Tuesday, 3 May 2011

Best sangat ker pergi zoo negara tu?

Assalamu'alaikum...

Selamat berjumpa kembaliiii.....wahhh,lamanya cuti noh...hari pekerja sedunia ni.Hahaha....ramai cuti ni,masing2 last entri pun 2/3 hari lalu...yer lah sekali sekala nak bercuti dengan keluarga.....

Saya ni takde la pergi bercuti kemana-mana...cuma pergi shopping dan memenuhi jemputan ke majlis kenduri kawin kawan-kawan en hubby.

Tapi sayangnya gambar2 masa di majlis itu tak dapat nak upload sbb lokasi gambar2 tersebut tak dapat di kesan,heeeeee..kenalah tunggu si kakak balik dari sekolah dulu sbb dia yg masukkan gambar tu smlm...

Jadi daripada takde apa2 entri baru...lebih baik saya nak utarakan satu persoalan kepada korang.Apa pendapat korang tentang rombongan sekolah(sekolah rendah)?Adakah korang akan memberi kebenaran untuk anak-anak korang mengikuti rombongan itu?Kalau nak ikut prinsip...
saya tak akan benarkan!Masa si kakak dan abang di sekolah rendah,diorang tak pernah pun joint mana2 rombongan (kecuali kursus motivasi/seminar UPSR)itupun masa dah masuk drjh 6.
Sebenarnya bukan diorang tak nak,tapi mmg saya tak akan benarkan.Salah satu alasan nya ialah kami dah pun pernah ke tempat2 tersebut dan paling penting ialah keselamatan diorang.
Bukan tak percaya kat cikgu2...tapi dah nama pun rombongan,tentulah ramai kan...takut tak terlayan jer kerenah budak2 tu!

Tapi lain anak,lain pulak perangainya kan...Macam anak ke-3 saya ni...kak lang,baru darjah 5 dah terhegeh-hegeh nak pergi rombongan.Malah masa darjah 4 lagi dah pergi satu kursus motivasi,nun di Morib....Ikut hati memang tak nak bagi,tapi 'susah' betul nak bercakap dgn dia..ya lah sikap dan perangai antara setiap anak tu berbeza kan...

Kali ni kak lang sekali lagi telah berjaya mengayat saya nampaknya...jadi nak tak nak(malas sgt nk layan muka merajuk dia tu..) saya pun tandatangan je lah borang kebenaran.Bayaran pun taklah mahal sgt,RM60 jer...destinasi rombongan tu pulak cuma di sekitar k.l....zoo,pusat sains,muzium dan masjid negara....Adoii...pening kepala...tak tau lah lps ni ke mana pulak.Setiap kali merayu nak pergi rombongan tu,setiap kali lah jugak di katanya 'last'...tp tak last2 jugak...

Sekian,jumpa lagi.....

42 comments:

  1. assalamualaikum kak :)

    hehe. kelakar pulak.

    kak, saya nak bocor rahsia, seumur hidup belum pernah pergi zoo negara.. :p

    bila dah besar2 ni nak pergi, semua orang gelakkan. Tak patut sungguh. huu. bukan apa, sahaja nak tengok the real gajah. haha.

    but, about the rombongan. hmm.. saya adik-beradik time sekolah rendah dulu pun tak digalakkan joint rombongan. bila time kem2 ke, baru pergi. tu pun siap taknak pergi kem pun ada. hehe.

    ~oh akak, saya memang suka banyak menyebuk kat entry akak ni. hehe

    ReplyDelete
  2. kak pia, anak sy umur 4 thn sy dah bg pegi rombongan..tiap tahun tadika dia buat rombongan naik bas tp area dlm johor bahru sajalah..sy sj nak bagi dia belajar berdikari..

    ReplyDelete
  3. may be jalan2 ngan family len kak.. jalan ngan kawan len... keseronokannye xsama :)

    ReplyDelete
  4. kalau umie ada anak pun mesti umie mcm akak jugak..takut pasal keselamatan anak jer..

    ReplyDelete
  5. saya pegi zoo negara masa umur 12 tahun..hahaha..x ada apa pun masa tu..binatang pun kurang..

    ReplyDelete
  6. Biasa la kak.. saya pun mcm tu juga dulu2.. Sanggup cari duit sendiri semata-mata nak pergi rombongan... Padahal tak lah jauh sangat perginya

    ReplyDelete
  7. TK punya pendapat, ada bagus nya jg buat rombongn ni, budak2 bila tngok ssuatu dngn kawan, cara ia berfikir lain, jika ia pergi dngn keluarga, lain pulak ia menilainya..
    TK dulu nk jg pegi, tp last2 skolah kensel, sedih sngt..
    sampai skrg TK pun x pnh pegi zoo..
    hehe..

    ReplyDelete
  8. Haaa kak...sy pon anak masa tadika da start ikut rombangan....gi coklat factory lee,zoo lee..macam macam...tp bila da msk sekolah rendah nii diaorg ngan sendiri nya tak nak pegi...agaknya cuma nak merasa pengalaman..sekurang2nya diaorg belajar berdikari...kl rombongan tak wajib mmg diaorg tak mau join dahhhh...

    ReplyDelete
  9. salam kak pia..kalau bee pun tk kasi kot ,masa aliya tadika ada banyak kali rombongan bee tk kasi sbb bee tk dapat temankan , tapi kesian juga bila kawan2 dia balik bercerita, tapi tengok keadaan kalau dah 10 thn ke atas boleh kot , kadang2 pengalaman rombongan tu tak sama dengan yg kita bawak dalam rombongan lebih detail penerangan nya ....

    ReplyDelete
  10. ikut kan jek la pia...anak2 LM ni....setahun ada 3 sem .setiap sem dia cikgu dia wat trip gi tempat sama.tempat yg kami selalu bawa lak tu..kejap2 nak 50..jap2 nak 47 ...aduhh..cam air jek duit.tak bg pergi sian lak kan?

    ReplyDelete
  11. kak pia..anak saya takyt ni takpenah mintak lg gi rombongan ..tp kalau setakat zoo tu leh gi sendiri je..

    ReplyDelete
  12. sar:

    "menyibuk ler selalu k..akak tak kisah pun,bkn kena buat air pun..heee..siann ko dah besar2 baru nak gi zoo.Akk ni pulak tiap thn bawa ank2 pi zoo...lahir sorang pi zoo..lahir sorang pi zoo...yg peliknya akk asyik dok beranak..
    haiwan2 kat zoo ituuuuuu jer..tk tambah2 pun...pasal rombongan tu, layan jer sar,apa nk buat kan..."

    ReplyDelete
  13. zoo...bestlah kak pia...

    kalau pi dgn keluarga ni lain rasanya pi dgn kawan2 pulak lain rasanya.

    baik untuk anak2, berdikari...anak2 aina dari tadika lagi dah ikut cikgu pegi lawatan. make sure di beg dia orang ada nama, nama ibubapa dan emergency contact no.

    aina jugak ajar anak2 kalau hilang dari mama tunggu kat sini (information counter)jgn gerak sampai mama datang. jangan ikut orang!

    ReplyDelete
  14. Kakak pula tak kisah anak-anak ikut pergi rombongan sekolah. Walau tempat itu kami dah pergi biasanya kalau sekolah buat dan anak kakak nak pergi memang kami bagi.

    Kakak siap bagi duit utk dia shopping lagi. Nak harap kita selalu masa terhad. Jadi kakak memang bagi je....

    ReplyDelete
  15. kc pun bila aiman dah besar baru bagi dia ikut rombongan sekolah. anak sorang, byk fikir-fikir dan timbangnya. hihi

    ReplyDelete
  16. dua tempat tak digalakkan bebudak pegi ialah zoo n hospital sebab banyak virus... tapi zoo kena juga la pasal banyak menda bole layan...

    ReplyDelete
  17. Rina Avail a.k.a cik betty:

    "Yer ke..lagi awal..baru 4 thn dah pegi rmbongan ank kamu.Ank2 akk ms tadika baru pegi,cuma kak lang jer ms tadika lambat hantar borang so tk dpt pergi.."

    ReplyDelete
  18. Taufiq Arifin:

    "a'ah betul tu top..seronok bersama ngan kawan berbeza seronok ngan keluarga kan.."

    ReplyDelete
  19. umie:

    "betul tu umie..akak cuma risau pasal keselamatan diorang jer.."

    ReplyDelete
  20. Khaifaiz:

    "khai,beza masa akk skolah rendah dulu..mana pun tak pernah pegi..masa skolah menengah pulak,asyik pegi rombongan jer sampai lupa belajar..heeee.."

    ReplyDelete
  21. assalam piasara..anak akak pun semuanya ikut rombong sekolah masa dah sekolah menengah..sekolah rendah..tidak mendapat keizinan..

    ReplyDelete
  22. akak tak pernah bagi anak akak ikuti rombongan anjuran sekolah. bukan apa, akak tau anak2 akak tu macam mana peel perangai nya, jadi tak nak nyusahkan org lain aje..

    ReplyDelete
  23. kalo No rasanya akan benarkan dorang kakPia..alasan sebab kesian tengok dia termenung takleh ikut..tp pe2 pun No kena minta pendapat abang juga..walopun No bagi tapi abg tak bagi..terpaksa berkorban perasaan la anak tu hehe..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Piasara...
    Mmng kita sbgai ibu bmbng psal kslamatan diaorang kalau pegi mana2 lawtan.tambah pulak sek rendah...mcm2 yg ngtif tmbul dalam kepala..Tapi sbenarnya dpat mmtangkan anak2..pngalaman bersama kwan tdk sama dgn bersama klurga..
    Mp sendiri pun sllu jugak iring mrid2 ke lawatan..mcm2 karenah yg trpksa dilayan..tetapi mreka tetap diutamakan...

    ReplyDelete
  25. mrs.yie:

    "Ohh ms drjh 6 baru pegi zoo?ok lah tu,akk sampai dh kuar skolah menengah baru pegi...tp mmg betul,binatang tk berapa byk..semua menyorok kot.."

    ReplyDelete
  26. toyolkiut:

    "a'ah..akk pun rasa macam tu,bila dgn kwn2 dorang lebih ceria so lain macam sikit otak diorang bekerja kot..heeee,sian kamu tk pernah pegi zoo..tgk binatang semua kt tv je lah.."

    ReplyDelete
  27. Suhailas:

    "Akk ni ckp sekali jer kat ank2,diorang ikut jer ckp akk...tp yg sorang ni tak mau faham2,nk suruh org ikut ckp dia jer...dia nak pegi jugak...layan je lah..akk pun harap cukuplah dia rasa pengalaman tu sekali.."

    ReplyDelete
  28. puan bee:

    "ms tadika akk bagi pulak..heee,cuma kak lang ni jer tk pegi rombongan tadika sbb lmbat hantar borang..tu agaknya dia nak pegi jugak2,sbb katanya kakak dn abang dah pernah pegi ms tadika..."

    ReplyDelete
  29. LM:

    "yer lah LM,sian pulak kalau asyik dok merayu jer kan....tp akk soh janji lain kali jgn bawa balik borang lagi..ini last..kecuali dia ada tunjukkn peningkatan dlm pelajaran,ini tidak..dpt pun no 18..."

    ReplyDelete
  30. mama tims:

    "itu lah masalahnya...zoo dh berpuluh kali pegi dah..tmpat2 lain tu ada gak yg belum,akk janji nk bawa pegi..tak nak katanya..nk pegi ngan rombongan skolah dia gak.."

    ReplyDelete
  31. JunAina:

    "Tapi zoo kl tak best lah,zoo lain tak tau lah pulak..kami pernah pegi zoo kl,zoo taiping dan night safari(zoo taiping) jer..Akk bagi diorang ikut rombongan dgn syarat dpt result best jer..bkn tk bagi langsung.akk pun sama mcm kamu selalu pesan kt ank2 info penting..
    suruh hafal no2 tepon ahli keluarga dsb...senang kalau jadi apa2.."

    ReplyDelete
  32. kakZakie:

    "Wahh,akak ni sporting moting la...best..saya pun bagi gak,tp tgk tmpatlah kak..kalau ke genting mmg tak kasi...kalau zmn saya dulu pegi syarikat akhbar ke,kilang roti ke,kilang coklat ker..ada gak paedah...ini pegi genting...
    cameron..balik2 itu jer kak.."

    ReplyDelete
  33. Kakchik@ella;

    "betul tu kc..anak sorang lagi lah...nak kena jaga.itulah madu itulah racun kan kc..."

    ReplyDelete
  34. cemomoi:

    "yer ke?...Tapi hospital mmg kanak2 tk digalakkn sbb byk virus dn sbb kanak2 suka buat bising,heeee..yg zoo pulak..itulah tempat feveret diorang kan...w/pun byk virus tk baik kat situ.."

    ReplyDelete
  35. Acik Erna:

    "kak erna....hehehe..sama lah kita kak...tp masalah saya skrg ni dlm ramai2 anak ada sorang yg jenis tak nak ikut ckp kita nak suruh org dgr ckp dia jer..huh,,grrrrr...baru skolah rendah tu,yg kakak dia dh menengah tak suka pulak joint rombongan..mcm2.."

    ReplyDelete
  36. hani@debumelukut:

    "sama gak la anak2 saya kak...
    semacam jer perangai,kang dia tanya itu tanya ini..pokpek2...malas pulak cikgu dia nak layan.."

    ReplyDelete
  37. Norhafiza:

    "akak pulak...kalau tanya abah diorang memang sure boleh pegi punya..senang jer kasi,akak yg susah nk kasi kebenaran...abah diorang onnn jer...tp last2 mmg kena ikut keputusan akk,cuma ada kalanya ada antara ank kita yg menguji kesabaran"

    ReplyDelete
  38. MulutPayau:

    "A'ah la..sesekali apa salahnya kasi diorang peluang berrombongan dgn kawan2 skolah...bagi diorang rasa kenangan tu bila besar nanti...cuma akk kdg2 rasa tempat2 nak pegi tu tak sesuai...kalau sesuai ok lah.."

    ReplyDelete
  39. Pia makcik nak cakap sikit, tapi malu, cakap ye.Seumur hidup makcik belum pernah lagi pegi zoo negara. first time pegi zoo kat melaka tahun 1983.jangan cakap ngan orang nohhh.ekekek

    ReplyDelete
  40. cik Ina Minat Do Do Cheng:

    "Heeee...kesian makcik nohhh...apa nak buat makcik,tengok binatang2 tu dalam buku je lah,kalau zmn skrg ni leh tgk kt tv....tp kira pernah pergi jugak tu makcik..w/pun sekali,zmn 80an tu byk binatang tk kt zoo tu makcik?"

    ReplyDelete
  41. Salam.visit here^^ nice blog.keep blogging :)
    Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
    (^____^)

    ReplyDelete
  42. as salam, kalau saya memang tak beri mykid pegi..nanti kita yg risau tak boleh tidur...tapi budak2 skg nie kalau tak beri mula lerrr...macam tue ler BSB rasa masa Qaiser nak g melawat kilang coklat. risau nyerrr...sbb tak pernah lepas kan dia g tanpa kita.Tapi BSB kena ler beri dia peluang utk berdikari sikit.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...