Tuesday, 20 September 2011

Bukan demam raya jer,ada demam lg teruk....



Assalamu'alaikum...

Alamak...lambat lagi!ngatkan nak update hari2,tapi tersasar lagi..Hai korang semua,sihat2 hendaknya...Sori lah sebab lama tak update...Dlm entri saya sblm ni cik ina ada komen..."Sudah2 lah beraya tu pia..."hehhe..yg lain2 tu pun lebih kurang sama jer komen nyer...Nak buat camana,dah org jemput,kita kena lah pegi..nama pun hari raya,kannnn...Lagi satu,bab org nak datang rumah pulak,kena lah terima kan..takkan nak tutup jer pintu rumah tu,tak baik tau....

Tapi sebenarnya kalau korang nak tau...selain demam raya,keluarga kami skrg ni tgh demam exam sebenarnya..Anak sulung kesayangan,bakal nak exam PMR beberapa hari jer lagi...(4.10.2011)Tu yg hati tak berapa keruan ni.Kalau pun ada masa nak berblog pun,tp macam takde mood jer...Korang tolong ler doakan kakak yer...Keputusan trial dia baru2 ni,alhamdulillah dpt 5A 3B...B tu BM,BI dan satu lg tu..ishh lupa pulak..Kakak target 6A jer,Tapi kalau dapat 8A kan ker bagus...Apapun kita tengoklah nanti.Saya tak nak bg tekanan kat dia,biar dia tenang jer.Selain kakak,2 org lg sepupu dia pun akan sama2 bersaing thn ni..Nurul(anak adik ipar saya)dan Fatin(anak abang saya),semoga diorang pun berjaya...

Nak citer pasal anak yg second lak,si abang a.k.a Izzat...baru ptg semalam dpt sms dr kg,IC dia yg hilang tu dah jumpa..hahh amik kau!Punya lah syok raya sampai IC pun boleh hilang.Tapi alhamdulillah mak tok diorang dah jumpa.Jumpa kat belakang rumah tepi lau(reban ayam)Maktok diorang ni berkemas sbb agaknya kerepek2 tu baru habis kot,jadi dia buang la plastik2 tu kt belakang rumah..Masa dia tuang sisa2 kerepek dari plastik tu utk bg ayam kot..tup2 terjumpa la dompet syiling yg berisi IC abang.Nasib baik belom dibakar lg sampah2 tu...Sblm ni pun dah gitau kat mak tok diorang suruh carikan kat kg kot2 jatuh ms kat sana,tp dah merata mak tok diorang cari, tak jumpa pun.

Panjang citer ni...masa otw balik kg hari tu,macam besa la kami berhenti kt byk tempat.Salah satu tempat tu kalau tk silap simpang 5,alahh tempat yg ada jual kerepek2 dan kuih2 raya kat tepi2 jalan tu.Beli kuih 3 jenis..murah2 jer..RM 14 satu bekas(thn lps RM 10 jer)...beli kerepek ubi perisa lada itam dan BBQ.

Lepas tu singgah pulak kat Sungai Besar,...(tempat wajib singgah setiap kali nak balik kg atau nak balik dari kg)Masa kat bazaar kat situ en hubby beli kain pelikat dan kopiah.Abang beli dompet dan tali pinggang.Ank2 yg lain tunggu dalam keta jer tak kuasa nak jln2 sbb puasa kan...

Itu ms nak balik kg,ms nak balik ke sini pun berhenti gak kat sg besar ni..Walaupun dah raya ke 5 masih ada lg bazaar tu..Abang sibuk nak turun sbb nak beli beg sandang kulit ...adik pun beli gak beg sandang ben 10...macam2 la diorang ni...

Kenapa nak citer pasal ni pulak?Sebenarnya aktiviti singgah-menyinggah ni ler yg menyebabkan IC abang hilang kononnya...Dia perasan hilang pun lps balik dari kg..Ingatkan jatuh kat mana2 ms otw tu,tp dia kata hilang kat atas keta lak.Habis dikemas,dlm beg2 baju,dlm poket2 seluar,diselongkar keta depan belakang,atas bawah pun takde jugak..last2 kitaorg terima jer hakikat yg IC tu mmg dah hilang...maka pegilah nak repot di BALAI POLIS...tp rupa2 nya skrg ni kalau IC hilang terus pi buat baru jer tak payah repot2 polis macam dolu2...baru tau...hehe...terima kasih abang polis sbb gitau...cek ni dah idup dkt 40 thn tak penah hilang IC..(kwn2 ramai la yg hilangkan IC diorang,hahaha..)

Kalau perjalanan jauh,abang memang kena duduk belakang sorang2 sbb yg lain semua takmo dok seat belakang..tp setia di temani kerepek2.Heran kan camana IC abang boleh melompat masuk kat dlm plastik kerepek tu yer...



25 comments:

  1. hehehe... raya sakan kak pia... hehehe... pelik.. makan banyak sangat kerepek kot.. hahahha... sampai dompet leh termasuk dalam tu...

    kak pia.. semoga anak kak pia berjaya dalam exam tu.. :> insyaAllah...

    baru beberapa bulan aritu isteri saya hilang jugak.. kena buat report.. sekarang tak payah noo.. bagus la.. hehehe

    ReplyDelete
  2. kalau raya org cari kerepek jerrr biskut raya lepas raya baru nak makan.

    ReplyDelete
  3. sakan beraya tu... sampai ic hilang pun tak perasan!

    iols ada jugak lalu sg besar - tapi tak penah singgah pun!

    nanti nak try lah - kalo balik kampung ikut laluan sana!

    ReplyDelete
  4. salam sis pia.
    camner leh termasuk dlm plastik tu?selamat jumpa semula.risau lak klu org tak sepatutnya jumpa kan kak.

    moga berjaya anak akak dlm eam nnt ye.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum akak. :)

    raya sakan betul ni akak. sampai ic boleh melompat masuk plastik krepek ye? camna pulak tu ha.. eheh.

    ha'ah kak. sekarang tak yah report polis dah. terus je dftr kad baru kat pej pendftran tapi kene denda la.

    ReplyDelete
  6. semoga anak Pia berjaya dalam exam nanti.....InsyaAllah...

    ReplyDelete
  7. gud luck utk anak akak yg bakal nak amik periksa tu ya..

    sy penah 2 kali hilang ic..tp ms ic lama lah..bukan yg mykad tu..

    br tahu skang nih x yah buat report polis kalau ic hilang..abih camno kalau org jahat guna ic kita utk pegi buat jenayah nnt?

    ReplyDelete
  8. en mamat:

    "eh lama tak jenguk akak..raya sakan la kan raya sthn sekali...ziarah kwn2 dan sedara mara,kwn2 dtg rumah pun kena rai jugak...tp kena betul la niat tu...kan..terima kasih sbb sudi doakan anak akak,smga dia berjaya dgn cemerlang.."

    ReplyDelete
  9. BSB:

    "betul tu BSB...kerepek dan kekacang yg kena byk beli..(beli jer..tak reti buat..)kuih2 tu penyedap mata jer,buat syarat...tp lps raya mmg laku.."

    ReplyDelete
  10. cemomoi:

    "a'ah beraya kat tepi reban...hahaha.."

    ReplyDelete
  11. miloais:

    "ha'ah,raya sakan kita,eh, selalu ikut jln tu jugak ker..cer lain kali singgah tgk2..."

    ReplyDelete
  12. LM:

    "ntah ler akak pun pelik camana sampai ke dlm plastik tu leh masuk...tp alhamdulillah nasib baik dia masuk dlm tu kalau jatuh kat mana2 ms otw tu kan kena denda..mahal tu nak buat baru..thank you LM.."

    ReplyDelete
  13. sar:

    "wassalam sar..hehehe,akak pun heran sgt2 tau...at least mak tok dia jumpa ..eh kena denda 100 kan..akk dgr2 dr mulut org jer...seb baik dah jumpa kan...selamat dr kena denda tu.."

    ReplyDelete
  14. MP:

    "terima kasih banyak2 MP..semoga semua ank2 kita berjaya..."

    ReplyDelete
  15. Rina Avail:

    "terima kasih rina...owhh penah hilang IC jugak yer?...tp dulu2 kena repot polis kan,skrg ni tak lg..itu lah akak pun heran ntah2 kalau PATI jumpa ke camana?"

    ReplyDelete
  16. he..he.. baru tau. dulu2 mmg kena repot.

    ReplyDelete
  17. kak pia x habis lagi beraya?hehe//kesian kat abang demam..tapi apesal pakai spek hitam?

    ReplyDelete
  18. semoga anak pia dipermudahkan ketika periksa nnt..jawap dgn tenang ye..

    ReplyDelete
  19. huhu..dah ditemani krepek..
    mesti kerepek tu berkenan kot kat abang..hihi

    ReplyDelete
  20. Kalau dah nama pun hilang mestilah tak perasan masa bila dan dimana pia... Kita doakan anak-anak bangsa kita berjaya ye Pia. Moga bangsa kita bertambah maju dan boleh jadi pemberi rezeki pada anak bangsa bukan menagih bangsa lain saja...

    ReplyDelete
  21. Hilang ic tu yg letih tu, kan Pia. Lagi 1, KC doakan anak Pia berjaya dlm PMR ye. doakan anak KC jgak ..

    ReplyDelete
  22. pia , cerita pasal ic dulu ye, cik ina pun tak pernah hilang ic lagi. ye ke tak payah report, baru cik ina tahu, dulukan kena report .jangan risau pia anak nak exam, doakan dorang berjaya ye.jangan biarkan blog ni bersawang boleh?.

    ReplyDelete
  23. datang beraya sini..bawa german cookies utk tuan umah...;-)

    ReplyDelete
  24. assalam pia..sama la kita..akak nak bongsu yang nak ambil PMR..memang risau jugak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...