Thursday, 28 April 2011

bongkang-bangking...

Assalamu'alaikum...


Ini lah kisah anak-anak tersayang saya malam tadi...Kesian,selalu nak tidor elok je bertilam berbantal.Tapi malam tadi dah terbongkang la pulak...semua ni gara2 kerja sekolah banyak sangat..Kakcik ler,yang adik tu mana ada kerja skolah selain mewarna hari2...kat atas sofa tu pulak si kakak,pun sama dah terbongkang jugak.Tak pernah tidur awal, malam tadi 9.3o dah lelap...mana tak nya siang tadi satu MSU s/alam dia pi explore(MSU?Nantilah pi siasat tempat apa nih...saya pun baru dengaq...)

Mula-mula kakcik buat kerja skolah kebangsaan dia...ok la lagi.Lepas tu bila dia nak buat kerja skolah agama pulak...ini yg masalah sebab dia tak tau nak buat bahasa arab tu.Mintak tolong ngan kak lang,dua kali lima jer...kakak lak,lagi la sebab dah tiga thn tinggalkn skolah agama..(ish..kalaulah kakak terima tawaran SMKA dulu kan..)Takpa2...jangan dikenang peristiwa yg dah lepas,jgn di kalau2...tak baik!


Tengoklah kerja skolah kak cik ni...translate kan bahasa arab ke bahasa melayu(tapi jawikan pulak..~ini takde masalah...Insyaallah)kalau translate dari bi ke bm tu biasa lah kan..Ini bahasa arab tau... setakat nak bilang satu sampai sepuluh dan nama2 hari dlm seminggu tu bolehlah.

Macam senang jer kan,walaupun ada gambar...tapi takkan nak main agak-agak jer.Tgk gambar org main bola,tulis jer~beberapa org budak sedang main bola~macam tu ker...memang mula2 nak belasah jer.Ishh,mana boleh kan....owhhh, tiba-tiba pulak teringat hari tu ada beli kamus bahasa arab ni..

Cari punya cari,akhirnya dapat la jugak selesaikan..Nasib baik hari tu(masa kat kedai buku kat little india,klang) kak lang dah 'buat muka' sbb tak bagi dia beli kamus ni.Dulu2 tak pernah beli kamus bahasa arab pun(ms kakak dn abang skolah rendah dulu)...Tapi disbbkn malas nk layan perangai kak lang dan muka merajuk dia,beli lah jugak...memang berguna kamus ni,saya mengaku yang saya jer ambik ringan.Kamus bi tak berkira pun nak beli,sampai dah dekat sepuluh buah dok ada nih...(tapi tak pandai2 gak bi tu..heeheee~mengaku!)

Ada tak sesiapa yang tau kamus bahasa arab yang lain,yg agak lengkap sikit...supaya senang nanti nak tolong anak-anak buat kerja skolah.Sambil2 tu kita pun boleh belajar sama...

40 comments:

  1. amboi sedapnya lena.. hehe.


    ceq xtaw le mana mau cari kamus gitu. tapi slalu cari buku2/kamus2 kat kajang..kat metro.

    ReplyDelete
  2. eh..sama pla slot cite kita hr ni..'bahasa arab' hihi..

    betul la kakPia..anak2 skang blajar arab tak macam kita dlu..si kakak dan si abang tu jadi panduan untuk adik2nya..ye la dh makpaknya tak gheti hehehehe..

    aloooo kesiannya..letih sangat la tu kan kakPia..

    ReplyDelete
  3. bagus2... mujur mami tak tertidoq skali.. kekeke

    ReplyDelete
  4. sian tgk budak² bnyk homework yer..tp nak jd pandai terpaksalah kan..sy pon x pndai bhs Arab..mmg betul kak pia..tak elok ber'kalau nih..yg dh lepas biarlah lepas..

    ReplyDelete
  5. kak pia samala kita..anak2 saya lbh pandai bahasa arab drpd saya..huhu..
    kak cuba carik kat mph..

    ReplyDelete
  6. hehehhehe cikgu pon satu adeke patot bg banyak sgt... kikikikiki.... berpada2 la ye cikgu ( wenckp pada diri sendiri)

    ReplyDelete
  7. mak oi.. sume terbongkang tido ek... hehe.. bagos la dieorang rajin nak wat keje sekolah tu kn.. daripada xde niat nak wat langsung...

    ReplyDelete
  8. nub:

    "tak tau ka..tak pa lah,chek satgi try pi tanya kawan2 lain noh...kot2 depa tau.."

    ReplyDelete
  9. Norhafiza:

    "a'ah la no,akak ni pulak memang taktau langsung,lagipun dulu masa skolah rendah akk tak skolah agama(dulu2 diorang panggil skolah arab,kwn2 pegi...akak jer tak masuk sbb masalah jauh..)"

    ReplyDelete
  10. Encik Mamat:

    "hang bukan tak tau,mami ni sebab ada blog ni...layan blog jer lah..tu yg tak tertidoq lagi tu,tp kalau hujung minggu...habih la mami..abang balik dr hostel..dia tak kasi chance.."

    ReplyDelete
  11. Rina Avail:

    "tu la kan...kesian ank2..tapi kalau takde homework,langsung tak mau bukak buku pulak..~a'ah tak baik berkalau2..dah tertulis kan.."

    ReplyDelete
  12. mama tims:

    "Anak2 akak memang slow dalam subjek ni..tp kena usaha jugak la walaupun merangkak-rangkak..nanti nk try pi cari kat kedai buku mph la pulak..kt situ macm2 ada kan.."

    ReplyDelete
  13. Wen:

    "ntah ..apa la cikgu2 ni..heeee,takde lah akk nk salahkn cikgu2..lagi byk lagi bagus sbb budak2 ni kdg2 kalau takde homework malas pulak dia nk ulangkaji...mujur ada homework,boleh gak dia faham sesuatu topik tu..Ini pendapat akk jer,ibu2 lain tak tau la pulak.."

    ReplyDelete
  14. Taufiq Arifin:

    "Anak2 akk yg paling rajin buat homework ialah kak cik...kdg2,balik jer skolah terus buat..tak mandi,tak mkn..kdg2 tertidor,sbb tu akk suka bagi makan dulu bila dia balik skolah.."

    ReplyDelete
  15. hehe..mmg terbongkang dah tu..
    penat sangat eh..

    kolej MSU tu kak pia..
    dekat gak ngan umah kass..

    ReplyDelete
  16. Kesian kan tengok bebudak bila time diorang tido...Tapi tak pe letih pun sbb buat homework..

    ReplyDelete
  17. comellnyaa. hehe.. MSU? kenapa x try IPTA saja kak.. hehe

    ReplyDelete
  18. mesti lah depa dah keletihan tu...
    kesian nya tengok...
    mana jer boleh lah.. janji lena tido kekdahnya..

    ekceli - sama lah ngan my kids...
    esp along - kekadang sampai terlena buat homework - kat meja lah - atas lantai lah... even atas katil pun... ngan pen bersepah - nasib tak tercucuk kat mata ke.. hidung ke...

    ReplyDelete
  19. Nurkass:

    "a'ah,kass...dah terbongkang dah tu.Nasi pun tak sempat makan sbb nak siapkan homework tu dulu..tp nasib baik dah makan cucoq udang time balik skolah tu...~eh,yer ker dekat umah kass kolej tu?dekat2 stadium s/alam tu ekk?"

    ReplyDelete
  20. Bel Sapine:

    "biasalah dik..budak2 kecik kan...kesian pun yer jugak,rasa macam nak tolong buat h/w tu...tp nnti cikgu tau pulak.."

    ReplyDelete
  21. Qaseeh Tolia:

    "a'ah,kalau tgk ank2 masa diorang tengah tido,rasa sayu jer hati..apa nak buat,letih sgt skolah pagi,petang.."

    ReplyDelete
  22. nunui joe:

    "tak lah anak akk tu nak masuk kolej tu belajar...pergi seminar jer.."

    ReplyDelete
  23. miloais:

    "a'ah...jenuh kita nak kutip pensel2 tu..pensel warna lagi,berterabur...hahhaha...nasib baik tak tercucuk bijik mata kan...kdg2 kalau byk sgt h/w,tak nak buat kat meja,nak buat kat lantai jer..last2 terlelap pulak.."

    ReplyDelete
  24. lena di ulit intan..hehe..kiz pun selalu gak bila tengah buat entry kul 3 petang sedar2 dah kul 6 petang.. terlelap..huhu

    ReplyDelete
  25. alololo.. terbungkang semua tu haa.. buat hw pny pasal.. hihihi..

    ReplyDelete
  26. alahai..
    kesiannya anak2mu..
    penat sekolah mmg lah macam tu..

    suka dgn persekolah skrang.. belajar arab di awal persekolahan..

    PS; selamat malam...lama rasanya ayu tak singgah sini

    ReplyDelete
  27. mrs.Gee:

    "a'ah...letih sangat tu,tmbah pulak h/w banyak nak kena siap....last2 tk siap jugak....dah terlelap.."

    ReplyDelete
  28. kiz:

    "Biasa la tu kiz...akk pun sama gak,asal letak kepala jer nak terlelap...tp lena2 ayam jer.."

    ReplyDelete
  29. Citarasa Rinduan:

    "a'ah,lama betul ayu tk dtg sini..saya pun jarang gak pergi jenguk blog citarasa rinduan...
    sesekali jer..tq yer sudi jenguk..."

    ReplyDelete
  30. gambar paling atas tu mcm tokang pecah la kak..hehehe :)

    ReplyDelete
  31. lol sam alee anak anak sue semlm balik jee dari tuisyen tros terbongkang atas katil....nasib baik pagi nii senang nak kejutkan da lee ujan ..heheheehh

    Sis, buku arab tuuu kt MPH ada tak...macam kena beli jeee...

    ReplyDelete
  32. budak2 sekarang ni kepenatan
    sekolah pagi petang...kesian kan

    ReplyDelete
  33. Mrs Yie:

    "A'ah la mimi,tongkang dah pecah...
    penumpang bergelimpangan..heee"

    ReplyDelete
  34. suhailas:

    "sue...kesian budak2 skrg ni,skolah pagi,petang,malam tusyen pulak..memang la letih...tp akk tk bagi ank2 akk tusyen lagi selagi tk naik drjh 5..sbb kesian...
    ~a'ah,nanti akk nk try pi cari kt mph pulak...mana tau ada yg canggih sikit.."

    ReplyDelete
  35. Ati Masrif:

    "a'ah kan...kesian diorang...
    pagi,petang sekolah...ada lak yg mlm ada tusyen,kalau tk tusyen pun kena buat h/w yg belambak..."

    ReplyDelete
  36. as salam, skg nie B.Arab dah jadi subjek teras ke?

    ReplyDelete
  37. Be simple Beb:

    "Wa'alaikumussalam BSB...takde lah...tapi w/pun bkn subjek teras kena jugak belajar sbb kita tak boleh pilih2 mana yg nak mana yg tak nak.."

    ReplyDelete
  38. Pia dah letih tu , tu yang tidur terbongkakng .cam anak makcik lepas buat kerja sekolah cam tu lah ropanya. cakap pasal bahasa arab, waima makcik dulu sekolah arab sampai form five, kalau sesiapa tanya pun dah banyak lupa. dah lama habis sekolah, tak bukak lagi buku arab, habis lupa, ingat pun sikit sikit je.

    ReplyDelete
  39. Cik Ina Minat Do Do Cheng:

    "a'ah la kak..dah letih sangat la tu...~pasal bahasa arab tu...akk yg sekolah pun leh lupa apatah lagi kami ni yg langsung tk tau apa2.kak ina..kalau nak pandai kena bercakap bhsa arab tu hari2 kn..agaknya lps akk kuar skolah dah tak ckp lagi bhsa arab,tu yg lupa tu kak...."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...