Wednesday, 13 July 2011

Award blogger cantik tu...

Assalamu'alaikum...
Perrrgh..nampak tak?Dapat award tu...hehe,makasih cha...Diorang ni main pas2 award pulak..dan cha pas kat saya,dengan ini saya pun terima dengan bangganya.Saya kenal cha di laman Kongsi Resepi,FB..dah lama dah..kami selalu chating hal masak memasak ...baru2 ni cha buat blog,bagus juga sebab boleh himpunkan resepi2 di blog...saya suka baca blog masakan yg gambar2 masakan diorang ni cantik2,angle cantik..prop cantik..nampak menarik jer gambar tu..makanan pun nampak sedap...Ada masa pegi la terjah blog cha...

Oh ya,ingat dpt award tu jer, siap kena buat task ni,kena citer 7 perkara pasal diri penerima.So harap dgn 7 perkara yg sy nak citer kt sini boleh lah korang kenal saya lebih dekat yer...dekat jer tau,tak leh rapat2..hehehe...ishh bila nak start ni..

1~ok,start dgn....ms kecik saya suka main masak2,betul2 masak dgn api betul..buat rumah dgn ranting2 pokok..pastu pd satu hari rumah tu terbakar..hahaha..kdg2 buat rumah dlm hutan mengkuang...pastu cabut ubikayu,bakar..makan ramai2...Suka main kawin2
jugak...hehehe...main lastik2 ,panjat2 pokok...penah sekali tu ms ting 6 ats member ajak pi rumah dia dan suruh panjat pokok setoi..ya allah,dah umur 19 tu...tp sbb takde kwn2 lain yg sanggup,terpaksalah sbb nak makan sgt buah tu kan.....tinggi gila pokok tu...nasib baik tak jatuh..

2~Semuanya indah ms mak ada,pastu mak meninggal ms umur saya 7 thn,hidup saya mula terumbang ambing...dok sana sat,sini sat...penah duduk dgn kakak tp kena dera pulak ngalahkn org gaji..ms tu umur br 9 thn...Ayah pulak meninggal ms saya drjh 5..Ms ayah ada,dia sibuk keja,mak yg handle kami adik beradik..mak keja bersawah jer...tp dia sgt tegas..penah abang saya kena belasah dgn kayu api sbb ngelat pi ngaji tp pi tgk tv kt rumah org.Zmn tu satu rumah jer ada tv kt kg tu..zmn tu dapur kayu,sbb tu mak capai kayu api nak pukul abg..Ada kwn2 yg advance sikit rumah diorng guna dapur minyak tanah...penah sekali tu ms camping di tmn negara ms ting 6,kwn2 semua tk pandai hidupkn api dapur kayu,(aii nama pun camping takkan dapur gas lak kot?)...nasi depa tk msk..haha,saya yg ada pengalaman ni...biasa jer...alahh..senang jer..pastu tiap2 pg saya kena dok pi hidupkn api utk msk sarapan w/pun giliran org lain...padan muka..

3~Bila habis spm pi keja salesgirl kt parkson...ingat lg ms tu pakai blouse kuning ngan skirt hijau..berapa bulan jer...seronok giler,enjoy....pastu dpt smbung ting 6..tp belajar tak betul2 sbb dok ngan abang dn kakak ipar..abang ok,kakak ipar ni nmpak ok,tp tk ok..sebulan nak exam stp gaduh ngan kakak ipar..lari dr rumah..hehehe..lari cara baik tau..mintak izin lg..siap minta maaf minta halal semua...so,result pun teruk..gi keja kilang lak..jadi minah kilang pulak dah...penah keja 12 jam seminggu....rehat 2 hari sambung balik 12 jam...gaji mmg mahal tp tk nmpak dunia dah...nmpak bintang jer..ting tong..

4~Takdir tetap takdir...kawin ler pulak...bercinta tak penah,cinta monyet adalah...tp yg kawin ni kitaorg tak bercinta pun,kenal pun tidak...terima jer,cinta slps kawin.Dah 16 thn,ank dah 5...dah..Alhamdulillah..tk penah menyalahkan takdir,terima dgn redha,semuanya lillahi Ta'ala..

5~Ms mula2 kawin ingat nk smbg keja..pindah ke shah alam dr kg...ingat nak keja tp rilek dulu la..last2 mengandung...bila ank dh lahir tk sampai hati nk tinggalkn kt org...sbb takut ank kena dera dgn pengasuh.Hidup kami bahagia jer..pastu ank makin bertambah...makan tidoq,makan tidoq..hujung bulan dpt elaun,pegi shoping....rasa enjoy sgt sbb jauh dr kg,takde siapa2 nak tegur apa kita buat...nak tidor,nak makan,tak nak buat keja,nak melalak karok ker...nak keluar mlm2...lantak ler..

6~10 thn dok shah alam,pastu pindah ke klang sbb beli rumah di sini...Kwsn perumahan baru...kwn2 baru,ok lah tu..tak tau nk buat apa...joint kwn jual kuih kt bwh pokok...sampai satu ketika ada masalah dgn sorang kwn ni(my next door),boleh dia tunjal2 kepala saya kat bwh pokok tepi jln tu,ada ka patut...lps peristiwa tu saya hanya ada kwn jer..takde lg kwn rapat,kwn baik ada la..haha..korang fikir ler macamana beza nya tu..

7~Sambil2 membesarkan ank2 sendiri dpn mata sendiri..ada juga ajar ank2 kwn2..saya bkn pandai sgt..tp sbb kwn2 tgk ank2 saya agak pandai dlm pelajaran,tu yg diorang suruh tolong ajarkan..Insyaallah,mula2 tak nak duit tp diorang bg jugak..ambiklah..rezeki jgn ditolak...hehe..Ada lg 4 org nak masuk daftar ni..alahh budak drjh 2 dn 3 jer..jgn tingkatan 3 lak..pengsan..hahaha..Malam2 pulak,duduk dgn ank2 di meja belajar a.k.a..meja makan..hahaa..mlm isnin dn selasa tiap minggu pegi belajar tajwid utk tambah ilmu alquran...sambil2 tu kalau ada ms sikit2 terluang tu chating2 ler kt fb,buat blog juga sbb nk menyibukkan diri supaya kita tk de ms nk melayan perasaan sedih ke apa...cari kwn2 baru juga...jgn layan perasaan sorang2 boleh sakit mental tau...

Ok dah sudah la tu..panjang sgt dah ni,sapa la nak baca...tp pd yg sudi baca tu terima kasih lah yer...kalau kita ingat kita susah,kita payah,kita sedih,kita miskin,kita merana,kita tertindas...kita derita..kita..kita...kita....ingatlah ada orang lain yg lebih teruk lagi dari kita, bersyukurlah.


Sekian,takde nak tag siapa2 pun,kalau sudi ambik jer award ni,saya bagi ikhlas..Bkn apa..kdg2 org yg kita tag tu belum tentu sudi nak buat...masing2 sibuk dgn hal masing2.Tapi bagus juga cha dah tag saya so..dptlah satu entri....kan cha...


update:sori sgt kt kak zakie dan rina sbb ntah macamana komen diorang dh tersesat ker entri lain,sbnrnya entri yg sama tp terpublish 2x kot...komen kwn2 lain kat entri lagi satu so sy delete jer entri lg st tu..so komen diorang sy tepek kt sini sbb tak tau nak boh kt ruangan komen..


27 comments:

  1. melalui blog kdg2 kita dapat belajar ilmu yang lebih mahal iaitu ilmu kehidupan berdasarkan pengalaman orang lain :)

    ReplyDelete
  2. sedihnyaaaa.sobs sobs sobs..saya pun dh xde mak...& moral of d story sy suka pia kata jgn ingat kita kita kita kita aje....org lain pun ade susahnya...nway pia...sabar menempuhi dugaan..ade sinar kebahagian menunggu nnt..INSYAALLAH..:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. raihazi:

    "betul tu..setuju sgt2...ilmu kehidupan adalah ilmu yg paling mahal tu...melalui blog kita dpt bc kisah2 kehidupan org lain yg kadangkala lebih susah dr kita.."

    ReplyDelete
  5. sasha rahmat:

    "sedih kan cha..tp jgn biarkan kesedihan menyelubungi hidup anda...kan,kan...zmn sedih dah berlalu...skrg ni nak gumbira jaa.."

    ReplyDelete
  6. fathiah hamim:

    "tahniah apa fa..ohh sbb akk dpt award tu yer..tq..tq.."

    ReplyDelete
  7. Piasara..dapat jugak tau kan..kita sama..akak dulu pun dapur kayu..mula2 pi mah mertua..dia suruh masak guna dapur kayu kat luar..tak de hal..dah biasa..
    arwah bapak dulu tak mau dapur minyak..dia kata ada bau..nasi tak sedap..

    ReplyDelete
  8. wahhhh..
    rencah kehidupan namenya tu kak pia..semangat hadapi dugaan hidup..cayalah..:)

    ReplyDelete
  9. oooo pecah rahsia. bagus gak buat tag ni, cite yang kita simpan boleh tulis kat sini. sessi mengingat balik.

    ReplyDelete
  10. wah... bercinta lepas kawen.. tabik la ngan akak.. kekal sampai sekarang kan.. budak muda sekarang kalau suruh kawen ngan orang xkenal, kirem salam je lakan... hahahhaa

    ReplyDelete
  11. acik erna:

    "hoho..yer ker akk,tp betullah zmn kita dulu mn ada dapur gas..ms tu org belum cipta tong gas agaknya..hehhe,kak...nak susun kayu api tu pun ada seni tu..kalau tak, tk nyala..pastu kena ada minyak tanah...skrg ada lg ker minyak tanah.."

    ReplyDelete
  12. nurkass:

    "rencah hidup yg penuh liku kass...skrg ni alhamdulillah..."

    ReplyDelete
  13. cik ina do do cheng:

    "sesi ingat kenangan2 lama..bagus jugak kan,nanti boleh la ank2 bc pastu gelakkan mak diorang yg hobinya ms kecik memanjat pokok dn main masak2..hehe.."

    ReplyDelete
  14. Taufiq arifin:

    "mmg betul tu,jgn harap ler..org skrg ni bercinta dulu baru kawin,tp yg kelakar bercinta punya lah lama makan thn..bila kawin 12 hari jer..ahhaha..top yg penting tu apa tujuan kita kawin..kerana Allah ker..kerana nak harta,nak pasangan cantik/ensem,ke nak apa...tanya hati.."

    ReplyDelete
  15. wahh...macam2 akak hadapi dalam hidup..sedey pon ada bile baca.apa-apa pon good luck dalam apa2 pon yg akak buat :)

    ReplyDelete
  16. liza razak:

    "tq liza..akak pun harap liza juga berjaya dlm apa jua bidang yg liza pilih k.."

    ReplyDelete
  17. salam kenal dr mama..berliku sekali perjalanan hidup pia..mama masih punyai kedua2 ibu n ayah..sebenarnya pengalaman pahit mengajar kita menjadi lbh dewasa dan matang untuk menjalani kehidupan...syabas ...pia seorang wanita yang tabah..

    ReplyDelete
  18. tahniah dpt award kak...

    kehidupan kita ni adalah pelajaran tak ternilai buat kita kan kak

    ReplyDelete
  19. tahniah kak..dapat award dia..hehe..akak apa kabo?

    ReplyDelete
  20. sedih pulak baca entry Pia kali nie. Nurul doa moga2 hari mendatang membawa kebahagiaan tak terhingga utk Pia.

    ReplyDelete
  21. pengalaman adalah guru terbaik. saya yakin kak Pian dah jumpa kebahagiaan yg sebenar.. :)

    ReplyDelete
  22. banyak pengalaman kak pia ni .. apa pun best kan dapat award hehe

    ReplyDelete
  23. mama aini:

    "salam kenal mama...a'ah betul tu pengalaman hidup yg pahit semestinya mengajar kita erti hidup dgn lebih tabah dan sabar.."

    ReplyDelete
  24. mzhany:
    "hehe..salam jumaat,sori lmbat jawab lak.."


    LM:
    "betul tu LM..pengalaman hidup adalah pelajaran yg tak ternilai dn membuatkn kita lebih tabah..."


    BSB:
    "sobsob...silakan nangis bersama, BSB...tolong sandarkan bahu mu utk ku bersandar .."


    mrs.yie:
    "makasih mimi..akak kabo baik jer.."


    nuruk a.k.a riko:
    "entri sedih lak kali ni..hehe,syukur skrg dh bahagia dah,alhamdulillah.."


    gadis bunga:
    "betul tu pengalaman adalah guru terbaik kita kan.."


    puan bee:
    "huhu bestkn dpt award,w/pun tk dpt pegang hehe.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...