Monday, 9 May 2011

Tak de kek pun...


Assalamu'alaikum...

Berjumpa lagi....
Apa khabar semuanya,tentulah semuanya ceria2 belaka sebab semalam masing2 sambut hari ibu kan...dengan gaya dan cara tersendiri!Ada yang pegi makan-makan kat luar tu...kat restoran,kat hotel dan yang paling ramai tentulah kat restoran2 fast food.Betul tak?KFC,Md D dan Pizza sure penuh semalam.Hehehe,saya ni agak-agak ja..bukan ikut statistik mana-mana pun.

Saya sendiri pun sebenarnya ada perancangan nak bawak anak-anak pegi makan kat luar...ada yang nak makan kat KFC,ada yang nak pegi Pizza Hut,kalau ikut en.hubby pulak dia lebih suka makan kat restoran seafood je...Macam-macam diorang ni.Tahun lepas makan kat KFC...tahun sebelum tu makan kat restoran Teratak Bonda kat bandar Klang ni...tahun sebelumnya kat Pizza Hut(tp beli takeaway,balik makan kat rumah,hihi)tahun sebelumnya lagi......eh,dah lupalah....

Tapi tahun ni tak makan kat mana2 pun...huhu.... sedih!

Apa nak buat,hujung minggu semalam abang tak balik rumah.Kena tunggu hujung minggu ni baru leh dapat pegi makan sama-sama.Sbb minggu ni baru abang balik!Mana aci pegi makan kat luar kalau tak cukup korum kan...Kat mana?Tak tau lagi...kena undi lah dulu nampaknya..

Minggu ni kami cuma dapat melawat abang je kat asrama dia...Tapi on de way balik rumah kami singgah pasar malam dan beli ni...

Selepas pegi melawat abang kat asrama dia,kami mesti singgah di pasar malam.Beli makanan jer sikit2,macam kopok lekor,cakoi,peneram dll...Tapi hari ni teringin nak makan NASI AMBENG..try lah beli sekali..RM4.50 rega dia,rasa?nasib baik sedap...boleh ler beli lagi lain kali.Saya ni tak pandai sangat pasal sejarah makanan,tp saya tau..nasi ambeng ni sinonim dgn masyarakat Jawa!**Ini kali pertama dlm sejarah,saya beli nasi ambeng di pasar malam...sblm ni pernah jugak mkn dlm majlis2 kenduri tp adalah sekali dua.....

p/s:Macamana cara korang sambut hari ibu?Makan-makan di mana?Tentu meriah sambutan korang kan..Alhamdulillah!

31 comments:

  1. assalamualaikum kak :)

    hari ibu? tak pernah sambut pun. hehe. biasanya my mum je yang excited masak. hehe

    nasi ambeng? yup. dari masyarakat jawa. agak feveret gak la nasi tu. Tapi minat dengan serunding je. eheh. lain tempat lain caranya kak. kalau saya balik kg ada kenduri, mesti buat nasi ambeng tu. makan ramai2 dalam satu dulang, seronok. :)

    tapi kalau tanya bab sejarah nasi tu, memang tak tau. ~nama je anak jawa.cakap apatah lagi..huu

    ReplyDelete
  2. ala takpe.nt sambut eh kak.neway hepy mothers day =)

    nasi ambeng tu...hmm pelik .

    ReplyDelete
  3. saya kerja la kak.. xcelebrate pape pon.. tapi tengahri balik jap bagi mak hadiah satu set produk alisya... hehe :)

    ReplyDelete
  4. murah lagi la kak kat sana nasik ambeng rm4.50..
    kat pasar malam sini naik harga dah...dulu rm5 naik rm6 sebungkus ...


    kami pun takde sambutan kek2 ni kak... makan pun tapau makan kat umah je, beranak kecik ni lagi selesa makan kat umah..eheehe...tenang sikit nak berbicara suami isteri...kikiki

    ReplyDelete
  5. slamat hari ibu, kak!
    ada syurga d bwh tpk kaki mu ;)

    blum pnh mkn nsi tu...ada mi?

    ReplyDelete
  6. kak pia..nnti tunggu cuti skola leh la celebrate mum day ye kak..tggu abg dia balik

    ReplyDelete
  7. nasi ambeng sedapnya.. Rindu nak mkn nasi ambeng dalam talam/dulang.. Feel mkn tu lain mcm sikit.

    ReplyDelete
  8. cakoi tu memang sedap layan pepetang

    ReplyDelete
  9. tetiba teringin nak makan nasi ambeng lah..

    nampak gaya kena pi Warrung Ibu ni....

    ReplyDelete
  10. Kakak sambut hari ibu di kampung. Kami tambah ahli baru dalam keluarga tanpa di duga. Rezeki dari Allah pia....

    ReplyDelete
  11. sy pon sambut dgn pegi mkn² dan tgk citer cun kat astro first (agaknya sambutlah tu kot)

    kalau sudi sila ambil ya:

    Saya Dapat Award dan Passing Kepada Kamu

    ReplyDelete
  12. kita sambut berdua2 jek
    pasai hubby terbeli tiket wayang
    jatuh hari ibu..huhu

    ReplyDelete
  13. No pun tak pernah rasa lagi NASI AMBENG tu kakPia..org kata klo kena cara buatnya memang sedap yum yum..No biasa2 je kak..mcm hr minggu biasa lepak ngan anak2 kat pantai hehe..

    ReplyDelete
  14. sar:
    "Wa'alaikumussalam...akk pun tk pernah sambut hari ibu,cuma bila ank2 akk agak besar dn pandai sikit bab2 ini..(agaknya pengaruh dr kwn2 atau dr tv..)so,dioranglah yg lebih2..akk pun tk sambut dgn ibu akk sbb dia dah meninggal ms akk umur 7 thn lagi...~nasi ambeng sedap rupanya..org jawa yer?...baru tau nih..."

    ReplyDelete
  15. rara@pinkmafia:
    "tq rara...nnti sambut...~nasi ambeng tu memang pelik...tp sedap gak..."

    ReplyDelete
  16. TaufiqArifin:
    "amboi...bestnya hadiah tu...hati seorg ibu tentu tersentuh ...bkn dgn hadiah,tp dgn kasih sayang dn ingatan anknya.."

    ReplyDelete
  17. Sz:
    "ish..mahalnya suzi..sampai 6 ringgit...banyak lauk kot?~makan kt rumah lagi selesa kalau beranak kecik.Akk pun pernah alami keadaan yg sgt haru biru ms ank2 akk masih kecik dulu setiap kali mkn kt restoran...habih2 dpt malu jer sbb asyik dok terjerit2 kt ank...baik tapau jer mkn kt rumah...nk tertungging langgang pun takpa..."


    mama tims:
    "a'ah betul tu kena tunggu semua ada..baru adil.."


    khaifaiz:
    "akk pernah sekali jer mkn nasi ambeng dlm talam ms kenduri tahlil rumah jiran akk..tp ada sesetengah org yg ckp jijik...minta pinggan...dia lupa ker,itu sunnah kan.."


    cemomoi:
    "cakoi sedap dan pau inti kacang merah pun sedap...tp yg tk sedapnya kdg2 minyak goreng tu terlalu hitam..."


    Yan:
    "layan la kak sesekali...warung ibu tu kat mane?"


    Kakzakie:
    "sambut di kampung tentu meriah kan sbb semua adik beradik berkumpul,bertambah ahli keluarga baru kak?lagiiiiii la meriahkan,alhamdulillah.."


    Rina Avail:
    "hehehe,kira sambut ler tu..hari2 pun kita sambut kan.."


    Ati Masrif:
    "amboi sambut berdua jer..romantik jer bunyi nya.."


    Norhafiza:
    "tak pernah makan no?Nasi biasa jer..cuma kelainan dia sbb ada mi..lauk pun ikn kering,serunding kelapa...lauk lain ayam goreng/ ayam kicap/ayam sambal,sedap no,nak buat...eh,beli je lah..huhu.."


    So Shy LAdy:
    "betul tu..syurga di bawah tapak kaki ibu....~nasi ambeng tu pelik kan..sebab ada mi goreng...serius akk pun dulu pelik gak..skrg dah ok makan nasi ngan mi ..lagipun dulu ms kerja selalu mkn mi cmpur nasi goreng,atau nasi ngan kue tiaw,mi ngan mihun,mcm2....
    nak jimat,nak rasa semua..
    ish2,tamak? hehe.."

    ReplyDelete
  18. hmm..feel sorry about your mum kak. hope she is placed on the side of the believers kak. InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
  19. hari hari adalah hari ibu...

    ReplyDelete
  20. Sar:
    "its ok sar...Insyaallah,i hope so.."


    kiz:
    "memang betul kiz,setiap hari adalah hari ibu..."

    ReplyDelete
  21. kak pia..
    kl nasi ambeng tempat sy, mkn dgn mee hoon...pastu sambal goreng yg kak pia beli tu nampak mcm lain sikit...hehehhe...ye lah...jawa lain2 gaknya...addeh....dah lama plak tak mkn nasi ambeng...jengka takde jual rasanya...

    ReplyDelete
  22. Nurul pun tak pernah makan nasik ambeng nie. Kalo kat pasar malam area rumah Nurul, mmg tak pernah jumpa lagik.

    Sedih pulak biler abang tak balik utk merayakan Hari Ibu...insyaallah Nurul doakan moga nx week Pia akan meraikan Hari Ibu bersama dgn anak2 yg tercinta!

    ReplyDelete
  23. sedap tau nasi ambeng makcik suka.tak pegi mana-mana, kesian ngan anak hari ibu, kereta dia langgar kereta orang. dah habis kat situ duit.tak sampai hati nak mintak apa-apa. Syukur dia selamat.

    ReplyDelete
  24. Azian:
    "yan,lain tempat lain cara dia kot..atau pun akk agak diorang ni mesti dah 'derhaka' sikit resepi dia kot..hihi..tp yg akk beli ni sedap lak...serunding kelapa dia pun sedap...Yan,cuba buat sendiri jer..hee..renyah lak nk buat tu kan.."


    Nurul a.k.a Riko:
    "lom pernah mkn?..akk pun br 2-3 kali jer..p/mlm kt tmpt akk pun tkde..ni dah p/mlm tmpt lain ni..terlanjur berjumpa tu beli la..
    ~Insyaallah...seronok kalau kuar mkn ngan ank2..mcm2 pe'el diorang.."


    Cik Ina Minat Do Do Cheng:
    "Astaghfirullahal'azim....kesian anak kak ina....dia yg terlanggar keta org?....sure dia kena bayar kan..byk ker kak...takpa lah,
    syukur dia tk apa2...thn dpn umur panjang leh sambut dgn meriah.."

    ReplyDelete
  25. fyna sambut kt umah je..
    msk utk mak..
    hehehe...




    jom singgah n follow belog fyna.
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. LM org jawa..dr keturunan ayah je la..tp tak pandai ckp langsung,tak phm langsung dan mmg tak pandai mkn nasi ambeng ni..rasa serabut la.ada mee..serunding..semua dah bercampur2..hehe.kelakar kan LM?

    ReplyDelete
  27. makan kt seafood..makan kt seafood..


    haha..

    leh masuk dalam undian tak?

    best nye..

    suka laa cerita psl makan2...

    ReplyDelete
  28. suka nasi ambeng.
    suka juga celebrate hari ibu sbb boleh makan besar.
    itu pasal lah size pun besar..hehehe

    ReplyDelete
  29. pertama kali mkn nasi ambeng kat majlis perkahwinan adik suami..memang keturunan jawa pun adik ipar suami tu.. :)

    ReplyDelete
  30. haishhh,alin teringin sangat nak makan nasik ambeng nih.xtau nak cari kat mane.hu3

    ReplyDelete
  31. fyna:
    "baguslah kalau sesekali ank pulak masak utk mak..selalu mak jer masak utk ank..hihi..~fyna,bab folow tu yg maleh ni...akk dh folow ko agak2 dah 4-5 purnama yg lalu tau.."


    LM:
    "anak jawa yg lupa daratan ker apa ko ni..hihi..yang jgn marah yer..akk gurau2 jer ni.."


    miss Senget:
    "akk pun suka citer makan2 gak..sbb akk suka makan..haha..akk pun nak mkn kat seafood la nanti.."


    hani@debumelukut:
    "suka juga nasi ambeng ni kak hani?sedap kan..~sy sambut juga tp biasa2 jer..itupun sbb ank2,kalau tak, makan kat rumah jer lah..saya pun suka makan,nak2 time 'serabut' kepala.."


    mrs.Yie:
    "di mana tu mimi..agak akk belah ganu takde jual nasi ambeng ni kan..nasi dagang byk lah .."


    alen aiden:
    "kesian alin,akk pun tk tau nk ckp..alin dok area mana?cuba cari di pasar2 malam.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...