Tuesday, 2 August 2011

Puasa 2...

Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah,puasa pertama dah selesai...Macamana dengan korang yg ada anak2 yg baru nak belajar2 berpuasa tu?Seronok saya baca entri kawan2 yg masing2 dok citer kisah anak2 yg macam2 peel pada hari pertama puasa...Ada yg terbabas separuh hari ..hehe,ok lah tu..anak saya yg kecik ni si adik baru thn ni nak start,tapi pukul 2 dah berbuka dah...Si kakak dia kak cik pulak lps berbuka semalam dah muntah2 pulak pastu terus 'pengsan'...agaknya sbb terkejut kot..perut kosong sbb puasa siang lps tu makan mcm2 masa berbuka...Tapi takde lah makan byk pun cuma kurma sebiji,karipap sebiji dan popia sebiji..kesian kak cik..

Hari kedua ni nampaknya tak dapatlah kak cik berpuasa...dari pagi tadi sampai jam 12 t/hari ni dah 3 kali dia muntah2...Dugaan betullah...Si adik tu demam makin baik..kak cik pulak menyusul.Diorang berdua tak ke sekolah hari ni,org dpt cuti sehari(Isnin)diorang ni dah tambah lagi sehari lagi nampaknya...

Oppss...Ada siapa2 tgk berita TV9 kul 12 t/hari ni tak?Ada info menarik..Biji buah rambutan boleh digunakan sebagai alternatif kacang tanah..hehehe..kreatif lah student2 ni,(sori la tak berapa dgr lak student u mana)setelah dibuat kajian diorang dah mencipta satu resepi baru KUAH NASI IMPIT dgn menggunakan biji buah rambutan(dibakar dulu dan diblender)Bukan itu saja tau...serbuk biji rambutan ni boleh juga di buat BISKUT MAZOLA.....nice!Penemuan yg menakjubkan...Silalah cuba siapa2 yg berani...
Heeee..gambar tak berkaitan...buah cempedak ni kami baru nikmati beberapa hari lps.Siapa tau kita boleh buat apa pulak dengan biji cempedak nih?Kalau kecik2 dulu tentu korang penah makan biji cempedak rebus kan...Apa?Tak pernah makan?Kalau orang kampung tu jangan nak menipu lah.....Anak2 zaman skrg ni reti ker makan?

25 comments:

  1. assalamualaikum kak.

    hm, menarik biji rambutan tu. one of my feveret fruit. hee.

    biji cempedak? hmm, pernah pernah pernah. tapi macam tak bape suka la. buah cempedak je sangat suka. ~eheh
    anak2 sekrang banyaknya tak tau kak. makanan segera dorang hebatlah. :D

    ReplyDelete
  2. salam Ramdhan. selamat berpuasa dan selamat melayan karenah anak2 belajar puasa ye.. anak akak dah besar2..tinggal yg bungsu je 11 tahun..alhamdulillah..dok tgh belajar2 puasa juga tu..:)

    ReplyDelete
  3. reti je makan kak.lapa cempedak.

    ReplyDelete
  4. betul la tu kot kak pia...

    wani penah makan gigit2 biji rambutan ni...ada rasa2 kacang tanah mentah gitu...hehe

    ReplyDelete
  5. kak pia...
    dah lama tak mkn cempedak...terbau bau cempedak smapai sini...kl sy preggy sy nak cempedak akak ni...abis laa akak...heheheh

    ReplyDelete
  6. ha ah..bijik cempedak tu, di rebus ajelah sedap..lain2 tatau la nk buat apa plak.

    ReplyDelete
  7. org kata bijik cempedak tu leh buatkan kita kentut ...

    saya mkn xde efek pun haha... suka sgt cucuq cempedak. meleleh ooo..


    biji rambutan aritu rain terbaca diorang buat jajan.. kecut liur saya kak.. nmpk sedap..

    pas ni nk wat eksperimen kat cempedak lak..

    ReplyDelete
  8. wah menarik betul penemuan tu..tp camana diaorang pisahkan isi rambutan dgn bijiknya..hehe..mistilah bukan yg bekas org makan kan hahaha


    anak sy pon pukul 2 td dah buka..lapar ktnya..

    ReplyDelete
  9. sar:

    "waalaikumussalam sar..eh akk pun suka rambutan gak..hehe semua pun akk suka..biji cempedak tak berapa suka ..bila mkn w/pon dah rebus lelangit mcm bergetah..buah nya suka..kalau goreng lg sedap kan..budak2 skrg ni mna reti makan mcm tu..mknn segera jer depa pandai makan..betul3.."

    ReplyDelete
  10. ariana's:

    "selamat berpuasa..oh ank2 akk dah besar 2 rupanya..saya ni ank2 baru nak belajar2 berpuasa..."

    ReplyDelete
  11. rara:

    "hehe,baguslah reti makan ingat tak reti..hehhee...lapa cempedak goreng lak akk ni..jom pi cari kat bazar jom.."

    ReplyDelete
  12. Aku Ibu Muda:

    "yer ker..akk tak penah pulak rasa bijik rambutan tu...ada rasa mcm kacang yer..patutlah diorang buat kuah kacang ngan biskut mazola bagai..."

    ReplyDelete
  13. Azian:

    "Dah lama tak makan..baru2 ni kan musim..ntah2 skrg ni masih ada jual kot pi cari tengok azian...ko jgn..hari tu akk buat entri pasal nangka si LM tu ngah ngandung..sian dia tp last2 minit dapat jugak,seminggu sblm bersalin.."

    ReplyDelete
  14. lagenda:

    "a'ah kan nak buat apa biji cempedak tu lagi selain direbus jer.."

    ReplyDelete
  15. rain:

    "hehe..maknanya banyak angin lah buah cempedak tu termasuk bijinya..heee..skrg ni student2 ni makin bijak,macam2 diorang buat kajian demi kajian.."

    ReplyDelete
  16. rina avail:

    "akk nengok tv tadi diorang pisahkan guna pisau..pakai sarung tgn lagi....heee,dah kantoi dah nak ko rina..takpa esok cuba lagi...budak2 baru belajar macam tu lah.."

    ReplyDelete
  17. selamat berpuasa kak pia..wah info baru..pasal biji rambutan tu..menarikkan..tahun ni motan murah dilangkawi ...

    ReplyDelete
  18. biji rambutan leh jadi alternatif kacang tanah???? wah ..menarik tu.... negara kita pon berlambak rambutan kn.. xde la membazir sangt...

    meleleh nengok biji cempedak tu :)

    ReplyDelete
  19. biji cempedak rebus tak penah makan...tapi kat kampung dulu mak rebus biji nangka adalah...sedapppp

    kak pia!
    dah email alamat surat menyurat ke belum? tak kesampaiannn pun kak...menang saja2..hehehe...tunggguuuu...

    ReplyDelete
  20. oo jadi kuah rambutan la pulak? hehe

    biji cempedak rebus! umi baru buat hari tuhh. hehe

    ReplyDelete
  21. nampak sedap lah cempedak tu

    iols suker makan bijik cempedak rebus
    tapi my kids tak reti nak makan gitu!

    ReplyDelete
  22. lepas ni kalu mkn rambutan kene simpan la biji dia...

    selamat berpuasa kak pia

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Pia, mama Kaz suka buat gulai udang campur biji cempedak. Sedap juga cuma angin sikitlah.

    Kaz pun tgh melatih Wildan berpuasa. Nanti nak buat entry fasal tu.

    ReplyDelete
  24. selamat berpuasa pia


    cik ina tak tengok pun tv. dalam bulan ramadhan ni keletihan. cik ina makan je biji cempedak . anak cik ina pun tak pernah makan biji cempedak tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...