Thursday, 2 June 2011

Nak jimat,semuanya kena buat sendiri...

Assalamu'alaikum...

Hai..jumpa lagi,harap semuanya ok yer.Smlm citer baju raya,siapa2 yang belum hantar kain untuk tempah baju tu cepat2 lah pegi hantar.Yg belum beli kain...pergilah beli cpat sbb nanti kalau lambat2,kita jadi terdesak sampai tak sempat nak belek2.Last2 terbeli yg tak berkenan.Kalau nak tempat yang banyak pilihan dan harga berpatutan pergilah Nagoya...macam2 kain ada kat sana.

Kalau nak jimat kena lah jahit sendiri.Kalau keluarga kecik oklah tempah,kalau keluarga besar macam saya ni?Bayaran tempahan utk 7 beranak jer dah mencecah 300 ratus lebih.Itu yg upahnya biasa2 jer,kalau yg ambik upah mahal...camana?Bukan tak nak jahit sendiri,setakat nak pakai sendiri dan untuk anak2 memang boleh,..tp sbb tak berapa minat, dah lama tak jahit....jadi kemahiran dah makin hilang.

Tapi kalau langsir pulak memang saya jahit sendiri sbb upah jahit langsir sgt mahal.Lagipun saya jahit stail lurus jer..takde scallop2 ker stail2 yg rumit yg pelik2 tu.Saya suka simple,tak suka yg berfesyen bagai sbb rumah kecik nanti sbb langsir yg serabai rumah akan nampak makin sempit.Lagipun kelemahan saya ialah tak sabar...Maksud saya,saya ni jenis nak cepat jer....kalau jahit langsir tu tak nak yg guna pola2 dah,lambat..potong kain,jahit jer terus...

Oh ya...saya juga suka buat sendiri biskut raya,sebab jimat....kalau beli,dapatnya sikit jer kan.Anak2 saya ramai...kalau nak beli kena banyak.Skrg ni biskut 50 biji dah 20 ringgit,itu sekali hadap jer tu...jadi nak tak nak kenalah buat sendiri,dapatlah berbalang-balang.Bab buat biskut ni...memang sanggup,sebab minat.Sebenarnya saya dah start buat biskut raya sendiri ni 16 thn yg lalu(sejak kawin,dan tak duduk dgn mak..)Nak kata pandai sangat tu tidaklah...bolehlah setakat nak makan ank beranak dan jamu kawan2 yg datang rumah..tapi semangat nak belajar secara formal mmg ada dan keinginan untuk pergi kelas buat biskut semenjak dua menjak ni begitu berkobar-kobar.

Bestkan kalau ada oven yg besar...Satu adunan tu dua kali bakar jer dah siap.Jadi sehari jer boleh buat 2-3 jenis biskut..Tapi oven besar yg dibeli 16 thn yg lalu tu dah rosak..kalau nak juga oven dlm masa terdekat ni nampaknya kenalah beli oven yg kecik je kan...

Hah...ini lah oven saya yg dah rosak tu...tapi dapur masak tu masih boleh pakai,cuma api dia dah tak berapa besar...mungkin sbb dah tersumbat kot sbb lama tak servis.Tapi oven baking membaking kt bawah tu confirm dah rosak(skrg dh jadi tmpat penyimpanan botol2 kosong..)

Memang nak kena beli baru...kalau tak, makan biskut tunjuk2 la raya thn ni jawapnya.Ada siapa2 boleh rekomen oven yg murah tapi bagus tak?

Sekian,jumpa lagi yer...Insyaallah!


47 comments:

  1. assalamualaikum kak :)

    eheh. dah 2 3 tahun ni rumah saya buat kuih tunjuk je. eheh. melainkan yang tak melibatkan oven. :D

    ReplyDelete
  2. barang pon mahal sekarang... susah la sekarang ni..

    tapi kalo oven tu.. nak beli biar harga yang berpatutan.. takot beli yang murah.. nti rugi plak....

    ReplyDelete
  3. hai kak pia..dlm bnyk² kerja, menjahit paling sy x minatt..hehe

    ReplyDelete
  4. salam kak pia , bee beli oven jenama kihind boleh tahan ler tk besar sgt , tk kecik sgt ... rm370 je ...

    ReplyDelete
  5. dah lama tak buat biskut raya, semenjak kawen ni...sbb MIL jual biskut raya...hihi

    *mengelat*

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Pia, dah nak masuk Rejab dah ni ya, selain dr bab nak ganti puasa thn lepas, bab plg hot mestilah ttg persiapan nak raya. Kat sini kebanyakan tailor mmg dah tutup tempahan. Mmg time ni lah tailor nak buat duit kan. Rasanya kat sini upah masih dikira murah iaitu RM 30 utk sepasang baju kurung pesak dan RM 35 utk sepasang baju kurung moden. Org yg tak pandai langsung menjahit mcm Kaz ni alamatnya jenuh nak kena siap duit nak bayar tailor. Tu belum lg bab nak beli baju raya kat anak2, kasut raya, kuih raya dan sebagainya. Aduh, pening2 nak siapkan duitnya.
    Fasal oven tu, Kaz pun tak sure. Kaz pakai yg simple tu aje tp confirm kalau nak bakar kuih raya, sekali bakar boleh masuk 1 tray saja. Kaz pun plan nak buat kuih raya sendiri thn ni, sejak kahwin tak pernah buat kuih raya sendiri, dulu Kaz bg alasan sibuk study, sekrg takda alasan dah lahkan, hehe.

    ReplyDelete
  7. sar:

    "Wa'alaikumussalam!Haha..kuih tunjuk mmg femes kan..yg tak tau apa tu kuih tunjuk..kuih beli yer sar...tunjuk2 nak yg mana..akak tiap2 thn buat, tak penah beli kecuali dodol atau kuih2 lama yg nk buat haram akak tak tau...kuih nenek2 kita tu sedap tp susah nk buat..."

    ReplyDelete
  8. hah! lagi satu yg iols tak reti buat
    cookies utk hari raya
    setiap tahun - beli
    adehhhhhhhh!~

    ReplyDelete
  9. Encik Mamat:

    "a'ah brg dah mahal,gula dan baru2 ni letrik pulak naik..lagi naik ler harga kuih2 raya...harus beli ler oven,itu lah akk bajet dlm 300 jer..."

    ReplyDelete
  10. Rina Avail:

    "akak pun sama..akak lebih suka masak dr jahit.."

    ReplyDelete
  11. Puanbee:

    "akak dok tgh survey ni...dulu akak beli 69 ringgit oven kaca bulat tu..dh k.o dah..kena beli mahal sikit ler bee kan..."

    ReplyDelete
  12. Aku Ibu Muda:

    "ohh senanglah camtu..tiap2 thn raya oder jer mana berkenan yer tak...akk pulak nak kena buat lebih sbb nk bawak balik umah mil.."

    ReplyDelete
  13. dulu bila raya buat sendiri jer biskut..sekarang dah malas..beli jer..hahaa

    ReplyDelete
  14. alahai siannya..oven rosak pulak ye..emmm..kass nye pun kecik jek..jenuh gak nak tgu..tak seronok pulak kalu sik tunjuk jek kan..

    ReplyDelete
  15. kaz:

    "yer kaz dah nak masuk rejab dah..JUmaat ni,jom posa sunat jom jumaat ni yer..puasa ganti akk dh settle dah..uh..upah jahit baju di sana masih boleh tahan..kaz,akak kalau nk raya belanja makan ribu ribu juga sbb ank akk 5,nak beli baju,upah jahit,kasut,tudung..ishh mcm2 lah..pasal oven tu kaz ada gitau dulu...tp akk masih lom beli lg..buat kuih sendiri best tau,ajak ank2 tolong sibok,pastu baru kuar 1 tray..dah langsai kat depa...try lah buat sendiri kaz..nnti kita leh share2 citer .."

    ReplyDelete
  16. kak pia,
    tahun ni buat kuih goreng je..takyah bakar! heeee

    popia simpul, kerepek2 ...heee..raya2 tu yg cepat habis!

    ReplyDelete
  17. miloais:

    "apa nak buat kalau uols tak tau buat kena beli jelah..tapi akak ni buat sendiri pun yg simple2 jer..mcm cornflake madu(wajib),mazola,almond london dll,ada 5-6 jenis je tk lebih.."

    ReplyDelete
  18. bunga:

    "alahai...penyakit malas ni akak pun tak leh tolong bunga...alahh beli pun ok,tolong kwn2 yg bisnes biskut tu..dpt pahala..kan..kan.."

    ReplyDelete
  19. nurkass:

    "oven kecik tk best tau kena tunggu berjam-jam nk habis satu2 adunan..silap2 terlelap..biskut hangit..kalau oven cam akak yg dah rosak tu..kejap jer..tray pun besar...jadi kita pun tk jemu nk tunggu..nk beli yg besar lg bajet dh kurang lak kas..."

    ReplyDelete
  20. Sz:

    "a'ah betul tu akak setuju sgt..kalau org jalan2 raya umah kita kuih goreng2 tu yg asyik bertambah..akk selalu beli kepek ubi,yg biasa,yg pedas,yg bbq...rempeyek,jejari ikanbilis..mak oii manyaknya...suzi,akk buat biskut pun yg ank2 suka je mcm mazola,cornflake madu dn almond london jer..."

    ReplyDelete
  21. Assalam pia..akk suka menjahit, tapi sejak ada dak kecik ni kurang sikit, baju raya pun belum beli lagi, tahun lepas tempah ngan adik ipar, yg akk beli je, tahun ni ingat nak jahit.

    Akk pun mcm [ia , langsir jahit yg lurus je n yg bahagian atas beli siap je heheh.

    Biskut raya pun akk buat juga, kalo beli tak cukup nnt anak2 nak bawa g skolah pulak, .. kerepek2 n kekacang belilah sbb tak reti nak buat.

    Kesimpulannya, buat sendiri lagi jimatkan. dan berbaloi2

    ReplyDelete
  22. takpe...nnt leh beli oven letrik yg lain.blh alih sana sini..kan?

    ReplyDelete
  23. beli yg elok.. nnti tahan lama.. tak tau brand apa.. ni pon guna oven europa mak... dah 22 tahun umurnya...

    ReplyDelete
  24. hehe... alhamdulillah ibu syikin memang ada bakery sendiri, ibu syikin ckp ler.. the best skrg ni zanussi.. yang besar tu.. tak mahal sgt.. berbaloi juga dalam rm900 ... europa branded tp quality same with zanusi.. besar pun sama... ibu pakai europa.. lama beli dah.. tahan... berbijik2 dia beli... itu pun tak ckup :p.. kalau kita buat makan2 saja mmg best.. bakar kek senang,biscuit pun.. pie2 lagi la :X:X

    ReplyDelete
  25. Kak Rosaliza:

    "kak..kalau ada ank kecik mmg susah nak buat keja2 jahit menjahit tu kan..haha..bab langsir tu sama ngan sy kak..jahit lurus jer kalau nak bgian ats berfesyen2
    beli jer yg siap sekeping utk langsir kt hall jer kan...nmpak glemer sikit.heee..kuih raya tu mmg kena buat byk sbb nanti ank2 ada majlis smbutan hari raya kt skolah kan..ank lak ramai saya ni kak....."

    ReplyDelete
  26. LM:

    "macam tu lah cadangnya LM..kalau ada oven hari2 leh baking membaking..akk suka buat kek w/pun tak pandai sgt..."

    ReplyDelete
  27. Mulan:

    "lamanya mulan 22 thn tu..dapur akk ni brand europa la tp oven dah rosak cuma leh pakai dapur gas jer...itu pun dah 16 thn dah...taktau lg nk beli baru brand apa.."

    ReplyDelete
  28. ukhti syikin:

    "best kan ada bakery sendiri..akak pun selalu berangan nak buka bekeri..huh..jauh panggang dari api...Brand europa tu mmg best kan,dapur akk brand tu lah...nak beli baru ni mungkin brand sama kot..moga bisnes bekeri dan katering yr mom sukses dan maju jaya..."

    ReplyDelete
  29. Piasara,

    akak dah tempah baju sebulan lepas dah. siap dah pun. tahan kan hati tak nak pakai dulu.

    yg lelaki, tempah lambat tak pe. kat kg mak abah je..

    Biscuits kitarang buat sendiri.. Lagipun buat jual gak.

    ReplyDelete
  30. assalam piasara..
    oven yang pia dah rosak tu..akak sejak kawen.dua dah rosak..lepas tu akak beli yang tungku 2 je..
    beli oven asing..
    akak muda2 dulu memang tak pernah beli kuih raya ni..
    dah tua2 buat jugak..tapi tak banyak..dah tak larat nak duduk lama2

    ReplyDelete
  31. Yan:

    "Hah kak yan lagi awal rupanya...
    sabar2 kak, jgn pakai dulu nanti serinya hilang..Ada kwn saya ni dah siap dah 4 pasang baju raya dia dr bln lps lg..saya kata boleh ler pakai pegi kenduri..takkan pakai selagi lom raya katanya..~eh,kak yan amik tempahan kuih raya juga rupanya..saya pun nak try lah thn ni..tp ada ker org nk oder?.."

    ReplyDelete
  32. Acik Erna:

    "Wa'alaikumussalam kak...saya tak tau lagi la kak tgk bajet dulu..
    ingat nk beli yg besar sikit..tp kalau tkde bajet beli yg kecik pun ok lah juga...buat biskut sendiri boleh dpt byk kan kak..pastu leh enjoy ngan anak2 main2 tepung..
    heeeee...akak,saya kalau buat biskut raya suka bersila di lantai juga..kdg2 lenguh gak sbb byk,kena lak oven kecik..rasa nak tido kt situ jer.."

    ReplyDelete
  33. saya pun tak pandai ler nak buat biskut raya...selalu order dgn kawan2 kat opis jerrr...dpt hage special sikit...

    ReplyDelete
  34. biskut raya memang lah wajib kena wat sendiri kak... paling koman pon mesti ada satu jenis dari air tangan sendiri kn :)

    ReplyDelete
  35. Kita ada masaalah yg serupa..akak pun tgah control ayu...nak bodek,untuk dapatkan dapur baru lah katakan..

    ReplyDelete
  36. BSB:

    "Selalunya org kerja macam tu lah selalu oder ngan opismate jer dan dpt rega kwn2...macam akk ni nak beli bkn tk mampu,tapi sbb akak ni boleh buat sendiri..nak kata pandai sgt tu idak ler..tp kdg2 hubby akk beli gak sejenis dua kt kwn opis dia.."

    ReplyDelete
  37. Taufiq Arifin:

    "betul tu akak setuju,paling koman sejenis pun jadi ler kan..tp akak kalau dah start sampai 5,6 jenis tak leh stop sbb sayangkn bhn2 mentah yg lebih tu..sbb akk selalu beli bhn2 ni borong utk dpt rega murah.."

    ReplyDelete
  38. hani@debumelukut:

    "kak..masalahnya saya ni dah lama dah dok mengayat lom dapat2 lagi ni kak..heeee..harap2 sblm raya ni dapat ler, murah2 pun takpa lah.."

    ReplyDelete
  39. alaaaa oven rosak lak.cane nk mkn kueh raya umah akk ni.hehehe

    ReplyDelete
  40. kak pia...
    sy guna oven pensonic...beli rm260...tp jiran sy beli sebijik same mcm yg sy punya!!! rm199 aje..mecik sy!!!

    ReplyDelete
  41. rara pinkmafia:

    "a'ah abiss cane nak makan kuih..makan kerepek ngan keropok ajelah ataupun ko sedekah la 2-3 balang kuih ngan akk raya ni k..."

    ReplyDelete
  42. azian:

    "itulah masa nak beli tu agaknya azian tk survey harga kedai lain dulu kot..selalunya macam tu lah kan..tgk2 org len beli lg murah..nak buat camana azian...benda dah terbeli kan..."

    ReplyDelete
  43. betul tu..kalau buat sendiri kan jimat..
    tentang oven yang rosak tu...beli oven yang tak attached dgn dapur...yang jenis pakai karan punya...

    ReplyDelete
  44. Khairil:

    "tq khairil ats pendapat tu...nak kena pi survey dulu..lom ada ms lg ni...tp yg pakai karan senang sikit noh,leh jimat gas,tp karan pun la ni mahai....heeeeeeee,ke situ pulak.."

    ReplyDelete
  45. pia , cam oben cik ina dulu, tapi dah rosak. Nanti kalau ada bajet boleh beli oben. tak mahal sangat dalam RM200 pun dah okey. cik ina pakai oben rega cam tu je dulu dekat nak 10 tahun, tahan lama. cik ina guna pensonic je bukan panasonic ye.

    ReplyDelete
  46. Cik Ina Do Do Cheng:

    "Lama tu kak..saya pun tak tau lg nak beli yg panasonic atau pensonic ke cik ina...tp panasonic tu confirm ler mahai kan...bajet sy 300 jer ni...kalau nak yg besar 1000 lebih mau ada lam tgn......ntah ler..tgk nasib le cik ina..."

    ReplyDelete
  47. betul kakPia..buat sendiri mmg lagi jimat tp No bab menjahit tu ada kureng sket la sebab mesin No roda stearing ke pebenda dia panggil tu yg kita guna time nk turun naik jarum..dia loose..selalu jarum stuck..buat kuih klo rajin No buat juga hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...