Thursday, 15 September 2011

Kuih raya dah tinggal serdak...


Assalamu'alaikum...

Hehe,nampak tak apa kat atas tu...tau apa maknanya?A'ah betullah tu,maknanya dah lama tak update.Thank you rina dan kak pah sebab masih ingat kat saya ni.Korang yang lain2 tu pun,saya yakin tentu dok tertanya2 mana saya pi kan.Dah nak stop berblogging agaknya pompuan ni,hari tu gatai sangat nak buat blog....hahaha..

Ishh,mana ada...masih nak blogging ngan korang lah.....Kak pah,lama tak timbul nooo..mana idaknya lps pose manyak makan..pasai tu lah tak leh timbul..hehhe.Semenjak balik cuti raya dari kampung ni,saya sibuk sangat lah...sampai tak de masa nak update.Tapi tetap jenguk jugak ke blog kesayangan ni dan kalau ada masa jenguk juga ke blog kawan2,cuma tak sempat nak komen...sekadar jenguk dan baca entri korang....

Siang dgn aktiviti siangnya..malam pulak,kalau tak berjalan beraya kat rumah kawan2 dan jiran2...rumah kita pulak kena serbu...Itu yang letih semacam jer tu..Kuih raya pun dah tinggal serdak dah ni..Yang tinggal tu pun last dah,siap warning ngan ank2..jgn siapa2 usik kuih dan kerepek dalam balang tu yer...diorang tanya jugak...sampai bila tak leh usik..hehhe....sampailah habis syawal ni kot...logik tak?Agak logik kan...kalau diorang usik jugak,nampaknya...mau tak mau kena beli lagi ler kerepek2 tu...Sebenarnya,saya ni bukannya pemalas...setakat nak sediakan 2-3 jenis menu yang sedap2 tu tak der hal lah...Tapi......itu kalau orang yg nak datang tu bagitau awal2...kalau yg telepon bagitau nak datang....tapi diorang dah kat depan rumah tu yang jadi hal...so,kuih2 kering tu lah jadi penyelamatnya.....betul tak?

Hujung minggu ni,ada kawan2 ajak konvoi gi rawang rumah kawan lama...Pastu,ahad pulak,adik ngan famili ipar duai dia nak datang lak...siap request nak makan mee kuah/mee rebus ....selalu kalau diorang dtg rumah mesti suruh buat nasi daging...dah jemu ler tu...Sepatutnya diorang dtg minggu lps tp sbb adik yg sorang lg yg dok kat wangsa melawati tu ada buat open house...kami decide jumpa kat sana jer lah...

Walaupun kat sana ada banyak menu yg menarik...tapi saya tak lah leka dok makan je tau..sempat jugak snap 3-4 keping gambar2 menarik..tapi gambar ni antara yang paling menarik saya rasa...

Adik yang datang dari penang khas untuk goreng char kuew tiaw kat rumah terbuka abangnya... thn lepas pun dia mai...dgn kuali hikmat dia...hehhe...tapi thn ni takde menu nasi daging...dah tukar nasi hujan panas pulak,sbb cuaca pun skrg ni kejap hujan kejap panas...hehhee...ada kaitan ker ni?

Minggu ni berjalan,minggu sudah pun berjalan gak...yang tak best tu destinasi nak pegi tu semuanya belah K.L...jalan jem wooo...

Selamat beraya lah kita yer,ada lagi lebih kurang berapa hari jer nak habis syawal dah ni..Opppsss,beraya tu beraya jugak..puasa enam dah settle ker korang?Puasa 6 hari dlm bulan syawal ni pahala ibarat berpuasa setahun tuuu....kpd yg dah settle tu tahniah lah...termasuk lah hubby saya yg sejak kawin ngan dia 16 thn ni...tak pernah dia tak buat...hari raya ke 2 dah start dah,bukan macam bini dia ni..konon banyak rumah sedara mara nak kena ziarah,nanti letih...alasan ler tu...

Sekian,jumpa lagi...kalau sudi...jemputlah datang rumah saya...Kalau korang nak ajak saya datang rumah korang pun saya sudi...InsyaAllah!


20 comments:

  1. seronoknya berjalan2 sambil makan2 :D

    ReplyDelete
  2. hehe.. ni mesti dalam mood raya ni kan.. tu yang sifat kmalasan tu ade lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  3. bestnya akak beraya...

    selamat hari raya kak pia

    ReplyDelete
  4. errrr.. kak serius saya drooling tengok aksi char kuew tiow.. tak terbayang sedap nya .. huhuu

    ReplyDelete
  5. lepas raya rasa sangap sangat nak apdet blog
    tertangguh2 jahhhh!
    kekadang sbb bz jua...

    pack jadual uols
    jenuh kan nak memenuhi jemputan openhouse!

    ReplyDelete
  6. bestnya..kak pia tgk org masak char koay teow,hehe bila la mai nak masak kan char koay teow lak bg akak makan hehe

    ReplyDelete
  7. pia sudah-sudahlah tu raya, updatelah blog, asyik senyap je. tak de genglah. dalam bulan ni banyak blog yang tak aktif.

    ReplyDelete
  8. beraya sakan yer......tak pe...raya sebulan...

    ReplyDelete
  9. ooo sibuk raya akak ku ni..patut sepi jek

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Pia, dah lama tak mengomen kat blog Kak Pia dan kawan2 sbb masalah teknikal. Kaz cuma boleh baca entry blog tp bila nak buka comment box, terus je hang. Apapun, mmg rindu nak baca ngomelan Kak Pia tp Kaz faham kita semua sibuk sekrg. Mcm Kak Pia juga, Kaz pun byk berjalan beraya ke rumah org, habis melayang segala diet di bulan puasa. Takpa, lepas syawal kita diet balik ya.

    ReplyDelete
  11. Betul kata cik Ina...Pia ni asyik beraya jer...

    ReplyDelete
  12. rumah akak belum pernah kena serbu betul2..hee..yelah asik g rumah terbuka je.

    ReplyDelete
  13. KC pun tertanya2 ke mana la pia pegi rupa2nya syok beraya. Hihihi.

    Camtu la raya kita, kan pia. Tiap2 tahun "penat"

    ReplyDelete
  14. slmt hari raya... bestnye duk kat mesia di bln syawal nie..rezeki open house ada di mana2x..;-)

    ReplyDelete
  15. hu siap ada char ko teow lagi ..sempoi tu !

    ReplyDelete
  16. raya sakan nooooo hehe..selamat hari raya kak..takpe bila dah tenang2 nnt leh blogging lagi ye..

    ReplyDelete
  17. char kuew teaw yang menggoda ..adeh

    ReplyDelete
  18. wah,berapi sampai leh kene muka tu. raye setahun sekali. xper. ehehe

    ReplyDelete
  19. waa...raya sakan...raya sakan...
    skrg ni kan, pantang ada cuti, jalanraya manjang sesak kan? maklum memasing sibuk beropen house. nasib baik syawal cuma sebulan dlm setahun kan? tak kalu, kaya cina..heh3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...