Sunday, 10 July 2011

Angin betul aku....memang berangin!

Assalamu'alaikum...

Hahhahaa..tengok tajuk,memang tak boleh blah.Sebenarnya saya setakat ni ok jer,belum pernah pun naik angin ngan siapa2 dalam dunia blog ni.Mintak2 tu sampai bila2 pun tak akan ada lah masalah antara kita yer..Cukuplah saya dah berputus silaturrahim ngan jiran sebelah rumah saya ni..Yer2 tau..memang salah dan berdosa kalau memutuskan silaturrahim,tapi apa nak buat...dah orang tak nak,bukan kita yg tak nak...dia yang menolak untuk berbaik.Tapi korang fikir la yer..kalau kita berbaik pun kalau hari2 dia ajak mengumpat jer..dah tu rumah kita ni pulak dah jadi macam kedai runcit hari2 dok pinjam barang kita,ada ka patut?Tak kawan pun lebih baik saya rasa.Dari telor,garam,cuka,nescafe,nila,kicap...macam2 lah lagi..

Eh..hohohoho...terlajak dah ni,sebenar nya entri kali ni ialah nak kongsi
menu minum petang saya sekeluarga.Nak lawan ngan CIK INA DO DO CHENG..hehhee..semalam dia buat pisang goreng,saya lak buat ni....

*
*
*
*
*
*
*
Hahhh..nampak tak,itu lah namanya sukun goreng.Tentu semua org tau buah sukun kan.Selain di goreng,buah sukun juga boleh dibuat kerepek,buat cekodok kalau sukun yg ranum.Selain tu..emmm tolong lah share kalau korang tau boleh buat apa lg ngan sukun ni..


Saya suka stail ni...kupas buah sukun,basuh bersih,di potong nipis(tak ler terlalu nipis) dan DIGAULKAN DENGAN GARAM HALUS DAN SEDIKIT SERBUK KUNYIT.Goreng garing..sedappppp...anak2 saya suka makan sukun goreng ni dengan SOS CILI THAI.

Ada org suka goreng sukun celup tepung macam pisang goreng tu kan..Saya dulu pun selalu buat macam tu,tapi lepas kawin ngan en hubby ni saya perati mak mertua ngan adik2 ipar suka stail ni..saya pun ikut jer,lagi senang kan..tak payah nak bancuh2 tepung bagai...

Sekian,jumpa lagi...

42 comments:

  1. assalamualaikum kak :)

    yang part berangin tu akak dah jawab sendiri dah, tau baik buruknya kan. :) janji akak dah hulurkan kemaafan dan di yang taknak, pandai2lah nanti ye. just pray for them. insyaALlah.

    kat rumah saya banyak gaj buah ni. dah nak kena tebang sebenarnya, tapi tetiba berbuah luar biasa pulak. ~dah tau nak kena tebang agaknya. :D

    saya kureng sikit dengan buah ni. if potong nipis n rangup je baru makan. hee..

    ReplyDelete
  2. mak saya pun suka goreng sukun cara tu.. kalau saya makan sukun goreng, saya pilih yang nipis2 je sebab rangup ala2 kerepek hehehehehe

    ReplyDelete
  3. Kaz pun suka mkn sukun goreng, gebu aje isinya. Selalunya Kaz cicah dgn gula. Tp mama Kaz kata sukun ni kuat anginnya. Tp kalau sesekali tu no problem lah kan.

    ReplyDelete
  4. No suka sukun ni kakPia..klo kwn kasi No memang goreng mcm tuh je (gaul garam+kunyit) goreng garing...sedaaaapnyeee...eh..terlio la plak..mintak sket kakPia hehe..

    ReplyDelete
  5. salam my dear kak pia..
    ya allah..first time dgr ada jiran camtu..peliklah..semuanya nak dipinjam..haihhhh..

    sedapnya sukun goreng..nanti nak try cara kak pia tu..selalunya grg tepung..

    ReplyDelete
  6. kak pia.. saya suka kalau buat kerepek.. potong nipis2... perghhh... mantop....

    ReplyDelete
  7. sabar pia.... jangan angin2 ye
    nanti migrain nokkk!

    iols suker kerepek sukun!

    dan jugak - kuih cara kat entry yg sebelum ni!
    sedappppppp nampaknya tu!

    ReplyDelete
  8. sedap.. lpas ni nk p cari sukun jugak.selalu dok buat yg celup tepung je.ni lg simple :)

    ReplyDelete
  9. adoi kak , kat sini tk de org jual sukun kena balik kampung baru dapat sedap nya melelh je lah nih

    ReplyDelete
  10. Salam akak pia..pasal jiran yg telebih "mesra alam" tuh..pandang sipi je la,hahahaha. doakan saja moga ada perubahan padanya suatu ketika nanti..

    Urm, kat umah,jarang goreng sukun..tapi kalau dpt,memg melantak..lana biasa buat goreng pisang, ngan tempe,heh3..peberet tuh.hehehe

    ReplyDelete
  11. sy tahu buah sukun ni ms kecik² dulu mak tok sy tunjuk..tp dah lupa rs sukun goreng nih..teringin nk rasa..bak mai citit..

    ReplyDelete
  12. kalau akak pulak sukun tu potong kecik sebesar jari, lepas tu tabur rempah kari sikit,garam dan kunyit
    buat sambal kicap
    pergghh.....selosai..

    ReplyDelete
  13. akk dulu mak rara suke buat sukun ni.tp skrg dh lame tak mkn.hehe

    ReplyDelete
  14. sar:

    "wa'alaikumussalam...iyalah sar,akak pon dah fed up la..ini kali ke3..first dan second time dulu akak juga yg hulurkn tangan
    ...pastu baik balik..kali ni lps bermaafan,akk amik keputusan tak nak bertegur lg ats byk sbb..ada akk gitau dlm entri tu kan...demi kebaikan bersama...
    ~sar,pokok apa pun kalau tk nk berbuah elok kita ckp nak tebang atau bawa jer parang konon2 nk tetak dia mesti berbuah..itu kira psikologi la...akk penah bc psl tektik ni tau,bkn akak merapu..
    hehhe.."

    ReplyDelete
  15. raihazi:

    "yer..akak pun suka gak macam ni,belajar dari mak mertua akk la cara ni.."

    ReplyDelete
  16. kaz:

    "cicah ngan gula?kami ank beranak makan gitu jer,pastu adik ipar akk ajar kami mkn ngan sos cili..suka ank2 akk..byk angin org kata kan..mkn sekali sekala tak pa aihh.."

    ReplyDelete
  17. norhafiza:

    "no pun suka cara ni yer..heheh..sedap kan bila potong nipis2 kan....nak cikit ker..meh ler amik.."

    ReplyDelete
  18. nurkass:

    "akak lagi pening dan bengang ni..tp itu dulu..skrg ni lps kitaorg berputus arang takde lg umah akk jadi kedai runcit,bkn akk jer tau..ada 3 lg kwn yg sama blok ngan kami jadi mangsa dia..beras pun pinjam..bkn miskin tp hobi...~eh,kass nanti try buat sukun goreng cam ni tau,sedap.."

    ReplyDelete
  19. En mamat:

    "a'ah kan..kalau kerepek sukun memang sedap..kerepek apa pun mmg suka lah,krap krup krap krup..tak sedaq dah habis sebalang.."

    ReplyDelete
  20. miloais:

    "kebelakangan ni ada byk entri masakan kan..akak pun tak perasan..tp bila ada org tegur..eh,a'ah la..hehe..pasni nk boh menu apa lak eh?

    ReplyDelete
  21. Weeeeee..mak pun suka sukun goreng ni kak!! Goreng dgn kunyit tp jgn le potong nipis2 sgt. Nnt keras..suka yg tebal2 sket..biar rasa gebunya isi sukun tu

    Then kan kak..nak menambahkan piawnya tu, kita kasik cicah sukun grg tu dgn sambal kicap.

    MABELESSSSSSS...

    ReplyDelete
  22. syiela:

    "lps ni syiela try la buat macam ni, lagi simple,tak yah bancuh tepung lg...sedap tau...cicah sos cili thai brand life tu,sedap.."

    ReplyDelete
  23. puan bee:

    "amboi tak kan tak dak lak..kat pasar tani mesti adalah bee..hehe,akak pun org bagi bkn beli pun.."

    ReplyDelete
  24. tyntha lana:

    "malas ah nak pandang dia lana...tp akk mmg berdoa supaya dia boleh berubah menjadi lebih baik..akak tak kata akk ni baik pun..tp at least ada la perubahan ke arah kebaikan tu kan....~akak pun jarang gak mkn sukun ,selalu pisang ngan ubi jer..oh tempe pun ank2 akk suka,tmbah2 si kakak..malantak cam kamu gak..hehehe.."

    ReplyDelete
  25. rina avail:

    "kat kampung2 byk kan pokok dia..ini pun kwn suami akk yg bg,dia dok umah kg so byklah dia tanam..lama tak rasa?sedap wooo.."

    ReplyDelete
  26. suke makan sukun goreng ni..kalau yg dah lembik tu buat cokodok jer...

    ReplyDelete
  27. http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/07/mega-giveaway-by-yana-cik-putih.html

    kak pia kalau rajin jom join contest ni bee tag kak pia

    ReplyDelete
  28. kak pia...

    aina pun ada sorang kat opis nih, banyak kes dengan org lain tapi kita buat pekak je still kawan. bila kes kena kat batang hidung sendiri...terpaksa le putus kawan, dia pun tak ada rasa bersalah so...aina diamkan aje...

    sukun owh sukun...aina suka celup tepung. [ernah gak makan kodok sukun tapi tak ingat kat mana...

    ReplyDelete
  29. akak x berbaik2 lagi ke ngan jiran sebelah tu kak.. cue2 la bawak2 berbincang ye kak

    sukun goreng.. belakang umah saya ada pokok sukun.. mak selalu wat sukun goreng.. bestttttt... hehehe

    ReplyDelete
  30. alamak...sekali sukun goreng daa..banyak sedap woo..suka sesangat..lagi best masa tengah panas tu.

    ReplyDelete
  31. KAK, Fiq mmg dah lama betul tak makan sukun goreng...
    last makan masa sekolah menengah kottttt :)

    ReplyDelete
  32. ainnoraini:

    "a'ah sukun goreng sedap,buat cekodok pun sedap..nk but cekodok kena sukun yg ranum kan..lemak2 gitu.."

    ReplyDelete
  33. puanbee:

    "adoii,insyaallah bee..ramai sgt tag ajak joint kontes...tak tau la akk ni dan ka tk dan...lmbat sikit leh bee?"

    ReplyDelete
  34. junaina:

    "yer ker..org kalau tk faham situasi diorng akan kata kita yg salah kan..tak pa lah allah maha mengetahui...~sukun goreng dan kodok sukun mmg sedap kan aina.."

    ReplyDelete
  35. taufiq arifin:

    "dah berbaik dah,cuma akk jer buat pilihan tk nak rapat2 lg cam dulu..payah la manyak problem wooo..~wahh blkg umah top ada pokok sukun...senanglah kalau nk makan .."

    ReplyDelete
  36. kiz:

    "panas2 mmg sedap kiz,kalau dah sejuk keras sikit kan..tp akk kalau goreng tk sempat nak tunggu sejuk..dah klear.."

    ReplyDelete
  37. cikgu fikri:

    "amboii fiq..lama sgt dah tu..tentu dah lupa camana rasa dia ek.."

    ReplyDelete
  38. lagenda:

    "eh,sori mak nya komen terlps pandang hee..mak...akak selalu gak dgr org cicah kue goreng2 ni ngan sambal kicap..tp kami lom penah torai lagi.."

    ReplyDelete
  39. sayangsayangibu:

    "eh,nanti leh ler saya try wat camtu kak..sedap ker,tp sambal kicap tu wat camana?"

    ReplyDelete
  40. fathiah hamim:

    "sebab kamu lom try kot..eh,ubi keledek?ker ubi keladi..dua2 ubi ni pun akak suka...akak mmg pencinta makanan..hehehe.."

    ReplyDelete
  41. rara pinkmafia:

    "a'ah buah ni jarang jugak kan..kalau pisang atau keledek tu mungkin kita selalu makan...tp mmg ada jual kt pasar 2 tani buah sukun ni rara.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...