Thursday, 21 April 2011

Branded atau yang biasa-biasa jer?



Assalamu'alaikum...

Selamat pagi teman-teman blogger ku...Apa jenama produk kecantikan yang korang pakai sekarang?Mesti ada pakai kan....kat m'sia kebelakangan ni berlambak-lambak produk kecantikan kat pasaran.Nak yang murah ada,yang mahal pun ada..Memang la 'alah membeli menang memakai',tapi kalau dah tak mampu nak beli yang mahal-mahal tu terpaksalah beli yang murah jer..Saya ni pulak,jenis orang yang sangat takut nak pakai sebarangan produk kecantikan ni.Sbb kalau lps pakai jadi cantik tak pa lah..Kalau jadi sebaliknya macamana?
Semalam,ada terbaca kat blog KIZ satu entri pasal 'produk kosmetik mengandungi racun'.
Eeeeee,takut kan dengar...walaupun takde satu pun dalam senarai tu produk yang saya pakai..
Kalau ada sesiapa yg guna produk2 tersebut baik,jangan teruskan...BAHAYA!bayangkan kalau kita pakai produk2 yang beracun ni,dan muka jadi rosak..nak buat macamana?Nak lapor kat tribunal pengguna pun dah tak guna....Kalau ada yang berkemampuan tu bolehlah pakai produk -produk yang terkenal yang artis2 pakai tu..Terlanjur cerita pasal artis...
terus terang saya cakap...teringin sangat nak pakai jenama ni....
*

*

*

*

*

*

*

*

*
(Gambar:Google)

Teringat dulu,masa tu artis yang jadi duta produk ni ialah Fauziah Latif ..bila tgk kulit muka dia yang putih licin macam telur di kupas tu...hati meronta-ronta nak pi beli..Bila pergi window shopping kat pasaraya satu hari tu...pergi la usha2 kat kaunter dia,tgk2 harga...mak datok...Tak payah lah...kalau satu produk harga 2-3 ratus,kalau satu set lengkap berapa aku nak kena bayar ni?Itu dah berapa lama dah tu,agak2 kalau sekarang ni berapa kali ganda harga dia dah naik?
Hanya org2 yang bergaji mahal jer boleh beli ni,atau yang laki dia kaya,gaji besar....Saya ni,dah ler suri rumah jer,suami pun kerja kuli...(Tapi Alhamdulillah,betapa bertuahnya saya ni kalau nak dibandingkan dgn sesetengah org tu..Ada lagi yang lebih teruk hidup diorang..jgn kan nak beli produk kecantikan,nak beli beras dan lauk pun tak mampu...YaAllah!!!!Jadikanlah aku org yg sentiasa bersyukur..Amin!)

Berbalik pasal SKII, kalau tak silap sorang kawan kita ada pakai brand ni..betul tak KC?


Saya nak kongsi pengalaman sorang kawan offline saya ni,dia ni pakai produk SAFI jer,tapi sebab dah 3 tahun guna secara konsisten...maka kulit muka dia cantik,putih,bersih...Menurut kwn saya ni lagi...pakai produk kecantikan ni kena konsisten..selama-lamanya,bkn sebulan dua jer..jadi kena lah pakai produk yang mampu beli..betul jugak kata kwn saya ni kan..

Ada pulak org yg suka tukar2 brand...dah elok2 pakai satu brand,bila dgr brand baru keluar nak tukar pulak..mcm sorang kwn ni dah tukar simply siti pulak dah...hmmmm...tak faham betul la..

Ai..apasal saya sibuk lak..dia beli guna duit dia kan..hihiihi..ok..

Saya pulak sampai hari ni pakai on-off...kejap pakai kejap tak pakai...nak gitau brand pun malu pulak..brand biasa-biasa jer..alhamdulillah kulit muka tu takde masalah apa2..tapi kebelakangan ni nampak mcm ada pori2 terbuka pulak,kusam...ada siapa2 boleh suggest apa2 tak?

70 comments:

  1. dulu Eza pakai Loreal..dari pencuci sampai la ke bedak, suma Loreal...2 thn gak la..tetiba tergatai pakai krim utk UV punya, terus muka jadi pudar...kusam!!...then, tukar pakai NV, produk Arwah Sosilawati...baru 2 bln pakai, muka tegang giler!...kusam abeh ilang..suka!suka!suka!!!!tp agak mahal laaa...seb bek encek shamsul tolong support..miahahaha..

    ReplyDelete
  2. Lama tak singgah blog kak pia :)

    AIM tak pakai pencuci muka pun..hehe..percaya tak? bedak pon jarang2 tempek.. opismate slalu tanya pakai apa.

    alhamdulillah kulit ok, x de jerawat/jeragat...

    ReplyDelete
  3. ha ah. kita pakai SKII dah 4 tahun dah. tapi kan pia, tak kesah la pakai brand apa pun, yg penting disiplin. pakai lah dgn konsisten.

    Anugerah tuhan, bukan kah wajib kita menjaganya?? Chewah. Hihi ..

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum Pia.... kakak pun tak pakai yg branded. Janji ok kat kulit dan tidak menimbulkan masalah dan barangan terjamin halal guna ajelah....

    ReplyDelete
  5. Piasara,

    akak antara org yg tak pernah pakai barangan yg hangat di pasaran.. TAKUT. takut muka sensitive. Dulu masa tgh belajar saja try AVON. mengelupas. Langsung tak penah pakai. Then akak pakai yg branded je. Bukan menunjuk. Tapi depa ada beautician. Kita leh refer kat depa. Paling awal akak pakai Nutri matic. Tpi since kawin akak pakai dior. serasi. Then SK11. Ok.. but mahal. Then terus pakai Lancome for almost 6 six years. Tp since boikot memboikot ni akak tukaq lah.. Kena perli dgn anak. Now using Chanel.. ALHAMDULLILAH.Cosmetic je akakpakai Dior. Yang penting jgn tukar2.. Safi Rania ramai yang kata bagus. Cuba lah..

    ReplyDelete
  6. Eza Ridzwan:

    "NV?Itu produk pengelupasan kan..kwn akk ada sorang pakai ni..tp dh stop sbb mahal kata dia..eza,kalau suami tolong support kn baguslah,sbb kita ni nak cantik utk diorang jugak kan.."

    ReplyDelete
  7. Aku Ibu Muda:

    "A'ah lama tak dtg blog akak ni kan..takpa lah kalau tk sempat,akak faham..akak pun kdg2 jer ke blog AIM..bertuah sungguh kalau kulit muka kamu takde masalah...tak pakai apa2 pun ok,yg penting tu natural beauty kan.."

    ReplyDelete
  8. Isteri Encek Bard:

    "A'ah,mahal giler..tak mampu chek..hhihi.."

    ReplyDelete
  9. Kakchik@ella:

    "Saya tau pun sebab saya suka godek2 entri lama kc..suka tgk kc yg cantik tu so nak korek2 rahsia tu yg dpt tau..hehhe..teruskan kalau sesuai dn mampu..."

    ReplyDelete
  10. Kakzakie:

    "a'ah kak..itu yg penting selain sesuai ngan kulit muka,dan mampu beli...halal haram kena jaga kan kak..sgt2 penting tu.."

    ReplyDelete
  11. beli yg sesuai dengan kulit
    dan keadaan kewangan

    jangan tukar2 selalu.... nanti kulit muka rosak!

    ReplyDelete
  12. Yan:

    "Wowww kak yan..semua yg akak pernah pakai tu produk2 bagus dan mahal2 tu..patutlah muka akk nmpak cantik dn muda,saya lg nmpak tua dr akk..tp betul kata akk diorang ada pakar...kalau tak faham apa2 leh gi tanya atau mintak nasihat kan..safi rania?Ada juga kwn cadangkan ni kat saya..tgk lah camana,nak survey2 dulu,tq kak yan.."

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Pia, Kaz pun teringin nak pakai SK11 tp mahal sgt, tak mampu nak beli. Dulu sblm kahwin, Kaz pakai O'Lynn, muka yg ok terus jadi bertampuk2 hitam, last2 kena buat treatment kat dermalogica, sampai 2 ribu lebih. Teruk serik nak pakai produk seumpamanya. Sekrg Kaz baru pakai Mary Kay, npk ok juga. Dgr kata Safi Rania Gold ok.

    ReplyDelete
  14. sebelum nih saye pakai produk campur2 tapi konsisten la pakai. takde tukar2. tapi lame2 datang pulak kesedaran yang pakai produk campur2 nanti jangka mase panjang die punyer kesan.

    jadi saye stay pade keseluruhan produk safi rania gold. dan alhamdulillah hasil penggunaan konsisten muke takde masalah.

    (eceh dah macam duta produk safi daaa saye hahahaha)

    eh salam kenal yea :)

    ReplyDelete
  15. saya pakai biore jerk... nak pakai fair n lovely kang, "putih" sangat lak.... hahahaha

    ReplyDelete
  16. miloais:

    "itu lah pasal..bab nak cari yg sesuai tu yg payah sbb nak tau sesuai ke tak kena try,tp takut2 berani jer ni...jgn tukar2 ..betul tu tq dear..."

    ReplyDelete
  17. Kaz:

    "oh ya..o'lynn tu pun dulu ada kes hidrokuinon tu kan..kesian kaz..sampai 2 ribu lebih nak rawat balik muka yg rosak.Mary kay..dgr2 mmg bagus..teruskn kalau sesuai ngan kaz..Safi rania gold?Nanti akak nak pegi usha2 dulu..tq kaz.."

    ReplyDelete
  18. mappiau:

    "Masuk ni dah 3 org dah suggest soh pakai safi rania gold,tp beza ngan kamu ni...siap dah try kan,cuma tk jadi duta jer lagi hhihi..tq...semangat nak pegi usha2 hujung bulan ni...(tunggu gaji..hhihi)tq..salam kenal juga.."

    ReplyDelete
  19. Taufiq Arifin:

    "eh,malu la akk ,org laki pun tau nak cuci2 muka ni..tak leh jadi ni..patut lah top muka hensem jer..hahaha..tapi tak yah ler pakai produk yg putih2 kn muka tu.kang putih sgt,ilang macho tu top..
    eh,betul apa....."

    ReplyDelete
  20. mengelupas tu skejap je kak...dia nak salin kulit yg dah mati tuhh...tapi kena maintain laa..klu x, muka naik bijik²...utk ilangkan parot, kena pakai set len plak...Eza ok jee pakai yg nie..xmo tukaq dah...miahahaha..

    ReplyDelete
  21. salam pagi pia~ mommy pun cam pia gak....ada pakai tak ade tak kesah, sbb mommy tau mommy berada kat tahap mana...lagi pun mommy akauntan rumah~hee...cuci muka safi jer....

    ReplyDelete
  22. kak pia jangan tak tau...hubby AIM lg rajin pakai pencuci muka ni...kalah isteri...ahaha

    ReplyDelete
  23. mak nana pun teringin nak pakai produk SK II tuh.. hmm.. kalau lah ada duit, memamng lama dah beli untuk mak..

    ReplyDelete
  24. Eza Ridzwan:

    "ok ler tu eza..jgn tukar2 lagi..dah serasi dah dgn kulit muka eza tu..pengelupasan tu masa awal guna jer kan,sbb nak tanggalkn kulit2 mati tu..kwn akak la citer..tp lps tu hasil dia kulit muka jadi cantik..berbaloi la kan.."

    ReplyDelete
  25. mommylavender:

    "haha..akauntan rumahtangga yer kita ni mommy..ok ler tu,janji tak ler teruk sgt kan...natural beauty...kehkeh,malam2 tepek bedak sejuk dak mommy?"

    ReplyDelete
  26. Aku Ibu Muda:

    "Tu yang pelik tu..org laki lak lebih2 ni...lawan tokey ni...kasi lawan la...jom!"

    ReplyDelete
  27. misz nana:

    "Sejukkk..perut ibu mengandung...ank yg baik kamu ni,tak per lah kalau tak mampu..beli yg murah2 jer sudah lah...sebenarnya,bkn tak mampu..belum mampu..mungkin satu hari..."

    ReplyDelete
  28. tak semua benda mahal tu sesuai dgn kulit muke kite...

    saye gune yg biasa2 jer..yg murah dan senang dpt..beli kat farmasi jer...

    ReplyDelete
  29. ainnoraini:

    "betul tu,saya setuju...tak semua benda mahal tu sesuai dgn muka kita..

    saya pun guna yg murah jer,beli kat farmasi jugak.."

    ReplyDelete
  30. kak pia...

    aina masa muda2 dulu guna olay je, pastu gatal2 nak bagi muka tak nampak kusam try tia emilia last2 muka mengelupas dan macam luka2 terus berhenti.

    2-3 bulan jugak pi opis tak pakai bedak pun, atas nasihat doc. pas tu guna sari ayu, dah 2 tahun...alhamdulillah walaupun murah je. nak try2 lagi tak maulah...dah tua2 ni kulit muka mula sensetif!

    ReplyDelete
  31. as salam, BSB guna nutrimetic jer dr anak dara sampai jadi mak dara...

    ReplyDelete
  32. JunAina:

    "Oh..ada pengalaman jugak rupanya..Ms kt kedai jamu hari tu ada jugak jurujual tu suruh akk pakai tia emilia,atau pun de putih,ish..taktau mana satu ni....last2 dua2 tak beli.jadi skrg aina guna sari ayu lah..ini produk indonesia kan..tp kalau sesuai ok lah..."

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. sama la kakPia..pakai on-off hehe mula2 beli rajin kemain tp lama2 Abang yg tolong abiskan..No tak kisah asalkan halal dan bagus untuk kulit kita..jom p sini sat..

    http://nopija.blogspot.com/2011/02/pencuci-muka-anda-beracun-tak.html

    ReplyDelete
  35. dulu time skolah2 memang pakai safi yang colour hijau tu...muka memang putih dan bersih jerkan tapi terpengaruh ngan iklan yg best terus tukar...biler dah dewasa ni pakai mcm 2 tak dah mcm2 eksperimen bt kat muka ni...cam nak pakai safi blk jer..

    ReplyDelete
  36. BSB:

    "ohhh,jadi BSB guna nutrimetic sampai skrg yer..set yg mana satu,akak dulu ms ank dara pernah guna yg aprikot....tp dah lama stop...akak ada gak masuk ahli nutrimetic,konon nak start pakai balik..tgk lah dulu.."

    ReplyDelete
  37. Piasara..akak pun guna yang biasa2 je..janji cuci muka dah la kan..
    memang dari muda pun macam tu..dah berumur ni lagi la tak kisah.

    ReplyDelete
  38. pia, tak mampu makcik pakai ski mahal. makcik guna loreal je, rega tak de lah mahal sangat. murah ke mahal, janji kita kena rajin pakai. akak selalu loreal atau olay.

    ReplyDelete
  39. kak bila dah berusia mmg kulit kita akn alami pori² terbuka dan kusam..amik putih telur sapu kat muka..murah jer..sy pon pakai brand yg biasa jer..dulu ms anak dara rajinlah pakai yg mahal..dah ada anak ni kita korbanlah..nk beli benda keperluan yg lebih penting..

    ReplyDelete
  40. huh bio cantik walopon sakit... err gaji lum kuo

    ReplyDelete
  41. wahhhh SKII....
    huhu..mahal bangat tu...

    kulit muka kass memang sensitif..kalau silap pakai keluarlah bintik2 yg tak diingini tu..haha..so, sekarang ni setia pada yg satu jek..taknak tukar2 dah..bahaya..

    ReplyDelete
  42. Norhafiza:

    "No,sama lak kita ni yer..rajin mula2 jer,pastu hampeh...rajin pulak abg no dok habiskan..insyaallah no,nanti akak pergi bc entri tu.Akak dh pernah bc tapi lupa..semua entri2 lama no,akak suka godek2...tq no.."

    ReplyDelete
  43. lizz:

    "tq lizz sbb sudi kongsi pengalaman kt sini...tp akak tgk kulit muka lizz halus mulus jer..kenapa nk tukar pakai safi lak..skrg ni pakai apa brand?"

    ReplyDelete
  44. Kak Erna:

    "sama lak kita jenis tak kisah kan kak..pakai yg janji halal dah...tk lengkap pun tk kisah kak,asal ada pencuci muka dah..hehhee.."

    ReplyDelete
  45. Cik Ina Minat Do Do Cheng:

    "kak ina...a'ah mahal nya skII,saya pun tk mampu...nk beli boleh,tp duit lebih diperlukan kpd byk perkara lain yg lebih penting kak..maklum ler rakyat jelata ramai..ohh akak pakai loreal atau olay yer..sy pernah terfikir gak nk pakai loreal sbb selalu keluar iklan tv..hehhehe.."

    ReplyDelete
  46. Rina Avail:

    "Sama lah ngan akk masa nak dara..time keja dulu selalu belai2 diri,bila dah beranak pinak ni...beli yg biasa jer lah..sbb perkara lain lebih penting yg memerlukan duit...lagipun dah berusia dah ni tk kisah sgt....tq cik betty,sbb share petua putih telur tu.."

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. cemomoi:

    'bio cantik w/pon sakit..biar pape asal bergaye?hehhehhe....lambatnya gaji ni.."

    ReplyDelete
  49. nurkass:

    "mmg mahal bangat sk II tu kass...tak pa lah pakai yg biasa2 pun asalkan halal,serasi dan mampu..betul tu kass,jgn tukar2 kalau dah serasi...maintain jer kass.."

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum Pia...
    Suka sngat bca entry pasal produk kcntikan ni...Ada kawan Mp pakai SK11..muka dia dah licin..tpi bila pakai naik jerawat...tak bnyak tapi parut hitam.....Mungkin ia brgntung pada kulit ssorang..Mp pulak pakai Clinique..dah hmpir 4 thun..baru2 ni bila kwan syorkan Mary kay..cuba jugak..(muka Mp mmng problem)..jrwat makin bnyak..so balik smula ke Clinique....Malas dah nak tukar2...

    ReplyDelete
  51. Bagi nurul product mahal or murah tak penting...janji kulit muka serasi. Setengah org ada pakai product yg biasa2 ajer...tp cantik menawan ajer...tapi ada yg sebaliknyer...kan.

    Macam nurul pulak..skrg nie concentrate pakai Dermologica ajer. Tu lar..nurul pun dah lamer tak gi facial...pergi facial mmg bagus...cuma tak ada masa nak pegi ke Aster Spring.

    ReplyDelete
  52. sblm nih pengguna nivea yg setia and maybeline.. mase nk try tukar skII sbb ramai ckp cantek.. tny hubby, dia ckp on jer kalau pakai dgn serius xmain2 n bagus untuk kulit kita.. ape nak tunggu lagi kan kak.. kita grab.. hahaha..

    ReplyDelete
  53. MulutPayau:

    "tq sbb sudi baca entri kat blog saya.Produk yg sesuai dn serasi dgn kwn kita tk semestinya sesuai dn serasi dgn kulit muka kita..Clinique mmg baguss(dgr dr kwn2 yg pakai jenama ni..)dah elok serasi tu nape MP tukar mary kay..(wpon baguss gak..)tp tk sesua ngan kulit muka MP..so maintain jer,setia pd yg satu..ececeh..nasihat org konon saya ni.."

    ReplyDelete
  54. Nurul a.k.a Riko:

    "Betul tu nurul..kdg2 produk murah dn biasa2 pun kalau dh sesuai ngan kita,akn cantiklah muka kita...kalau mahal pun belom tentu sesuai..ohh..Dermalogica..selalu nampak kt farmasi2 kan..facial mmg bagus kalau buat sesekali..sbln sekali pon ok kan..alahh dah lama akak tak gi facial..Aster Spring tu ape?sori..akk tk penah dgr lak..jap nk google..hehhehe"

    ReplyDelete
  55. mrs gee:

    "wahhh..beruntung gee,kalau akak pon belasah gak..tp akk tanya kat somi akk dia kata 'alahh pakai yg murah dah lah..mahal sgtlah produk tu..'kuang3...tak apa lah gee..mana2 lah janji sesuai dn tak memudaratkn muka kita ok lah.."

    ReplyDelete
  56. Hi!

    Kiter pon teringin nak pakai SKII...tapi mampu teringin je la..kurang berkemampuan...

    ReplyDelete
  57. Tak tahu pula nak komen apa ni.. hehehe.. dah masuk bab kecantikan dah ni.. hehehe.. Pkai bedak sejuk mcm arwah nenek pun ok juga kud.. hehehe

    ReplyDelete
  58. sue-imanja:

    "hehhee..mampu teringin dan berangan jer kan..sama la kita.."

    ReplyDelete
  59. khaifaiz:

    "pakai bedak sejuk pun ok gak khai..cuma zmn skrg ni pencemaran byk sgt..so sekurang-kurangnya muka kita kena cuci lah sbb habuk dh masuk ke liang roma muka kita ms kita keluar bekerja atau kemana mana.."

    ReplyDelete
  60. salam sinngah n kenal..thanx follow my blog..dah follow balik..:-)

    skII tu kwn sy pakai ..1st batch dia habis 1k lebih..tu tak full set tapi kira byk jugakla botoi dia
    mmg cantikla muka dia..jeles tgk eheheh..tapi dia mampu takpela..sy pakai safi je..dari zaman skolahlagi..sampai skang dahmasuk 31 pon sy stil pakai safi..

    ReplyDelete
  61. rose:

    "salam kenal juga...sama lak nama ank kita..ank akk pun nama rafiq(si abang tu,dah 13 thn umur dia..)

    fuhhh...mahal nya,tak mampu lah akak..kita pakai yg biasa dah ler,janji sesuai dan serasi ngan kita kan..kata bidalan 'ukur baju di bdn sendiri..'betul tak?"

    ReplyDelete
  62. kaka pia,saya dah 10 tahun pakai safi balqis.. :)

    ReplyDelete
  63. Mrs.Sabri:

    "mimi..yer ker?serasi nampaknya dgn kamu sampai bertahan sepuluh thn...ok lah tu..cantik kulit muka kamu...sbb konsisten kan...akk pun nk start pakai one set lah..safi rania gold ker..taktau lagi..ank dara akk pakai safi balqis gak.."

    ReplyDelete
  64. saya pakai barang2 biasa je..ikut petua petua kampung..huhu..

    ReplyDelete
  65. kiz:

    "kiz...petua2 org kampung ada yg lagi bagus apa,murah pun murah..lagi pun guna bahan alami...tkde bhn cemical.."

    ReplyDelete
  66. ha'ah betul tuh. rasanya stuju dgn penggunaan yg konsisten itu. sbb hany pun jenis tukar tukar jugak huhuhu.

    tapi sekarang ni dah fokus pada 1je ni. heheh baru je 4bulan pakai...malu jugak nk bgtahu brand sbb tak terkenal sgt ahaha...

    ReplyDelete
  67. mzhany:

    "hany...kalau kita guna brand yg biasa pun kalau dh sesuai dn serasi dan kita konsisten..tentu berkesan kan..kalau asyik tukar2 je atau kejap pakai kejap tk mcm akk ni..bila nk nmpak kesan...betul tk?"

    ReplyDelete
  68. Salam piasara,

    Tumpang iklan sikit.Lawati blog saya utk mendapatkan produk SK-II authentic yet cheaper than counter price.Trial set bermula RM160.Tak perlu pakai satu set,kalau beginner mesti try facial treatment essence. FTE ni kiranya produk wajib dr SK-II.
    http://waneesshoppe.blogspot.com
    Juga boleh lawati fan page Comey House di fb

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...