Saturday, 21 May 2011

Jom buat projek...

Assalamu'alaikum...

Haiii semua..jumpa lagi...Selamat berhujung minggu.Biasanya di hujung2 minggu macam ni jarang2 ada entri baru di blog masing2.Saya pun apa kurang apa lebihnya..pun takde idea nak update.Tapi oleh kerana dah terlanjur mata tak nak pejam lagi ni..cuba jugak nak tepek2 entri yg ntah apa kat sini...entri santai-santai....

Kali ni mai kita tengok projek sekolah ank2 kita puan2 yer..Projek tanaman tauge...Ntah ler dari kakak skolah rendah dulu,sampai ke abang...pastu kak lang..skrg ni kak cik pulak..itu je lah pokok nya...Tapi sian kak cik sebab nasib dia tak sebaik kakak2 dan abang dia dulu.Kacang ijau yang mami kasi 5 biji tu tak tumbuh2...

Percubaan kedua..kak lang pulak nak tunjuk skill,letak tisu banyak2,boh air byk2...nampak ada perubahan sikit..ada tanda2 nak berjaya projek ni...

At last,dalam seminggu tu...beginilah hasilnya...Kawan2 lain tu kemain subur dan lebat lagi pokok kacang diorang kata kak cik...kaji punya kaji sebab musababnya...menurut si kakak pulak mungkin sebab kacang ijau tu yg bermasalah.

Opppssss...baru mami ingat,kalau tak silap kacang ijau tu dah expired la..dah bertahun kat dalam lemari tu.....heeeeeeee...sori kak cik...Atau ada sebab lain?Kena tanya cikgu2 sains nih..

p/s:Minta maaf kawan2 yer sebab tak dpt balas komen entri korang pd entri lepas..sbb tak daya sgt..siangnya puasa,pastu malam pulak dah letih kepala pun pusing2 jer...(skrg ni dh ok sikit tp sibuk buat entri pasal 'projek' ni pulak..)

Sekian,jumpa lagi..Insyaallah!

21 comments:

  1. Assalam Piasara..pokok yang paling senng hidup..dalam rumah pun boleh.
    tu sebab jadi pilihan semua tu..

    ReplyDelete
  2. hehehe.. sekali mami dia pon try gak ke.. hehehe.... mungkin kacang kot kak pia... kalo lembab insyaAllah dah naik dah tu...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak :)

    wah, mengimbas kembali memory di zaman sekolah. ~ehe

    pernah gak buat ni. time buat ni sekali dengan ujian untuk jentik2. ehe. tak pasal2 kena cari jentik2 pulak.

    wah paling tak tahan bila setiap kumpulan bawak jentik2 dari rumah, tengok jentik2 siapa paling gemuk. hikhik. maknanya paling besar nyamuk la.

    ~oh, sorry. hampir membuat seperti entry sendiri pula. :)

    ReplyDelete
  4. Pia... samalah dengan anak kakak yg kecik tahun 2 pun kena bawa kacang hijau buat taugeh. Pia tahu dia guna facial cotton kakak jadi pengalas bawahnya....

    ReplyDelete
  5. Furghhhh..berjaya gak projek nie cz nampak daun taugeh. Okeylah tu.

    ReplyDelete
  6. same la pulak dgn anak saye pia...buat projek tu...dah jdi pokok kacang hijau...

    ReplyDelete
  7. pernah buat projek ni utk subjek sains,,tapi malangnya taugeh tidak mnjadinya. kak cik punya kira ok lagi..^^

    ReplyDelete
  8. huhu.. dulu saya pernah wat projek ni mase sekolah rendah.. best bile nengok pokok tauge tu membesar :)

    ReplyDelete
  9. Acik Erna:
    "As salam kak..lama tak nampak?..hihi,betul tu kak..pokok yg senang nak idup...tk payah siram tak payah baja..."


    Encik Mamat:
    "Mami nak gak ambik bahagian sbb dulu2 time skolah mami tk belajar cam depa...heee..betul la tu,kacang tu mogok kot.."


    sar:
    "Wa'alaikumussalam sar...kakcik aritu ckp diorang kena bawa berudu..nasib baik cikgu dia suruh sorang jer bawak..kalau semua budak kena bawak akk pun tk tau nk cari kt mana..tp budak tu terbawak ank ikan..tk kenal kot..heeee..kelakar kn.best gak macam tu mcm2 eksperiment..~eh,tk pa buatla macam umah sendiri yer..jgn malu2.."


    Kakzakie:
    "A'ah kak..kakcik ni pun drjh dua laa...hahhaa..abis ler facial cotton akk tu..janji boleh menyerap air kan kak...."

    ReplyDelete
  10. Nurul a.k.a Riko:
    "Itulah nurul..org tanam 3 hari dah tumbuh,kakcik pulak dah seminggu lebih baru nampak daun..atleast berjaya la jugak kan.."


    ainnoraini:
    "Sekolah mana2 pun sama kan...silibus sama la tu.."


    fadh leyanie:
    "Kamu pun pernah ?..siann tak jadi...pokok tk tumbuh yer.."


    Taufiq Arifin:
    "Huhu..akak jer tak pernah buat..maklum la akk kan skolah rendah zmn bila kan..buat2 lupa pulak kita dah tua..."

    ReplyDelete
  11. Ye pia , cik ina tak keja.

    Amboi projek taugehlah plak.Lepas ni bolehlah buat pecal. kat tempat cik ina ni, banyak cina wat projek taugeh. macam macamlah sekolah ni.cian taugeh tak tumbuh, mungkin kacang hijau lama tu .

    ReplyDelete
  12. Cik Ina Do Do Cheng:
    "hahaha..lps ni mai pakat2 buat pecal ngan pasembor dgn tauge buatan sendiri...dua benda ni kalau tk boh tauge mmg tak sedap..tp cik ina..memang kaum cina yg byk jadi pengusaha tauge ni kan.."

    ReplyDelete
  13. grr... menariklaa.. hihi.. x penah tgk lagi.. ni pestime!

    ReplyDelete
  14. oh taugeh asal dari kacang hijau eh..terlupa pulak dah sy..

    ReplyDelete
  15. ituu leee sesekali best gak turun padang layan wat project nii..heheheh...nii baru siap tlg wat kan kajian tempatan si Zikri Ngan SiAin.....

    ReplyDelete
  16. kalau anak nampak xperimen ni, mau laju je diorang ke dapur

    ReplyDelete
  17. waaah...nt leh tanah tauge la kakPia..kakak ipo tanam sendiri je kak, beso2 pula tu, ranggup! cuma adik ipo dia ni ha yg terlebih rajin..rajin p beli kat market hehehe..

    ReplyDelete
  18. Khairul Hakimin:
    "memang menarik....bertuah budak2 skrg kan.."


    Rina Avail:
    "itulah pasal rina..nasib baik ada ujikaji kacang ni..kalau tk..langsung kita tk tau.."


    suhailas:
    "ini adalah sebahagian tugas kita sebagai ibu..selalu melibatkn diri dlm xtvt ank2 kita.."


    Ida Shazana:
    "try la buat dirumah..tntu anak2 suka dn minat dlm sains.."


    Norhafiza:
    "wahh rajinnya kaka ipo no..akak ni sama la rajin dgn ko..rajin beliii..."

    ReplyDelete
  19. hihhi hany tak pernah buat projek ni. sbb hany tak mkn sgt ;)

    ReplyDelete
  20. mzhany:
    "ni projek skolah rendah jer dik..dr ujikaji ni budak2 akn dpt belajar serba sikit tentang sains cthnya apa itu living thing..bkn tanam nk makan dik oii..."

    ReplyDelete
  21. salam sis pia..
    LM mmg buat sendiri jek taugeh kat qatar ni.beli mahal sgt.biaanya buat 1/2 cwn kacang tuk stok smgu.pas 4 hr leh mkn dah..tak tgu la tggi camtu.sbb bila tggi dia akan jd kurus.hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...