Thursday, 18 August 2011

Puasa 15,16,17,18...

Assalamu'alaikum...

Tudia tengok tajuk tu..haha,4 hari sekali borong...dulu ingat konon2 tu nak buat entri tiap2 hari.Pastu 2 hari sekali...sekarang pulak dah jadi 4 hari sekali....Bukan apa,dah makin nak raya kan..semua kedai pun tgh sales..jual borong..entri pun borong jugak apa salah nya kannn..haha..


Berjumpa lagi ....amboi tentu dah ramai start buat biskut raya dah sekarang ni..Minggu depan dah minggu last kita puasa kan...tentu semua org sedang sibuk dgn aktiviti masing2..Yang ambik upah menjahit dan membuat biskut sempena musim raya ni lagi tak senang duduk lah.Cepat..cepat..dah nak raya dah nih...

Puasa hari ke 15,macam biasa2 jugak takde apa yg istimewa..seharian sibuk dgn aktiviti kat dapur.Aktiviti membut kuih2 untuk jual...hasil jualan tu tak lah banyak mana pun,tapi bolehlah nak tampung2 buat beli apa2 yg berkenan...

Puasa hari ke 16,pun macam biasa...cuma hari ni saja2 gatal tangan nak buat kuih sagu bronok...ntah ler org belah mana panggil kuih tu sagu bronok..Kat tempat saya pun taktau diorang panggil ni kuih apa.Tp saya yakin semua org tau kan kuih nih...

Puasa ke 17,haha..apa yang menarik hari ke 17 nih?Macam biasa juga..tp yg bestnya malam puasa ke 17 ni saya dgn ini merasmikan.....oven baru saya...jeng...jeng...jeng....

Anak2 punya lah dok bising suruh buat biskut..bukan tak nak buat lagi.... sedangkan,time pun dah sedang elok dah ni kan..Tp belom ada masa pegi beli bahan2 mentahnya...macamana nak buat kalau bahan2 tak cukup kan..sebenarnya cadang tu nak pi beli hari minggu ni,dan minggu depan tu boleh lah start.


Kesian kat anak2 punya pasai,godek2 dapur tgk apa ada..so,dptlah biskut 'belasah jer' ni..Bahan2 tu basic jer..tepung gandum,butter,telur merah,serbuk koko,esen vanila..tpg jagung mmg tak buboh sbb takde..

Apa yg kelakar sgt tu..hahha,oven baru kan...tak tau lagi timingnya camana..so,utk tray yg pertama tu dah 'selamat'...hangus!....tp anak2 makan jer siap cakap,ok jer..sedap!..Ek eleh..macam lah orang tak tau yg diorang tu cakap camtu sbb nak jaga hati kita jer...

Hari ke 18 puasa lak..pagi2 lagi dah start aktiviti membuat jem nenas pulak untuk buat tart nenas....Mula2 nak kupas nenas tu dah cuak dah..jap2..tepon kawan merangkap jiran selang 5 pintu...tanya apa yg patut..Akak ni dia buat biskut sendiri tak penah beli,sedap2 pulak tu.Kalau kami pegi beraya kat rumah dia..mesti kitaorg belasah biskut2 dia..haha sedap sgt..Saya pun tiap2 thn buat biskut sendiri cuma belom penah buat tart nenas....Ini pertama kali nak buat nih...ntah jadi ke tak tak tau lah...tp jem ini kali yg ke2,pestime buat dulu mungkin 10 thn yg lalu kot..tk sempat jadi tart sbb jem dah hangus.....haha..so kali ni utk mengelak kan kejadian sama saya masak jem tu dalam rice cooker...idea ni tak lah dtg tiba2 jer,dpt idea ni pon dari menggoogle lah mana lagi..

Ini lah hasil jem nenas ku....jom layan gambar sebelum dan selepas...tak lah susah sgt..tp nak kena blender(sbb takde sagat),,pastu tapis..blender lagi,tapis lagi..sampailah habis..ptg tadi berbuka dgn jus nenas..sbb taknak bazirkan jus nenas yg ditapis tu..

Mak oii panjang nya entri..sah2 takde org baca nih,tak palah buat kenangan sendiri...

Ok,sampai kat sini dulu...jumpa lagi nanti,Insyaallah.

10 comments:

  1. kak pia...MIL wani tokey tart... dia masak jem sampai jadi hitam...tapi bukan hangus...tak tau lah brapa jam atas dapur... hasilnya, tart nenas dia setahun pon tahan lg...kitorang wat eksperimen...hihiii

    ReplyDelete
  2. Jangan takut pia... kakak dah baca habis. Diary ramdahan 2011 ok juga ada aktiviti. Hangus pun sedap bukan nak jaga hati mak saja Pia, tapi mestinya memang sedap...:)

    ReplyDelete
  3. baca kak..sampai habis..suri ni kan sejak dah ada anak ni kemalasan nak buat sekut raya tu semakin tinggi..semua pun main tempah ngan kawan2 jje huhu..

    ReplyDelete
  4. Pia...seronokkan kalau dapat buat biskut raya sndiri....Tapi saya biasanya tempah jer..terutama tart nenas....

    ReplyDelete
  5. tart kat sini 50pcs rm30..kalau buat sendiri lagi berbaloikan.

    ReplyDelete
  6. Assalam pia, wah bestnya dpt oven baru, semangat sikit nak buat sekuk rayakan.

    ReplyDelete
  7. nak mintak kuih raya sikit kak pia..boleh?hehe (dengan muka x malu tahap seratos..) :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum... bestnya buat biskut sendiri.. saya beli jer ..

    ReplyDelete
  9. aktiviti hangus tu biasalah cik ina pun pernah kena. lenkali kalau tak nak berair guna sagat kelapa. cik ina pun masak dalam rice cooker.buh planta/butter skit dalam jem tu.buat biskut sendiri jimat wat family ramai cam kita ni.

    ReplyDelete
  10. eh apa pulak takde org baca.tu ramai yg komen tu?..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...