Wednesday, 1 June 2011

Jahit sendiri lebih jimat...

Assalamu'alaikum...

Hurmmmm,ada sesiapa belum tempah baju raya?Ntah apa2 la cik kak ni citer pasal baju raya lak ni..Agaknya dah pening sbb terlebih makan pengat pisang kot.

Hehe...sebenarnya petang tadi saya ada buat pengat pisang..dah lama tak makan,lagi pun sayang pisang tu tak berusik...Dah terlanjur malam tadi ada kelas ngaji..bawaklah ke kelas utk berkongsi rezeki allah ni dgn kawan2......

Oh ya citer pasal baju raya tadi kan...saya ni bukanlah terlalu excited benor nak raya sampai tak nyempat2.Tapi ,tak awal sgt lah kan untuk hantar tempahan tu...kat sesetengah tempat mmg dah tutup dah tempahan...betul tak?

Ini lah antara kain2 pasang tu...esok pagi mesti kena hantar ni..separuh dah hantar...tinggal 2-3 pasang je belum,silap2 dah tak nak ambil dah si ila tu...ilaaa....hari tu dah janji kan?

Kenapa tak buat sendiri?Ntah ler bila thn nak buat sendiri agaknya...pandai la jugak takat baju kurung pesak tu..cuma sbb dah lama tak buat,tu yang jadi malas tu..Alahh tempah pun apa salahnya kan..dpt jugak tolong kawan2.(habis,tajuk kt atas tu??)

Gedebak gedebuk,anak pompuan 3..sorang 2 pasang...anak laki 2...sorang sepasang baju melayu,abahnya sepasang..campur ngan saya sendiri..sebelas pasang semuanya.Mak datuk! Banyaknya...tapi syukur alhamdulillah kat tempat sy ni masih ada kawan yg masih ambil upah menjahit sepasang baju kurung pompuan 20-25 ringgit jer..bayangkan kalau kat sesetengah tempat yg upahnya sepasang 50 ringgit...beli baju ready made jer lah jawabnya...

Tahun ni,nak tema2 pulak budak2 ni..saya ikut jelah....janji tema warna jer sama..jgn corak sama sudah!...Biru dan Merah/pink...korang?
Jahit sendiri?
Upah tukang jahit?
Beli ready made?
Pakai tahun lepas punya?

Sekian,jumpa lagi..Insyaallah!

49 comments:

  1. rasanya pakai yg tahun lepas je kot..banyak sangat dah..bukan berpakai pun..huhu

    ReplyDelete
  2. jahit sendiri...jimatkan...sebab kak noor pun amik tempahan baju juga...

    ReplyDelete
  3. pia, bagus tu buat persedian awal.cik ina beli dah siap, tak larat nak bayar tempah, kalau cik ina beli rm50 je sepasang , itu pun dah dekat nak raya.kalau pakai tempah, sedaplah nak pakaikan, sebab dia ukur kat badan kita.

    ReplyDelete
  4. kak pia...
    mmg jahit sendiri lg jimat tp sy tak pandai jahit...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. wah.. xsabar nak raya yerk... ye la kak... nape akak xjahit sendiri jerk... akak kn ada kemahiran..

    ReplyDelete
  6. tahun-tahun lepas punya la kot..nak beli tahun ni time tu tengah dalam pantang bukan leh pakai pergi mana pun..beli kain batik dengan T-shirt mungkin la kot...hehhe:p

    ReplyDelete
  7. aha..
    tempat kass ni, akak tu dah tak nak ambil dah..huhu..
    beli yg ready made jelah jawabnye..tpt lain ada tapi tak berapa selesa jahitnya..upah baju kurung je dah 35 hinggit..haihhh

    ReplyDelete
  8. Assalam piasara..akak sorang je perempuan senang..beli je..anak2 ngan ayahnya pun senang..beli..cuma baju melayu..tahun ni..anak2 ngan ayah nak sama..terkejut akak..upah sepasang baju melayu dah RM150.00..4 pasang?

    ReplyDelete
  9. anak punya nak cuba jahit sendiri aje tahun ni...mak nya beli ready made je, nasib baik badan saiz standard...hihi...senang cari saiz :)

    ReplyDelete
  10. sy baru buat pengat labu 2 hari lepas..thn neh ingat nak beli kain tempah..tp tulah masalahnya sy paling x reti pilih kain..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak :)

    wah, semangat! semangat! ~eheh untuk diri sendiri. :p

    tahun ni, semangat macam tak berapa nak ada. uhu. beli pun tak baju. tempah lagi la tak. my mum je sibuk2 suruh beli. eheh. pakai baju tahun lepas je pun okey.

    ~gila takda semangat nak raya. ahah.

    ReplyDelete
  12. kite baju masih mak jahit kan..


    hehe..

    tapi rasa da kene bljr jahit sndiri..

    ReplyDelete
  13. Kalau kakak pia baju kurung tak pernah tempah, semauanya kakak jahit sendiri sehinggalah pasang manik dan labuci.

    Kalau baju ready made beli saja di First Lady. Murah. Pakai pun bukan selalu....

    ReplyDelete
  14. iols tak reti buat baju sendiri ni... apatah lagi nak menjahit
    so setiap tahun akan menempah lah jawabnya...
    hanya baju utk yg lelaki - my hb n son - beli dah siap jer...

    ReplyDelete
  15. igt mcm malas nak beli.. membazir je kak.. bukan nak pakai sangat baju melayu ni... hehe... tapi kain dah ada... p tempah aritu.. 90 henggitt gak la...

    ReplyDelete
  16. kiz:

    "org laki ni senang...baju melayu tu bkn pakai sgt,pakai pi sembahyang jer kan..."

    ReplyDelete
  17. noorsafone:

    "ohh,kak nor tukang jahit rupanya...senanglah nak jahit baju sendiri dn baju ank2.."

    ReplyDelete
  18. Cik Ina Do Do Cheng:

    "Saya pun suka beli siap jer cik ina..murah..sepasang 50 ringgit jer..kalau tempah nak kena beli kain lagi upah lg...tp saja thn ni nk try yg tempah..."

    ReplyDelete
  19. Azian:

    "itu lah pasal azian...kalau kita pandai jahit kan syok...jimat belanja."

    ReplyDelete
  20. Taufiq Arifin:

    "hehe..tak sabar!..a'ah akk leh ler jahit sikit2,tp malas sbb takde masa.."

    ReplyDelete
  21. sally:

    "Ohh,patutlah...kalau mcm tu beli jer kain batik dan t-shirt baru..."

    ReplyDelete
  22. nurkass:

    "tu la sapa suruh ko lambat2 antar..tp kalau tukang jahit yg kita tk biasa takut tak sedap pakai..naya..beli siap punya lah kass.."

    ReplyDelete
  23. Acik Erna:

    "Wa'alaikumussalam..nak senang, beli jer siap punya baju melayu tu..tp dah nak sama kena tempahlah kak..mak aii mahalnya upah..150 x 4 dah 600 ratus tu kak..."

    ReplyDelete
  24. Aku Ibu Muda:

    "jahit baju budak senang sikit kan..sbb budak tk reti komplen.heeee..kalau badan kecik senang cari saiz..akk ni yg susah sbb bdn beso.."

    ReplyDelete
  25. Rina Avail:

    "oh..pengat mmg sedap,tak kira lah pisang ker atau labu...tp manis tk leh mkn selalu...~tak reti pilih kain?...kalau camtu jgn pegi kedai besar nanti lagi rambang mata..."

    ReplyDelete
  26. sar:

    "wa'alaikumussalam!memanglah sar...kita dah dewasa kan,kalau budak2 suka la nak raya..itu normal...lom beli kain utk tempah?beli ready made jer lah...atau yg thn lps pun boleh,janji masih cantik dan baru dan janji bersih..tak de hal lah.."

    ReplyDelete
  27. bunga:

    "wow..pink,akak pun suka pink..sama lah tema kita.."

    ReplyDelete
  28. missSenget:

    "senanglah mak sendiri yg jahitkan..tp tak rugi kalau belajar menjahit dari muda2 ni..nnti senang nk buat baju utk keluarga..."

    ReplyDelete
  29. Kak Zakie:

    "oh..akak pandai jahit siap dgn manik dn labuci pun pandai yer...
    baguslah,saya boleh ler sikit2 tp malas dn tak minat sbb saya ni jenis tk sabar...nnti habis rosak baju..a'ah kak kalau kat first lady tu murah.."

    ReplyDelete
  30. miloais:

    "oh..senanglah uols sbb tak ramai lg ahli keluarga...kalau nk beli siap last2 minit pun boleh kan...cuma yg tempah kena awal sikit..."

    ReplyDelete
  31. Encik Mamat:

    "org laki memang senang...baju siap belambak..tp kalau pakai yg thn lps pun ok sbb baju melayu laki jarang pakai...jadi nampak baru jer...mcm suami akk,dia suka beli siap jer..itu pun baju saja sbb dia suka pakai ngan kain pelikat...~90 hinggit tu harga standard la en mamat..."

    ReplyDelete
  32. tak beli pun lagi kain buat baju untuk anak2 ni...rasenya tahun ni beli yg dah siap je la...mcm tak sempat lagi dah..

    ReplyDelete
  33. ainnoraini:

    "a'ah..saya pun rasa macam dah tak sempat lagi ni...alahh beli yg dah siap pun senang,cantik2 pulak tu..byk butik2 tumbuh merata mcm cendawan musim hujan....nak yg murah ada yg mahal pun ada...tepuk dada tanya purse ja ain.."

    ReplyDelete
  34. saya pun p hantar tempah je kak..
    tapi kainnya belum beli..kuikui...dah choooppp je kat tailor di kampung...kat sana baju kurung ok lg la rm50 ... uhukss...

    ReplyDelete
  35. dulu pernah gak belajar menjahit.. tp jahit bantal je la

    ReplyDelete
  36. Sz:

    "Ohh..kain belom beli tp dah booking tempat,ok lah tu..tp naper mahai benor reganya sampai 50 ringgit ..akak masih dpt sepasang 20 ringgit jer kt sini tau...Tp,ntah2 naik harga lak lps kenaikan tarif lektrik ni.."

    ReplyDelete
  37. khaifaiz:

    "ok ler tu khai...janji tak kekok kalau nak pegang jarum tu....kalau setakat nak jahit butang baju ker,boleh lah buat sendiri.."

    ReplyDelete
  38. kat PJ terima lagi...tapi sepasang baju kurung yg biasa RM40-60.

    ReplyDelete
  39. BSB:

    "wow...mahalnya...tapi mmg standard la rega tu kan..ms akk kat s/alam dulu macam tu jugak..sejak pindah di klang ni jumpa tailor yg upah jahit nya 20-25 jer...(baju kurung biasa).."

    ReplyDelete
  40. Tailor Mp senang jer..dia yg beli kain..dia yg jahit..cuma brtahu nak warna apa, brapa psang dan fesyen mcm mana...Tak perlu susah2 cari kain..heheheh..Tapi jimatkan kalau pndai jahit sndiri...

    ReplyDelete
  41. MulutPayau:

    "Amboi senang nyer..tapi saya pernah dgr juga tailor yg macam ni tp untuk langsir untuk buat baju ni baru pertama kali dgr..heeeee,baguslah janji kena dgn citarasa MP yer...~jahit sendiri mmg dpt jimat byk.."

    ReplyDelete
  42. amboi kak..cepatnya dah nak jahit baju raya..hehe..saya ni masih lagi x beli kain pun..

    ReplyDelete
  43. beli dah siap kot kak , malas nk beli tempah jahit jd mahal di KL ni , kalo dah siap tu murah sikit design pun cantik2 tema kelabu kak ipor suruh pakai kelabu kehkehkeh

    ReplyDelete
  44. Mrs.Yie:

    "Kat sini kena laju2 mimi..kalau lambat kena beli yg dh siap ler..akk ni susah sikit sbb over saiz..hihi.."

    ReplyDelete
  45. puanbee:

    "wow..tema kelabu yer,cantik juga tu ank akk pun mula2 soh beli kelabu hitam...tp tk jadi pulak..a'ah kan bee, upah tempah di kl mahai kan..beli yg ready made pun ok.."

    ReplyDelete
  46. opss sori kak,
    macam missing in action ayat saya tu...

    "tailor kat kampung boleh dapat <rm30, kalo kat sini cecah rm50 ... untuk baju kurung biasa je tu ..."

    ReplyDelete
  47. Sz:

    "huhu...patutlah..tersilap rupanya,akak terkejut juga sbb kata kamu kt kg..kalau kt klang valley ni patutlah rega camtu...40 ke atas kan...kalau kt kg 20 dah dpt..mak akk pun amik 18 belas ringgit,puas kami suruh naik...sbb semua org pun dah naikkan rega upah tu.."

    ReplyDelete
  48. belum beli lagi kakPia..biasanya last mnt hehe..beli yg readymade..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...