Thursday, 28 July 2011

Biar blog bersawang,jangan hati bersawang sudah!!!

Assalamu'alaikum...

Alahaiii blog..dah bersawang sama macam kat hall rumah saya.Bila nak buat entri baru..ada jer hal.Hal itu..hal ini..Macam2..Susah jugak erk..kalau dulu2 trend tulis diari,tk susah pon.Yer lah kalau sibuk macamana pun bila time2 nak lelap tu sempat lagi coret2 sesuatu kat diari..tp oklah kat situ kita sorang je baca jadi,tak kisahlah lah kalau kita tulis tu salah eja ker..bahasa pasar ker..mencarut ker..Ada ker?Ada lah jugak kalau time2 jiwa kacau tu kan..

Kat blog ni pulak kalau nak buat entri kena betul2 bersedia kalau tak kang hancur....bahasa ke mana ejaan tah kemana,maksud,tema,mesej lagi ler jgn harap...Betul tak?

Malam ni sempatlah jugak jln2 ke 2,3 blog..itu jer?A'ah..itu jer sempat,sbb tadi ms jenguk ke blog IEB tertekan pulak link jejariruncing.blogspot...Layan pulak citer blogger ni..Kesian dia kan..itulah nasib kalau dah bertunang dgn org terkenal...Bersabar je lah..kalau jodoh tak kemana..Sama2 kita doakan utk kebahgiaan diorang semoga kekal hingga ke akhir nyawa...Amin.

Oh ya,skrg ni kalau belah siang tu dah jarang on9..kalau ada kwn2 yg perasan fb dok onnn jer..itu ank saya si adik dok layan games...anak yer..bukan maknya tau..Ini semua gara2 anak jaga yg sorang tu yg nak kena tgk jer 24 jam..sbb dia punya lasak lain macam sikit..jenis tk boleh lepa...Siapa yg jaga nak orang tu faham la kan..Bukan lah pulak kalau anak kita tak payah nak tengok,tengok jugak..tp boleh gak lepa2 sat..ini anak org weyy,kang jadi apa2 susah..

Sebelah malam pulak,nak kena tgk anak2 di meja belajar..kalau tak tgk,diorang main jer..Itu pun kdg2 jer,kdg2 tu jerit2 dari jauh jer..Kalau malam selasa dan rabu ada kelas mengaji...balik rumah dah tentu dah 11 lebih..dah tk boleh nak layan blog dah..sgtlah mengantuk dan letih..

So,apa cerita korang..dah nak puasa dah lagi 3,4 hari jer lagi ni..Apapun semoga Ramadhan tahun ni lebih baik daripada Ramadhan kita pd thn2lepas...Semoga ada peningkatan dari segi amalan maupun pengisian...Semoga dapatlah berpuasa dgn sempurna selain amalan2 lain spt membaca Al-quran setiap hari walaupun sepotong ayat...Insyaallah..

Allahum marhamna bilQuran......
(sedapkan doa ni..even anak2 kita pun dah boleh hafal..)
Ini ialah terjemahannya:

YA-ALLAH,RAHMATI KAMI DENGAN AL-QURAN...JADI IA PIMPINAN,CAHAYA PETUNJUK DAN RAHMAT.YA ALLAH INGATKAN KAMI APA YANG TERLUPA,AJARKAN YANG TIDAK DIKETAHUI...REZEKIKAN KAMI MEMBACANYA SEPANJANG MALAM,SEPANJANG SIANG HARI.JADIKAN IA HUJAH KAMI.

Sekian...jumpa lagi,Insyaallah!

31 comments:

  1. assalamualaikum kak.

    ~saya dah tolong bersihkan dah sawang akak. ~eheh

    salam ramadhan kak. :)
    penuh ye jadual akak. hee.

    batul la kak. kalau kat diari, sapa nak marah kan. kutuk orang pun manalah orang nak tau. tapi DIa tau. ~ahah. jawablah sendiri nanti. eheh.

    kat blog ni, salah info naya je. tak pasal2 je. bersuara lebih pun tak boleh. kena jaga tiap apa yang keluar kan.

    cerita bulan puasa? hm, tengah siapkan mental fizikal ni nak hadap kata2 manusia agar lebih bersbar dan tak mudah kalah dengan kata2 tajam bak sembilu tu. uhuu

    ok kak. selamat berpuasa untuk akak sekeluarga. :)

    ReplyDelete
  2. blog jejariruncing saya selalu gak g intai2 kat sana. Terkejut tadi bila baca kat beutiful nara yg tunang dia ada girlsfriend lain..

    ReplyDelete
  3. baca cerita akak ni buat sy pegi bukak blog jejariruncing tu hehe..sibuk je kan nk baca kisah org..

    kak..sy pon bizi..kalau nk diikutkan mmg x sempat nk blogging..tensen gek kengkadang..sbb blogging hobi tp takda ms..

    ReplyDelete
  4. salam kak pia...

    macam aina jugak terpaksa curi2 masa kat opis utk update blog...kalau dah tak der idea puas jugak ketuk keyboard...

    selamat berpuasa jugak buat kak pia dan keluarga...panjang umur kita beraya sakan le pulak...

    ReplyDelete
  5. penuh jadual kan kak pia..
    insyaAllah besar ganjaran pahala buat ibukk2... :)

    ReplyDelete
  6. Kalau Pia nak tahu itulah bacaan akhir setiap kali kakak habis mengajar anak-anak mengaji. Baca sama-sama. Jadikan amalan insya-Allah dapat kebaikannya...

    ReplyDelete
  7. hehe..saya pun pernah gak alami perkara macam akak..bila nak update entri baru je masa tu la anak2 mintak nasi..hehe..apa nak buat..anak2 perlu di beri keutamaan dulu la.. :)

    ReplyDelete
  8. Rasanya masa 24 jam sehari tak cukupkan...heheeh..samalah tu trkejar2 hmbat masa....

    Selamat Mnymbut Ramadhan.....

    ReplyDelete
  9. sar:

    "wa'alaikumussalam...tima kasih sbb sudi dtg tolong bersihkn sawang akk ni..hehe,betul tu kalau kat blog ni jgn tersalah taip kang tk pasal2 naya...salam ramadhan utk kamu juga...smga kita dpt puasa semua deria bkn takat puasa makn dn minum jer..pasal 'org' tu sar..pedulikan..."

    ReplyDelete
  10. bsb:

    "akak dulu2 selalu gak jenguk blog dia,folowers cuma berapa ratus jer..tup2 lps nama apex tu femes terus mencanak folowers dia..suka bc kisah2 romantik diorang..tp sedih bila dpt tau gosip terbaru ni...bkn apa,akk cuma letak diri akk kt situ..bayangkanlah hati wanita camana..kalau laki tu..diorang apa kesah..."

    ReplyDelete
  11. rina avail:

    "hehe..sama lah kita sibuk jer nak tau kisah org....a'ah lah rina kdg2 sibuk smpai nak update blog pun tk sempat..tp nama pun hobi jer kan.."

    ReplyDelete
  12. junaina:

    "baik2 kalau blogging masa time opis ni aina..risau gak kang kena tangkap..hehhe..slmt berpuasa juga kalau panjang umur beraya ler pulak kita...sakan ke tidak tu wait and see la aina.."

    ReplyDelete
  13. sz:

    "ha'ah..sibuk dgn rutin harian sbgai ibu ler suzi..insyaallah dpt pahala kalau betul niatnya tu.."

    ReplyDelete
  14. kakzakie:

    "doa tu best kan kak..kami pun selalu bc..yg sedapnya tu sbb dia leh bc sambil berlagu tu yg best ank2 pun cpt hafal.."

    ReplyDelete
  15. mrs.yie:

    "ye lah mimi,anak2 mesti diutamakan..kalau dah habis selesai tugas tu leh ler dok dpn pc ni on9 kejap..itupun kejap jer..sbb byk lg keja lain pulak menyusul..keja rumah ni mmg tak penah habis kan mimi..."

    ReplyDelete
  16. mulutpayau:

    "24 jam tu kalau boleh nak mintak tambah..haha.tp pikir2 balik ada ramai org lg yg keja diorang lg hebat cukup jer 24 jam tu kan....adoii time manage kena betoi2 la kan..."

    ReplyDelete
  17. hehe keluarga tuh lagi penting. salam ramadhan kak.

    ReplyDelete
  18. assalam Piasara..rasanya dah masuk ramadhan nanti..mau lagi susah nak sapu sawang kat blog kan..kalau dah malam memang tak masa..lepas buka masjid..lepas balik mesti letih..tidur..nanti nak sahur lagi..

    ReplyDelete
  19. salam dan selamat menerima kunjungan Ramadhan almubarak.

    ReplyDelete
  20. curi2 mase jer mengadap pc ni...bile ade terluang baru la jengok2 buat n3...

    same la jugak balik jer keja dah ade benda nak buat..sampai la nak nak tido...baru rehat sikit...

    ReplyDelete
  21. moga2 mendapat rahmat di bulan mulia..

    ReplyDelete
  22. fathiah hamim:

    "betul3..keluarga lebih utama dr blogging kan..hehhe..salam ramadhan.."

    ReplyDelete
  23. acik erna:

    "setuju sgt la ngan akk ni..lg bersawang la blog kita bln pose ni ek..tkpa kak..dkt2 nk raya tu baru kita sapu sawang sama2 kasi bersih.."

    ReplyDelete
  24. hani@debumelukut:

    "sama2 kak..smga beroleh keberkatan di bln ramadhan yg mulia ni.."

    ReplyDelete
  25. ainnoraini:

    "a'ah itu lah keja kita..kena pandai curi2 masa ek..kalau tk, tk dpt ler tegur kwn2 ..keja mmg tk penah abiss.."

    ReplyDelete
  26. si para para:

    "sama2 kita..semoga mendpt rahmat berganda di bln mulia ni.."

    ReplyDelete
  27. Salam..kak pia, selamat menyambut Ramadhan buat akak sekeluarga..kim salam kat anak akak yg sorg tu,sapa ke namanya..sara ea? maaf silap,heheh

    ~betul..jgn biarkan hati bersawang.. sentiasa bersih dan cucikan ia :)baru terpancar serinya :)

    ReplyDelete
  28. awat kes depa tu pia..

    lama kita tak pi blog JR tu

    selamat menyambut ramahdan :)

    ReplyDelete
  29. welkam back..pasni jgn bg bersawang lelama..rmai reaDER nk dgr citer nih..hehhee

    ReplyDelete
  30. salam... betul tu, xpe la blog bersawang, hati xley bersawang..

    dikesempatan ini nak ucap salam ramadhan .. =))

    ReplyDelete
  31. Pia sekeluarga, selamat menjalani ibadah puasa esok ye. dah jangan duk biar bersawang, bulan puasa ni selain dari masak dan mengerjakan amalan-amalan sunat yang lain, rajin-rajinlah update blog ye. pandai je cik ina nasihat orangkan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...