula kabung tu..tapi hari tu dah cari merata dalam lemari tu tak jumpa, hehehe...nak pi kedai pun maleh jer...gula putih jer lah...kurang seri sikit kan.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...