Friday, 20 May 2011

Jamuan Hari Guru versi ibu-ibu..

Assalamu'alaikum...

Jumpa lagii...entri pasal cuti sudah...masing2 dah ada plan nampaknya.
Semoga cuti2 Malaysia kita sekeluarga berjalan dengan lancar dan tiada sebarang masalah...
Amin!

Kali ni nak cerita pasal makan2..Makan lagi?Macamana tak gemuk...asyik makan jer..hihihi...tak ada salahnya dengan makanan tu,cuma kadang-kadang kita jer yang salah anggap.Kadang-kadang tak nak membazirkan..kan membazir tu amalan syaitan...tu yang nak perabis tu..heheh....

Hari ibu dah,hari guru pun dah di sambut...Tapi saja jer saya nak kongsi di sini cerita makan-makan saya dan kawan2.Pada cuti hari wesak baru2 ni... kami meraikan ustaz yang mengajar kelas mengaji kami..sempena hari guru ..Bukan apa...buka2 blog tadi,ternampak jejak kak nor di shoutmix,pelawa makan bubur(kue som-som) di blognya..Kebetulan masa majlis meraikan ustaz kami tu,ada sorang makcik ni buat kue ni jugak..sedap!Makcik ni buat kue tu dalam acuan apam..so,bulat2 lah bentuk kue tu..(sama juga macam kak nor buat,cuma makcik ni buat kaler putih..)

Ni lah sebahagian dari kakak2 dan makcik2 group ngaji kami.Ustaz,tengah makan pun dok bercerita...sori gambar kena blurkan atas sbb2 keselamatan.

Ini pulak gambar2 makanan...tp bukan sengaja nak blurkan ats sbb2 keselamatan jugak yer..Gambar ni memang dah sedia blur sebab mungkin ms nk snap tu tepon bergoyang....

Kita org pakat2 bawak mknn sorang sikit.Kata omputih tu..port luck...ker..pot luck...Ada macam2 tau,antaranya mihun sup utara,nampak tak warna kuning tu?Agak2 sapa la yang buat buat bihun tu kan..Selain tu ada kek,ada kerepek pisang,ada agar-agar ros,ada roti gulung,kue som-som,air oren dan teh o..

**saja nak gitau kelas ngaji kami ni seminggu dua kali(malam)Satu sesi sejam lebih ja..Mula2 start kelas ni setahun yg lalu ada ramai tau..20 org lebih.Tapi sekarang ni cuma tinggal 9 org jer...Nak gitau juga...rupa2nya lagi belajar,lagi banyak ilmu yg dapat...tapi lagi banyak yang saya tak tau rupa nya...Tapi Insyaallah,smga di beri kesihatan yang baik utk terus belajar dan belajar..

Sekian,jumpa lagi...Insyaallah!

17 comments:

  1. ilmu tidak akan habis..sampai bila bila

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak :)

    hm. bagus gak tambah ilmu ni. belajar takda had kan. belajar sampai kita tak lagi bernafas kat bumi Allah ni.

    betullah kak. makin kita belajar makin banyak ilmu kita dapat. makin banyak jugaklah yang sebenarnya kita tak tau. ~diri ini pun sama dengan je. uhuu..

    ReplyDelete
  3. Bgsnya kak.. Masih ada semangat lagi untuk belajar.. Semoga akak diberikan kesihatan untuk terus belajar ye kak

    ReplyDelete
  4. akak suka bila ada 'pot luck' ni.Masa di perantauan, pot luck ni acara hujung minggu yg di nanti2..

    ReplyDelete
  5. akak suka bila ada 'pot luck' ni.Masa di perantauan, pot luck ni acara hujung minggu yg di nanti2..

    ReplyDelete
  6. wahh menarik lah kak!
    saya tak penah makan kueh som-som tu... (kottt)

    insyaAllah kak, besar ganjaran mencari ilmu ni... sampai ke akhir hayat proses pembelajaran tak habis ...

    ReplyDelete
  7. wahh..
    baguslah ada kelas ngaji..
    at least kita tingkatkan lagi pengetahuan..sambil tu merapatkan ukhuwah kan..

    ReplyDelete
  8. Seronok kan kakPia dapat makan reramai..No pun nak join gak yg dekat taman ni suma masalah hari Juma'at belah ptg..abg tak bagi sbb hero 2orang ni..nnt kang bukan p mengaji tp duk layang karenah dorg huhu..klo belah pg ok sbb dorang sume skolah...

    ReplyDelete
  9. wah.... cam best jerk kuih2 tu... kak pia reti ke buat... jngan tau makan je yerk... hahaha.. just joke k kak :)

    ReplyDelete
  10. terliuq lak tgk makanan tu.. hehehe.... aktif btol kak pia.. hehe bahus2

    ReplyDelete
  11. sama macam kelas ngaji kat kawasan rmh yane,,setiap ahli bawak mknn sorg sikit..best ^^

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Pia, dunia kita cari, akhirat pun kita tak lupai kan.

    ReplyDelete
  13. seronok ya belajar-belajar ngaji..betul bila kita belajar lg bnyk benda yg kita x tahu..

    ReplyDelete
  14. kat taman kita ni pun ada gak
    persatuan wanita tapi kita
    tak sempat nak join lagi pasai
    anak kecik dan sekolah :)

    ReplyDelete
  15. Best nyer masak masing2 lepas tue makan ramai2...

    ReplyDelete
  16. yang meehon sup utara tu mmg sedap..mesti pia bt kan....mommy selalu beli kt pasar malam...

    ReplyDelete
  17. wah....... banyak nya.. tiba-tiba my stomach krukkk krukk la sis :-s

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...