Thursday, 14 April 2011

Abah yang sentiasa cool....

Assalamu'alaikum...


Ini kesinambungan entri semalam nih..
Malam tadi kan abang kat asrama tepon bagitau dia demam...
Tapi dia sembang ngan abah dia
Pagi2 ni bila dah bangun tido
Saya cepat2 tanya en hubby,

Mami:"Abang cakap apa malam tadi?"

Abah:"Dia demam,dan selsema...hari ni dia suruh pi hantaq vick "

Mami:"Ok lah,petang ni kita pi tengok dia nak..?"

Abah:"Tak payah lah..alahhh demam sikit jaa..."

Abah:"Lagipun jumaat ni kan dia boleh balik.."

Mami:"Ok..."(malas nak panjang2...)

16 tahun kawin tak kan tak tau baca perangai org laki ni..
Kita mak,sedih bila fikir ank kat asrama nun demam...
Sebab kita yg rasa mengandung dan melahirkan..
Depa laki,tak rasa semua tu...kecuali berpanas berhujan cari rezeki
Orang laki memang cool kan?

Teringat kenangan masa 4-5 tahun dulu
Kakcik jatuh,berdarah-darah dahi...terbelah
Apalagi meraung-raung.... kakcik menangis mcm biasa jer,mami dia yang lebih2....abah dia mcm biasa cool jer..

Mami:"Jom la pi klinik,kena jahit ni...cepat la...."

(Mak ngan anak sama naik pulak dok menangis)

Abah:"Laa dah 12 lebih dah ni...esok je lah...sapu minyak gamat,baik la..."

Dengar en hubby nya dialog,lagi kuat la saya nangis...sampai ke siang dok lap darah kakcik...
Bila pagi jer,tgk2 macam dak ok...luka pun dah bertangkup....terus tak jadi pi klinik..baru rasa lega...

Monolog:

"Kenapa panik 24 jam aku nih?"
"Kenapa laki aku boleh cool jer walaupun dahi anak dia dah meleleh-leleh darah?"

Tapi itu dulu....skrg ni dah ok,tak panik lagi macam dulu2 tu.....

Alhamdulillah!





52 comments:

  1. saya juga suami..saya cool..hihihi

    ReplyDelete
  2. Kalau panic ni mmg tak leh buat apa. Malahan sometimes lagi teruk jadinya.

    ReplyDelete
  3. hehehe...

    kalau dua2 panik, haru biru umah.. dua2 nangis2, anak yg luka pulak dok perati...

    ReplyDelete
  4. ooooo..
    camtu ye kak pia..
    hehe..takde experience..

    ReplyDelete
  5. Pia punya style macam kakak. Cepat rasa panik dan bimbang. Kalau pia dah ok sekarang, tapi tidak pada kakak.....

    Org lelaki memang cool, mereka punya akal yg panjang (kurniaan Allah)...

    ReplyDelete
  6. hehehehhe lelaki mmg sllu cool je kan.kite suke susah hati.

    kdg2 cool dorg tu buat kite bengang.

    ReplyDelete
  7. orang lelaki memang gitu nok...
    sama gak lah cam iols ni...
    iols lah yg kalut dok pikir itu-ini bagai
    bila anak2 tak sihat...
    my hb - relaks jer...

    ReplyDelete
  8. heee orang lelaki memang cool kekadang sampai tahap sejuk beku...

    ReplyDelete
  9. ihikss...
    dah nature mak2 ni mmg gitu kot k pia...
    semoga anak k pia cepat sembuh, suh si abang beli vicks kat koperasi sekolah ;p

    ReplyDelete
  10. top tag akak dalam entry ni.. ade beran ke akk oi... hehe
    PENCARIAN IBU JELITA

    ReplyDelete
  11. kiz:

    "wahh..bagus tu kiz..hehehe"

    ReplyDelete
  12. Yan:

    "Memang betul tu kak..kita sebenarnya kena pikir rasional,kalau panik habis lah..."

    ReplyDelete
  13. miss senget:

    "Haaahaha...itu baru lah lawak cik senget...haru jugak eh kalau dua2 jenis panik nih...masalah tak selesai kan.."

    ReplyDelete
  14. nurkass:

    "Takde pengalaman yer?Sikit2 pun tak de ker?...akak ni bayk pengalaman cam tu,cerita kat entri tu sebahagian jer...ada byk lagi..hehe"

    ReplyDelete
  15. kakzakie:

    "akak pun sama gak panik ker....tp saya skrg dah kurang sikit kak,nak kata tak panik langsung tipulah...
    kalau ank2 lmbat balik sekolah pun sya tak senang duduk,tp hubby sy mcm biasa la..dia ckp"jap lagi balik la tu..".Kurniaan ini memang terbaik kan kak..."

    ReplyDelete
  16. rara pinkmafia:

    "memang selalu rara...kita yg pompuan ni jenis cpt risau,bimbang,susah hati...tapi bab bengang tu akak setuju sgt...kdg2 memang bengang ngan perangai cool yg terlampau tu.."

    ReplyDelete
  17. miloais:

    "memang sikap cool ni ada kat semua laki seantero dunia ni...hehhehe..
    cuma yg beza tahap2 jer yg tak sama kot,ada tinggi ada rendah.."

    ReplyDelete
  18. cemomoi:

    "hahahha...ini lagi kelakar giler...cool pun boleh sampai tahap tahap sejuk beku....hahaha..tapi memang betul la..."

    ReplyDelete
  19. Encik Suami saya juga cool (kadang-kadang jek tak cool)..masa Qayyum xcident dulu..sy yg meraban menagis tp dia cool jek...

    Alasan..kalau 22 menggelabah..sp nak jg anak nanti...dah nama org lelaki...

    ReplyDelete
  20. SZ:

    "a'ah lah suzi...mmg nature kita mak2 cam gitu nak buat camana kan..

    abang tu bkn tak leh nak beli vick tu kt koop asrama dia,saja jer dia nak soh kami pi...tq suzi..."

    ReplyDelete
  21. topimagine:

    "top...akak takut la..tak berani akak..hehehhe...saingan sangat sengit...."

    ReplyDelete
  22. Alin Marlini:

    "hahaha..kan dah cakap,org laki mmg cool jer..ms ank2 kecik dulu pernah tak en suami ni nak terhegeh-hegeh bangun mcm kita tgh malam tu..cool jer depa leh tido lagi...yer tak?"

    ReplyDelete
  23. same la mcm en somi saye tu...cool jer...

    kalau berlaku ape2 jgn panik katenye...tapi tak tau dlm hati dianye tu...

    kadang2 geram jugak dibuatnye bile dah terlebih cool...

    ReplyDelete
  24. Ainnoraini:

    "ain,memang sah lah golongan bapak ni jenis cool yer..cuma jgn terlebih cool pulak sudah yer...rasa geram pulak tgk depa dok berlagak cool cam tak dak apa2 berlaku.."

    ReplyDelete
  25. hsbnd kc pn sokmo cool. kc pulak jenis yg kelam kabut.

    ReplyDelete
  26. orang pompuan memang.. cepat gelabah... negok orang lelaki ni... relaks jerk... hahaha

    ENTRY TERBARU : TOILET DUDUK VS TOILET CANGKUNG

    ReplyDelete
  27. mmg kot pia lelaki ni sejuk memanjang....kite ni mak, byk pk..kite tau anak2 demam macamna...seorang2 kite tau..yg ni demam tak nak berenggang dengan emak anak yg tu lak...suke di picit kepala bile demam~ hati seorang emak yang begitu memahami...

    ReplyDelete
  28. Piasara.samalah kita jenis cepat panik..akak pun pernah anak jatuh berdarah..bawak pi klinik jahit..mintak kawan tolong antarkan..
    anak masa jahit dok diam tak nangis..mak yang lebih..

    ReplyDelete
  29. kakchik@ella:

    "sama la kita kc...hahaa,dah spesis kita ni sama kan...hanya pompuan yg faham hati pompuan.."

    ReplyDelete
  30. topimagine:

    "top...ewahh...tapi memang akak pun ngaku yg pompuan ni nak2 pulak yg dah jadi mak ni cepat gelabah,(dlm kes2 tertentu..)beza dgn laki..korang memang cool..."

    ReplyDelete
  31. mommylavender:

    "betul tu mommy.kita sbgai mak yg tahu ank ini suka mkn apa,ank yg itu pulak tak suka apa..kalau ank ni demam suka milo,ank yg tu pulak kalau demam asyik nak mandi jer..macam2 kan...abah dia mcm biasa lah...hehehehe.."

    ReplyDelete
  32. kak Erna:

    "Kak...kita ni mmg semulajadi macam ni kan...cepat jer air mata ni jatuh,tambah2 bab ank2 sakit atau jatuh...tp nasib baik org laki sebaliknya...bolehlah diorang tenangkn kita...kalau tak...naya...2-2 panik,ank pergi klinik sendiri agaknya.hehehhehe.."

    ReplyDelete
  33. betul kakPia..hati keIBUan kita ni cepat tersentuh kan..moga2 kita leh baiki diri kita spy lebih cool hehe..

    ReplyDelete
  34. Norhafiza:

    "hati keibuan ni memang cepat tersentuh no...kaum bapa tu pun macam tu jugak,cuma diorang ni tak reti nak tunjuk2..alhamdulillah kak pia dah leh control dah sikit skrg ni...No macamana?"

    ReplyDelete
  35. Pia sebab tulah lelaki awet muda kot, suka kool je dalam segala segi.dah kita orang perempuan ni suka mengelebah tak tentu pasal. nak wat cam manakan. cam akak semalam, baru firdaus terhimpit pintu masa ngan ayah dia, sampai suami naik bengang ngan pertanyaan akak yang bertalu-talu. betul tu kita mak, kalau ayah dia marah kat anak kita pun kita boleh kecik hati.kita marah tak pe kan.

    ReplyDelete
  36. Lelaki perlu "cool" tapi biar bertempat.

    JOm Joint.Blog akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page
    Peraduan

    FARISZ@AZ.Com FanPage

    ReplyDelete
  37. my hubby pun cool orangnya setiap tindakan yang dia buat ikutkan ajer...dia selalu tenangkan jer tak menggelabah cam saya...

    ReplyDelete
  38. org laki mmg cam tuh kot kak pia.. cool jer.. kl apa2 jadi dia snyum jer.. pd hal kita dh gelabah gila..

    cam kes si princess hilang puting tu laa.. mama dia yg nangis ajak papa p beli lain takut anak nangis xleh tido ker ape.. dia bleh relaks jer.. "tak per.. kl dia nangis papa setel kan.." adeh..

    ReplyDelete
  39. suami kak pah..ayat dia yg paling power.."alah..rilex lah..." hmmmm..

    ReplyDelete
  40. Cik Ina Minat Do do Cheng:

    "kak..betul la tuh agaknya...org pompuan cpt nampak tua sbb ni la kot..(salah satu sbb..)org laki pulak selalu cool aje..tu yg awet muda.hehe...bab marah ank2 pun biar kita jer..abah depa marah kita sedih kan kak...hehe,kdg2 sikap kita ni cam budak2 kan..."

    ReplyDelete
  41. lelaki memang cool , pelik kita risau dia wat derk mula nk hangin kan heee

    ReplyDelete
  42. as salam,BSB pula qaheer kena jahit mulut sbb jatuh BSB yg menangis bagai nak rak...abg qaheer elok jer tak nangis langsung.

    ReplyDelete
  43. FARISZ@AZ.COM:

    "betul tu...nak cool boleh,tapi biar la bertempat..."

    ReplyDelete
  44. lizz:

    "sama la kita...rata2 semua yg komen kt sini setuju yg semua ayah2 cool dn kita mak2 ni yg jenis gelabah.."

    ReplyDelete
  45. mrs.Gee:

    "hehhehe....princess hilang puting mesti nangis2 tak leh tido kan,sapa yg gelabah?of course mama lah,papa?macam biasa cool jer,sbb dia boleh buat2 tido atau buat tak dgr...hehhehe..mcm biasa lah,golongan laki ni kan ker penyabar.."

    ReplyDelete
  46. kpah k-poh:

    "alah rilex lah kak pah,jangan gelabah,bawak bertenang...hehehhe.."

    ReplyDelete
  47. puanbee:

    "akak dulu ms ank2 kecik2 ,akk jenis cpt panik kalau apa2 jadi..abah depa cool jer...kdg2 nak gaduh jugak sbb perkara remeh jer..tp skrg ni dh byk pengalaman...akk dh kurang panik...kena byk sabar bee,sbb kalau tak sabar boleh perang besar.."

    ReplyDelete
  48. BSB:

    "Memang naluri seorg ibu tak boleh tgk ank2 dia luka atau sakit...ank tak apa2 kita yg lebih sudu dari kuah..hhehehe..kan..kan.."

    ReplyDelete
  49. Pia..
    masa dgn arwah suami dulu kak ida rasa kak ida yg lebih cool...lebih tenang berbanding abah diaorg..mungkin itulah hikmahnya bila kak ida tiada suami...sebab kak ida yg akan hadapi sorg2 kelak..kini dn selamamnya.

    ReplyDelete
  50. nyanyisunyi:

    "kak ida sayang...semua tu dah tertulis kan..hanya Allah yg tahu..kita sbgai manusia hanya mampu merancang jer..ternyata kak ida mmg tabah..dan smga terus tabah menghadapi ujian ini.."

    ReplyDelete
  51. hihi..mmg bila anak sakit..kita yg rasa lbh sakit.

    ReplyDelete
  52. LM:

    "a'ah betul tu,dok elok2 sihat kita leh tiba2 sakit perut la pening pala..mcm2 sakit pun dtg,kalau ank kita sakit....hehhe.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...