Wednesday, 27 April 2011

Sabar yang kena tinggi,kalau tak nak tekanan darah naik tinggi!

Assalamu'alaikum...

Salam sayang buat semua....Hari ni rasa geram...geram sangat.Mana tidaknya....si kecik ank jaga tu buat perangai.Tapi hati dah suka kan...suka sangat nak jaga dia kan..amik la...semoga hari2 dia kat rumah saya,sikit sebanyak dapat saya mendisiplinkan dia.Mula2 datang ok jer,tapi makin lama rupanya..mak oii,barulah terserlah segalanya.Biasalah budak2 kan...mana reti dok diam..sabar jer lah.Bukan apa,cuma takut terjatuh jer kalau asyik berlari dalam rumah....Semalam pulak bergaduh dgn adik,menangis melalak-lalak si kecik ni.Mula-mula nak marah2 adik,yer lah kalau bergaduh berdua tentulah yg besar yg kena.Heeeee...kesian yg besar tu,yg kecik asyik menang jer kan.... tanya2 adik,dia tak jawab...lari kat bilik.Tanya lagi kenapa si kecik tu nangis.Rupa2 nya adik dah cubit2 dia sbb nak balas dendam pasal si kecik ni dah gigit adik kat dada.Kesian adik kena gigit...bulat cantik jer..bekas gigitan tu..heeee..Ya lah kita ni bukan nya nak dok ngadap depa je kan..kdg2 kat dapur,kdg2 kat bilik air,kdg2 solat.Masa kita ada elok jer perangai...Tak boleh lepa rupanya depa.....Sebelum perkara jadi panjang,saya amik keputusan ceritakan perkara yg betul pada ibu si kecik tu.Bukan nak ngadu pasal anak saya yg kena gigit,tapi sebab badan si kecik dah berbekas jugak kena ngan adik....owhhhh....susahnya nak jaga anak orang ni yer?

Bertambah geram lagi bila hari ni online jer fb...ada pulak balak mana ntah dok tegur,ok lah kalau setakat tegur2 tu...tapi bila dah awak..awak..awak dah makan ker..pastu awak dah kawin ker...arghhh malas ah...silap saya jugak sebab approve membabi buta kan..Kalau betul nak berbual-bual kenapa nak awak2...panggil ler kakak,ada la rasa hormat sikit..

42 comments:

  1. heee
    memanggg kenaaaa sabaaarr je "awak"

    tu la risaunya klu anak sendiri sahih kita yang piatnya kan kak...bagus tindakan k pia bagitau dulu mak budak tu awal2..takdelah dia tkejut tgk kesan cubitan kat anak dia kan...takut salah faham... ;)

    umur brape diorg tu kak? (adik + si kecik)

    ReplyDelete
  2. oh akak :)

    hehe. s a b a r lah akak. nanti tinggi pulak darah tinggi tu, hehe

    fb stu hal. henti2 kan je la kak.
    sorry to say. saya dah xde dah account fb tu. org nak kte sya ketinggalan pun, sya tak kisah dah. hehe. banyak yang mengarut dr yang betul :)

    maaf kepada peminat fanatik mukabuku tu. beringat2 la menggunakannya. :)

    ReplyDelete
  3. hhheh.. sabaq kak pia.... cobaaann..

    yang pasal FB tu.. itu tandanya kak pia masih muda .. hahaha....

    ReplyDelete
  4. sabar la kak..biasa la adat menjaga anak org..di TELAN MATI ADIK,DI LUAH MATI KAKAK..hehehe..pasal org yg duk ber'awak2 ngan kak pia kat fb tu,apa kata kak pia block je dia..habis cite..mcm saya,x pernah approve org dlm fb sesuka hati KECUALI kwan ygc saya kenal dlm blog dan kawan sekolah dulu..itu je..selamat ke hari ni :)

    ReplyDelete
  5. betul kakPia..jg anak org mmg memerlukan kesabaran yang tinggi..No pun sll menangkan anak org klo pe2 hal..tp Abang sll marah sbb kita kena adil hehe..tp nasib baik la anak org tu anak angkat klo tak takmo dh jaga hihihi..mak dia pula jeni sporting (sbb dh tau perangai anaknya) jangan kita rotan atau cubit dia dah la..takat marah2 sayang tu ok lagi..

    ReplyDelete
  6. huhu...ada gitu ya.

    Saya mmg tak approve orang yg add saya dlm fb kalau saya tak pernah kenal dia...:). Takut kes ginilah..:)

    Yang kenal pun lom tentu ok kan, sbb kebanyakkannya kenal dulu2 time sekolah, tp biasanya oklah..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. fb ni kadang menyusahkan kita jugak kan..

    ReplyDelete
  8. hurm..risiko gak ye jaga anak orang ni kan :)

    ReplyDelete
  9. harap2 ibu sikecik tu faham..

    budak2 mmg mcm tu..kadang anak2 kita adikberadik pun begaduh jugakkan....

    ade org tegur kat FB ker...itu nak start nak bunga2 berkenalan la tu...

    ngerikan bile dpt mcm tu...

    ReplyDelete
  10. sabo kak pia..sabo..
    uihhh..buas betul si kecik tu ye..
    main gigit plak dia..

    balak mana tu kak pia..wahhhh..
    nak ayat la tu..hehe

    ReplyDelete
  11. nape la ari ni sy blogwalking sume wat entry pasal marah2... termasuk la saya :(

    ReplyDelete
  12. SZ:

    "heeee 'awak' sedih ni,tp 'awak'dah amik langkah berjaga2...supaya kejadian tak berulang...suzi,adik umur 6 thn,si kecik tu 3thn lebih...sabar jer lah 'awak' ni..."

    ReplyDelete
  13. sar:

    "apa lagi yg boleh akak buat selain sabar sar...pasal fb tu..akak pun dah lama tak online..tadi tu buka sbb adik nak main games backyard monster..akak pun malas lah skrg nk fb2 ni.."

    ReplyDelete
  14. Encik Mamat:

    "Sabar separuh dari imannnnn.
    heheee,akak dah tua la...dia yg tak dak mata tgk kt info dh tulis..married,ank lima...saja la tu tak dak modai.."

    ReplyDelete
  15. Mrs.Yie:

    "betul tu mimi...last2 tak telan2..
    a'ah,block je lah ek..."

    ReplyDelete
  16. Norhafiza:

    "Akak jaga dah sebulan..akak tak marah2 pun,sbb tu dia jadi mcm tu kot...lasak tak salah cuma akk takut dia jatuh atau benjol sana,benjol sini jer..lagi susah nk jawab..nasib baik ibu dia pun ok..."

    ReplyDelete
  17. hurmm..tu psl kita takut nk jaga anak org..aritu ada gak kwn minta tlg jaga tp kita x nak psl kita pon ada anak kecik (baby) x larat ..

    kita pon x suka main fb psl ada org negara asing ajak fren²..takutlah kita..

    ReplyDelete
  18. Yus:

    "itulah pasal...ada org ni add org sebab nak tambah friends dia je kot...itu dulu..sejak ada blog ni fb dah kurenggg dah...layan blog lah pulak.."

    ReplyDelete
  19. Adinda Amy Sensei:

    "Amy...kalau kita tak layan,tak akan jadi pun...akak ignore jer..tp geram la jugak kan...sbb tak tau hormat org.."

    ReplyDelete
  20. Aku Ibu Muda:

    "memang risiko..tapi akak sebagai ibu beranak lima ni faham sgt macamana nak handle budak2,ada pengalaman macam2..cuma akk tak pernah ada ank yg suka menggigit.."

    ReplyDelete
  21. Ainnoraini:

    "A'ah...nama pun ibu kan..kalau dia tak faham,jaga la sendiri...tapi ibu si kecik tu ok...baik sangat,tak berkira dan faham ngan perangai ank dia...alah,ank2 dia kat umah pun bergaduh katanya..kalau tak gaduh2 bukan nama budak la kan.....pasal fb tu..masalah kecik jer tu,mungkin sbb takde modal nak berbual kot..itu yg tanya dh kawin ke belom..heeeee"

    ReplyDelete
  22. Nurkass:

    "biasalah budak2 ni suka buat pelik2..akak marah jugak..lps kena marah tu dia dah ok..baru dia tau kita ni garang...kena tunjuk garang sikit..hihihi..ah,pasal fb tu..ada la balak sorang ni,akk tak layan pun..terus logout jer.."

    ReplyDelete
  23. Taufiq Arifin:

    "top..hari ni hari marah sedunia kot..heee"

    ReplyDelete
  24. Rina Avail:

    "A'ah,mula2 akak pun tak nak..tp fikir2 balik apa la salahnya buat temankan akak yg tinggal sorang slps semua ank pegi skolah...tak ler sunyi sangat,lagi pun dah besar budak tu 3 thn lebih dah.....oh pasal fb tu..hal kecik jer,janji kita jgn layan..kalau layan mcm2 hal pulak nanti.."

    ReplyDelete
  25. Piasara..sabo..tak mau hangin..dah nak kena jaga..
    kalau difb..tu sebab akak apptove yang kenal je..cuma perempuan je akak tak kisah walaupun tak kenal

    ReplyDelete
  26. biasalah kak pia..jgn emosi sangat..nanti takut masuk muka depan surat khabar lak..hehe..tu ok lagi anak orang..kalau jaga anak bukan orang lagi susah..huhu..jgn mare ehh my sis..

    ReplyDelete
  27. Erna:

    "Kak erna..mana ada angin kak...saja jer melepaskan apa yg terbuku di dada sbb kata org kalau msslh dipendam2 akan jadi nanah..pastu jadi barah..yer ker kak..heee..oh,pasal fb tu pun sy tak nak jadi masalah...buat selamber dek jer,rilek..kata omputih tu kak..."

    ReplyDelete
  28. Kiz:

    "takde ler kiz..akak suka la pulak buat blog ni sbb salah satu nya kita boleh curahkn masalah atau perasaan tk puas hati kita kan...rasa lega sikit macam bongkah batu ats kepala dh jatuh...akk ni mana ada niat nk mendera2 ni kiz..akk ni penyayang tau,tapi kdg2 boleh jadi singa hgak..heee tgk kes lah.."

    ReplyDelete
  29. kita tak nak komen apa2 sal budak kecik tu. cuma...

    awakk..kenapalah awak senang2 je approve org. awak tgk lah mutual frens dia dulu baru approve..hee...

    kita tak akan buat mcm tu tau wak..heee... Awak dah ada anak berapa wak..heeee.. sian kat piasara..

    ReplyDelete
  30. hai akak... raso nak tolong akak backup tampo je laki yg kata gitu huhu

    ReplyDelete
  31. Yan:

    "Heee..kak yan...kdg2 kan kite tak tgk betul2,kdg2 kan kite kalut sgt tk sempat nk siasat pun..kdg2 kite kan...alahh kak yan dia tanya dah makan ngan dah kawin ker belom...
    saja jer tu,sbb tak tau nak tanya apa dah..tanya jer ayat poyo..."

    ReplyDelete
  32. Wen:

    "Tak pa lah dik,akak tak kisah pun...benda kecik jer...bkn akk jer kena tp ramai lg pompuan kena kaco2 ngan laki...dia sajer nak sembang2 jer tu..tp kalau tak selesa,kita jgn layan lah,habis cerita kan..."

    ReplyDelete
  33. hihihihihi.... btul tu kak.. gurau je tadi tu saja tunjuk emo terlebih

    ReplyDelete
  34. Sabar ye Pia, menjaga budak kecik ni banyak risiko. memang susah jaga anak orang, lagi kalau dapat orang yang tak paham.kalau yang memahami okeylah.

    pasal facebook pun sama . makcik pun dah malas nak layan, pelik ntah siapa approve tiba-tba masuk je dalam list makcik. yang dorang pergi tegur kita berawak tu tak nengok ke latar belakang kita cam mana.sesedap rasa je.

    ReplyDelete
  35. Wen:

    "tawuuu...kamu gurau jer tu...tapi gurau2 jugak..kamu pun jaga diri supaya tk di perlekehkan oleh laki2 yg nk amik kesempatan kt ats kita org2 pompuan ni yer...take care.."

    ReplyDelete
  36. Cik Ina Minat Do Do Cheng:

    "TQ kak...biasalah kan jaga budak kecik..ank sendiri ker anak orang ker,semua nya adalah amanah Allah kat kita kan...~pasal fb tu..biasalah kan kak ina...cuma kita yg berakal ni kena la tepis mana yg agak2 nk terpesong dr landasan tu..budak2 muda skrg ni kdg2 tk tahu cara nak menegur org lain..diorang cuma main
    belasah jer kan..."

    ReplyDelete
  37. paling benci org tanye mcm tu.. kalau dah nmpk status org dah kawen, dah ade anak.. lagik nak tanye mende2 gitu..

    ReplyDelete
  38. kita mmg tak sabar..
    pasai tu tak sanggup...

    fb tu pernah gak kena
    selalu mat saleh or org arab jek
    bolayan jek :)

    ReplyDelete
  39. woraittt.... hihihi.... thanks kak...

    ReplyDelete
  40. maya amir:

    "itulah pasal...kita kalau nak kenal org kena lah sembang2,tp sblm tu check la dulu info tu..malas la tu kot.."

    ReplyDelete
  41. Ati Masrif:

    "heeee,kita ni penyabar...maklumlah tak sabar kang masuk sepital lak,darah tinggi nih..~mat2 saleh ngan pak arab tu dok menggatai..ada mnakna tu..tu yg byk kes jadi keldai la macam2..bo layan jer kan.."

    ReplyDelete
  42. Wen:

    "worrait...sama-sama.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...