Tuesday, 15 March 2011

Wahai anak...

Assalamu'alaikum...

Hai semua....Apa khabar kawan-kawan?Semoga semuanya dalam keadaan ceria dan gembira selalu di samping anak-anak sempena cuti sekolah ni.Sekolah cuti seminggu ni,alamat.. gegak gempita lah rumahku syurgaku ini.Korang ok ker?

Kalau hari sekolah tu kurang ler sikit diorang nak main-main...alahhh budak-budak mana reti dok diam.Kalau setakat main kat dalam rumah tak pa jugak,kalau kat luar?Kena pulak kita banyak kerja nak buat..siapa nak jaga..suruh kakak-kakak dia jaga?Baik diorang layan cerita tv...drpa nak layan adik..

Kalau zaman kita dulu-dulu main lah kat mana-mana pun,tak kisah...insyaallah selamat punya.Tapi zaman ni jgn buat main,anak-anak kalau nak main kat luar mesti kena ada org dewasa,kalau tak....alamatnya ntah kemana-manalah anak kita.Bukan nak buruk sangka,tapi memang itulah hakikat dunia sekarang.Silap haribulan, anak dah hilang...mak bapa pula kena merengkok dalam penjara.

[Ni lah rutin saya,time ptg2 jer kena tercongok kat depan rumah tengok anak-anak main
Sbb,kalau saya tak tunggu alamat jauh ler diorang kayuh,kereta dan motor pulak laju-laju,nak tak nak kena lah korbankan masa jugak..]

Anak saya,adik tu memang selalu suka main basikal kat luar...tak kira masa pulak tu.Kadang2 tengahari buta pun dia tak peduli.Kunci pintu pagar?Apa susah,dia boleh buka sendiri..kunci selalu kena sorok,memang tak boleh lepa budak ni.

Setiap kali musim cuti sekolah, rumah kami memang meriah,dapur tak henti berasap...komputer ni pulak dah naik hangit..asyik dok tekan sana tekan sini,games ,fb...siap dok beratur ni...nasib baik tak ambik nombor..Tak bagi can langsung kat kita....ini pun siap ugut2 ni baru dapat..hehehehe..tipu jer,mana ada ugut....tapi psiko2 sikit jer.

26 comments:

  1. betul kak, kena lah jaga kalau budak2 main kat luar huhuhu

    ReplyDelete
  2. Anak kena selalu di jaga..
    Sekarang dah banyak kes kanak-kanak hilang..
    Mencegah kan baik..

    ReplyDelete
  3. sian kak...taleh men pesbuk ptg2...hahhaa.. ;p

    ReplyDelete
  4. sama la dgn kite...
    kat rumah tu beli ape jer makanan..selesai aje...kalau computer siap bagi2kan mase nak guna...ikut giliran...

    ReplyDelete
  5. anak dah besar2 pun masih kena pantau..pia..Ini kan pulak anak yg masih kecik...

    ReplyDelete
  6. Puanbee:

    "bee,betul tu..kena korbankn ms..kdg2 ngantuk rs nk lelap pun tak boleh..demi ank2.."

    ReplyDelete
  7. jamiel:

    "betul tu jamiel,kena pantau selalu..kalau dlm rumah ok ler..itu pun ada gak berita ank tgh tido dlm rumah pun boleh hilang..seram.."

    ReplyDelete
  8. Dilla Nur:

    "nasib ler dilla,akak bagi peluang kat diorang tu pulak,hari skolah mak depa ni dok on manjang.."

    ReplyDelete
  9. ainnoraini:

    "stok makanan kena byk ler kan..lapo manjang,komputer pulak kena ikut giliran.."

    ReplyDelete
  10. kpah k-poh:

    "betul tu kak pah,kecik kena jaga,besar lg lah kena pantau..msslh tak berkesudahan.."

    ReplyDelete
  11. ada 5 budak kan..mestilah meriah rumah kan..tp nanti diaowang dah besar panjang..sunyi jer..blog ni jelah jd kenangan kemeriahan tu kan..

    tq ha..sbb sudi jengah blog picisan sy..

    ENTRI TAK BERKAITAN..KALAU RAJIN KLIK..KALAU TAK RAJIN ABAIKAN SAJA..HAHA

    ReplyDelete
  12. Rina Avail:

    "a'ah 5 ank..mmg meriah suasana,yer lah bila masing2 dah belajar kat kolej ker nanti sunyi sepi la rumah ni.."

    ReplyDelete
  13. patut la lama tak nampak.. haha.. aktiviti masa cuti penuh terisi... hehee

    ReplyDelete
  14. ahaaaa...
    anak kak pia pandai bukak kunci/mangga pagar ye...

    klu anak saya (sarah, 5yr+) dia panjat/"fly" pagar luar tu... geram betul!
    klu padlock solex tu dia tak reti bukak lagi...cam susah skit kan..

    ReplyDelete
  15. Cekodok:

    "masa akak memang penuh jer 24 jam,time cuti2 macam ni lagi padat,kdg2 tak dan nak tegur kwn2 maya ni..kwn2 sebelah2 pun kdg2 tak dan jugak.."

    ReplyDelete
  16. Sz:

    "suzi...wow,dasyat budak2 zaman skrg ni..nekad betul diorang.Kalau tak nak bg buka boh mangga kunci brand solex tu la..memang tak reti buka punya lah..memang susah,ank akk yg sebelas thn tu pun terkial-kial kalau akak pakai mangga jenis tu.."

    ReplyDelete
  17. Betul tu, kena pantau masa dia main kat luar. zaman sekarang makin tak selamat, bukan cam zaman kita dulu. orang jahat kurang tak de apa nak dirisaukan.biasalah cuti, masa ni lah dorang nak main kat luar.

    ReplyDelete
  18. Cik Ina minat do do Cheng:

    "kak ina....zaman dah berubah....!
    zmn kita dulu pun ada org jahat gak,tapi tak la belambak mcm zmn skrg ni...di tambah lg dgn pendatang yg bersepah-sepah....kena pantau selalu anak2 kita.."

    ReplyDelete
  19. As salam, minggu nie minggu berperang dgn anak2...

    ReplyDelete
  20. zaman skang mmg zaman tak bape nk selamat.anak2 ratu cuti skolah mmg anto umah nenek.nenek soh anto.ehehe.tp tak jauh pun...umah nenek sini nenek sana sume dekat2.jarak setengah jam perjalanan je.time ni la ibu leh rehat2..

    ReplyDelete
  21. Basikal pulak dah ada apa lagi kan.... Tak kan nak pusing-pusing kat porch je. Heee..... mainlah sayang oooi ada org jaga.:)

    ReplyDelete
  22. CUTI SEKOLAH,YEYY hehehe

    bdk2 yg exam gi kelas tambahan ehehe

    ReplyDelete
  23. BSB:

    "yeah..perang jangan tak perang...hehhe..jom.."

    ReplyDelete
  24. ratusiput:

    "Takpa lah umah nenek diorang dekat2 jer...kami tak dapatlah nak antar ,jauh..penang sana nu..lagipun kesian pulak maktok diorang tu penat berleter pulak nanti.."

    ReplyDelete
  25. Kakzakie:

    "A'ah la kak,kasi peluang kat diorang...merasa naik basikal mcm kita dulu2 tu...tp kena tengok lah kak...main pun setakat dpn rumah jer.."

    ReplyDelete
  26. peri PiA:

    "hoyeh2..cuti sekolah...tapi yg nk amik exam of course kena pi tusyen...ada yg tusyen kat skolah,ada gak yg tusyen kat pusat tusyen kan..sekolah jer cuti..buku tk cuti.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...