Wednesday, 6 July 2011

Jom masak.....apam yogurt!

Assalamu'alaikum...

Salam jumpa...jom kongsi satu lagi resepi apam..Sebenarnya ini ialah apam yogurt,sebab bahan asas utk membuat apam ni ialah yogurt(perasa asli)...Sebelum ni saya selalu juga buat apam,selalu buat tp dah lama tak buat sebenarnya.Antara apam2 yg pernah saya buat ialah apam pisang,apam tpg beras,apam coklat dan apam gula hangus....Apam yogurt ni pertama kali buat,itu pun setelah tercabar sbb tgk entri di blog Nurkass,lps tu mulalah godek2 resepi di blog yg di link kan...blog Kak Nor secubit garam dan blog Rima..terima kasih!


Bhn2:
2 cwn gula kastor
2 cwn tpg gandum
2 biji telur
1 cwn yogurt perasa asli
1 st ovalett
1/2 st double action baking powder
1 st serbuk koko
1 st pes coklat

Cara2:
`Blender semua bhn2 ini dlm mixer(kecuali serbuk koko dan pes coklat)
`guna high speed,mix sampai pekat
`*asingkan agak2 5 sudu besar adunan(cmpurkn dgn serbuk koko dn pes coklat)
`sudukan adunan putih dalam papercup
`sudukan adunan coklat sedikit di atas adunan putih ni
`kukus dgn api besar
`kukus lebih kurang 15 minit.
`pastikan air dlm kukusan terlebih dahulu panas sblm mengukus
**saya tak buat adunan coklat sbb takde benda ni kat rumah,so untuk tak nak apam ni nmpak plain jer,maka saya gunakan sedikit pewarna biru..

Org lain guna paper cup yg cantik2 dan saiz agak besar,tp saya pulak guna paper cup saiz comey2 jer,lebihan stok raya thn lps sebenarnya nih..haha..Oh ya,jgn terus letak paper cup dlm kukusan yer...kena alaskan paper cup tu dgn acuan cup kek dulu,sbb saya takde....saya guna acuan lompang jer,boleh...

Keputusannya..jeng3....mendukacitanya!Apam2 saya ni tak cantik jadinya...tak merekah terbelah 4 macam yg kwn2 lain buat tu(ada lah yg terbelah tu 4 biji jer..huhu..)
Mungkin.......bukan mungkin lagi,memang sah sbb api dapur saya tu kecik...Bak kata org mcm 'hidup segan mati tak mahu'.

Tapi tak apalah,insyaallah sehari dua ni akan cuba lagi..pasal dapur tu boleh di fikirkan macamana nak settle..

Sesiapa yg rajin tu bolehlah cuba..jgn tak cuba sbb senang jer nak buat ni...rasa pun sedap,tp kena mkn time panas2 lah..kalau dah sejuk agak keras sikit...Bagi saya mmg tak jadi masalah nak mengabiskan sbb maklum ler ank2 burung kt rumah ni kan ker ramai...tunggu nak ngap jer...

Sekian,jumpa lagi...

22 comments:

  1. wah... comel2.. insyaAllah syikin try.... yoghurt nya baru di buat.. kena tunggu esok baru blh buat apam :D

    ReplyDelete
  2. menu saya hari ni tu.. hehehe...
    hehee.... rajin kak pia... hehehe

    ReplyDelete
  3. sy makan apam suka juga..tp buat apam malas huhu..

    ReplyDelete
  4. Kakak kalau kuih yg bernama apam memang selalu buat tak menjadi. Makan boleh tahan suka:) Tengok sajalah Pia...

    ReplyDelete
  5. ukhti syikin:

    "cuba lah buat syikin...cehh..mcm lah akak ni rajin sgt kan,padahal syikin lg rajin dn pandai masak...kalau weekend tu tentu msk best2,cuma akak dok tunggu ja bila nk ajak akak dn geromboln askar akk pi mkn sama..hehehe.."

    ReplyDelete
  6. en.mamat:

    "heh.jgn dok gelak tau..akak ni mmg rajin..tp rajin tu tk mai selalu..kdg2 dan jarang2..huhu.."

    ReplyDelete
  7. rina avail:

    "alahh,akak pun bkn rajin sgt..sebenarnya rajin la jugak..tp sbb penat kot,tu yg ptg2 la ni jarang ada kue minum ptg lagi.."

    ReplyDelete
  8. kakzakie:

    "haha..kelakar la akak ni..tp saya dulu pun sama gak,bkn apam jer,kue lain pun tak jdi gak..tp dua tiga kali buat mesti jadi..org putih kata praktis make perpect..tp tk la perpect sgt pon,boleh lah takat nak jamu anak2.."

    ReplyDelete
  9. sedp nye apam...duk umh sewa..ssh nk wt, tade mixer, tade piuk kukus T_T

    ReplyDelete
  10. comel n cam best jerk kek tu kak.. tapi die nye proses nak buat tu cm leceh jerk... kalau suggest kt mak ne cnfirm mak malas nak buat.. hahaha

    ReplyDelete
  11. cik chinta:

    "..dah kalau susah bangat,beli jer lah yg juai kt tepi2 jln tu..5 dua ringgit jer..haha..jgn marah noh..sila tgk gambar je lah.."

    ReplyDelete
  12. Taufiq Arifin:

    "top..kenapa kata susah?mana ada susah pon..ko tgk panjang2 berjela tu akak merapu meraban jer lebih..cara dia senang jer..campak semua lam mixer pastu kukus..itu jer..eh,suruh lah mak kamu buat.."

    ReplyDelete
  13. assalam pia. dmm apam yogurt melanda, ramai blogger msk2 ni dh buat, akk lum dcuba lg, sedap ek rasanya pia, ank2 akk tk berapa suka ngan apam2, kalo mkn pun kira amik ati mama dia jer huhu

    ReplyDelete
  14. kak rosaliza:

    "salam kak rosa.hehe..demam apam mengapam,rasa lebih kurang apam biasa tu la...tp cm msam2 sikit..sbb yogurt kan..ank2 sy bab mkn ni suka jer..kalau sedap mkn byk,kalau tak sedap depa mkn sikit..kdg2 jaga hati gak..takpa la at least pandai ank2 akak jaga hati maknya.."

    ReplyDelete
  15. SubhanAllah.. segan syikin nak ajak akak ke rumah kami yg serba kekurangan ni.. syikin pun tk pandai masak.. t menaya akak n anak2 jer masakkan tk sedap :p

    ReplyDelete
  16. pia nanti cik ina ambik resepi ni, cuba wat plak. dah lama rasanya tak megapam. cam sedap je dengar yogurt ada kat situ.

    ReplyDelete
  17. kakPia..sedap la No tengok..nampak gebu je..rajin la akak buat demi anak2 kan..anak2 suka kita pun tumpang hepi kan kak..segala usaha kita rasa berbaloi..

    ReplyDelete
  18. cantik2...saya pun buat kaler biru..hihi..
    Banyak tak merekah ye kak? pukul sehingga gebu dah ke?kadang2 terlebih pukul sangat dier x merekah juga..ala2 merajuk gitu.

    ReplyDelete
  19. ukhti syikin:

    "eh..nape nak rasa segan ngan akak lak..akak ni org biasa jer..org kpg yg dulu2 hidup susah,jadi akak jenis leh masuk semua majlis..cehh..tp kalau ngan org2 kaya dan vogue2 tu akka tak leh masuk sbb akk akan rasa diri ni kecikkk sgt...eh jgn kata syikin tak pandai masak..habis hari2 tu mkn apa..hehe.."

    ReplyDelete
  20. norhafiza:

    "a'ah no..buat xtvt msk memasak ni demi ank2 jer..tp akak pun tumpang sekaki gak..tu yg susah nak diet tu..haha..last2 mls dah nk pikir psl diet..akak suka memasak kuih2 yg anak2 suka..kalau yg blm penah buat tu akak cuba sampai jadi..ank2 suka akk rasa seronok,ilang penat memasak.."

    ReplyDelete
  21. hasue:

    "haha..kali pertama ni buat tak berapa jadi la..dlm byk2 apam tu yg merekah 4-5 biji ja..akk tk pukul lama sekadar dah gebu gitu jer..tp akak rasa sbb api dapur akk tu kot..kecik sgt,sbb lama tk servis dah tersumbat...nnt akak nak try sekali lg la.."

    ReplyDelete
  22. ok bookmark dulu nanti try buat hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...