Thursday, 20 October 2011

Dugaan Allah kepada hambaNya...

Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah hari ni dah ok sikit..sikit jer..sebab masih aada lagi saki baki batuk2 tu..Batuk yang sekali datang siap ngan pakej gatal2 tekak rasa macam nak garu2 jer..Seksa kan..Teringat dulu2 masa tengah dalam pantang anak sulung..si kakak tu..boleh kena batuk time ni..Sekali batuk datang, bertalu talu..rasa macam nak tetas jer jahitan kat bawah tu....memang perit sangat.Yang mak mertua pulak, org nak telan ubat batuk dia larang konon takut jadi apa2..jadi apa?Orang dah tak tahan seksa tau...iyelah kan tengah dalam pantang..Minta diorang belikan gula2 hack ke apa utk kurangkan gatal tekak ni pun diorang tak nak layan..last2 di takdirkan kakak masa tu kena kuning..(jaundis),kenalah masuk wad....so tentulah saya pon kena masuk sekali sebab nak susukan kakak...Masa kat wad ni lah misi2 kat situ bagi ubat batuk...2-3 kali telan baik pon batuk....eh,dah melalut pasal kisah dolu2 lak..

Sebenarnya hari ni sesaja nak citer kisah kawan2 saya..Adalah 2-3 hari ni dorang add saya di satu group ni..Group bekas pelajar sekolah dot dot..Best jugak kan bila dapat jumpa kawan2 lama..yang dah hampir 20 tahun tak jumpa...w/pon tak berjumpa muka sekadar berchating -chating jer..rasa seronok sangat....Tapi yang saya nak citer kat sini ni pasal melalui group ni saya dapat tau ada 2-3 orang kawan saya dah meninggal..itu yang dapat di kesan...kawan2 yang masih belom dapat dikesan tu macamana?Yang sakit kronik pon ramai...Ya Allah terok kan..risau nya...Rupa2 nya ramai kawan2 aku dah takde...ada yang tengah sakit teruk pun ada skrg ni...Ya Allah,penyakit sekarang memang tak mengira usia kan...

Dah lah sekarang ni saya tengah batuk2..semalam pulak kebetulan tertengok satu drama ni lakonan NABILA HUDA,...korang tengok tak?Tajuk dia TAKBUR SEORANG ISTERI....ish2...tetiba jer takut lak sebab si NABILA HUDA ni dah dapat balasan dari Allah dek kerana derhaka kpd suami dia...kena batuk2 yang teruk,rupa2 nya dia kena penyakit hepatitis c yg teruk dah peringkat ke 4 dah....Mulalah seram2 sejuk dah ni...

Saat dan ketika ini juga,abang kandung saya...tengah menderita sakit kat kg tu.Dia di tahan di wad Seberang Jaya,B'worth(tmpat kakak di lahirkan 15 thn dulu)sebab masalah usus...dah settle operasi usus nya..dengar kata doktor nak buat something pulak(nak check yg mana patut)sebab mata dia kekuningan...diorang syak mungkin ada masalah hati....Abang saya ni sebelum ni ada kencing manis...dah masuk peringkat kena cucuk insulin sendiri...Aduhhh..Ya Allah....Abang saya ni sangat baik...dulu masa saya sekolah dialah yang saya selalu call mintak duit kalau nak pegi rombongan sekolah....dialah yang ajak saya duduk ngan dia time saya lari dari rumah abang yg lg satu sebab gaduh ngan kakak ipar.....dialah wali masa saya kawin sebab dia lah satu2nya abang yg satu mak ngan saya....Semoga abang cepat sembuh...Amin..Ya Allah!

25 comments:

  1. kak pia...
    kisah akak ni byk betul dugaannya...sakit tu betul2 dugaan dr allah.....mintak2 laaa kawan2 akak, abg akak kembali sihat...dan akak jugak...

    sy tak sakit tapi sakit hati....mmg dgn zikir kita akan rasa tenang tapi sy rasa sy tak byk berzikir lagi nih....ya allah....

    ReplyDelete
  2. moga akak cepat baik kak..(begitu jugak ngan abang akak)sekarang ni musim kot..kejap hujan kejap panas..suri terlepas pulak citer tu cam best je..harap2 nanti ditayang lagi

    ReplyDelete
  3. Pada 23-10-2011 ini pun kakak ada reunion dgn bekag guru-guru dan pelahar sekolah lama.

    Kakak doakan moga abang pia cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. cam saya ni, sume yang sebaya saya around 23 ni banyak yang sy dah dapat tau ramai gak yang baru nak mendirikan rumah tangga.. yang meninggal tu ade la jugak dalam 2 or 3 orang... allh lebih sayang dieorang kn walaupun masih muda

    ReplyDelete
  5. Mudah2an abg kak pia akan kembali sihat ye kak. Kak pun kena jaga kesihatan. Jaga diri ye kak..hrp batuk2 kak pia tu akan hilang.

    ReplyDelete
  6. moga cepat sembuh
    banyak minum air suam
    sya tengok jugak cerita tu tapi tak habis sebab terlelap

    penyakit datang tak semestinya bila dah berumur 40'an kan?

    semoga abang pun cepat sembuh

    ReplyDelete
  7. adoiii...terasa "hazabb" menahan batuk time baru beranak kak...adesss

    semoga cepat sembuh ya kak pia, abang kak pia, kawan2 & sapa2 la sedang di duga dgn masalah kesihatan ...

    ReplyDelete
  8. GWS dear..boleh makan ubat batuk tapi apa kata klu try minum madu...kot2 cpt sembuhnya (klu serasi)
    bykkan minum air suam ek wlupun dalam pntg bole minum :)

    i doakan ur abang dikuat smgat apapun ujian Allah kasi..u too dear..TAke Care!!!

    ReplyDelete
  9. Pia..semoga abang pia cepat sembuh

    ReplyDelete
  10. cerita tu penuh dgn pengajaran..nabila huda kalau berlakon mmg menghayati watak..

    ikin harap, abang cepat sembuh..ni semua dugaan yang hendak menguji hambanya..sabarlah yer

    ReplyDelete
  11. hari tu suami kak limah kena, hepetitis ada kena mengena ngan hati. salah satu sebab ubat-ubat. kawan cik ina ada sorang meninggal sebab barah hati, selalu tak depat kesan dari awal. Alhamdulillah suami kak limah dah sembuh, tapi doktor dah pesan jangan ambik ubat tanpa pengesahan doktor. kalau dah cam tu kena banyakkan minum air suam, tak boleh makan organ dalaman dan daging. perasan doktorkan cik ina ni. apa-apa pun semoga abang ko cepat sembuh




    kalau tak de hepatitis, batu dalam hempedu boleh menyebabkan mata jadi kuning.

    ReplyDelete
  12. amin.... semoga cepat sembuh....

    ReplyDelete
  13. Assalam pia..moga cepat sembuh ya, pengalam masa lepas bersalin akk pun kena gak masa anak no5..memang terukan..sampai keras rasa perut. Moga abg pia cepat sembuh

    ReplyDelete
  14. semoga kita semuanya berada dalam lindungan dan berkah ALLAH..

    ReplyDelete
  15. Semoga cpt sembuh..dan segala dugaan ddtg dr allah..untuk menguji setiap umatnye..

    ReplyDelete
  16. semoga abang pia cepat sembuh...Pia pun kena jaga kesihatan jugak yer...

    ReplyDelete
  17. InshaAllah..semuga abang pia cepat sembuh...

    ReplyDelete
  18. kita pun pia kalau kena batuk
    mesti lama betui...
    sbb itu kita ni jaga sgt kesihatan
    lani sebab kita ada tonsil
    sekali menyerang ....aduhai seluruh
    badan sakit sampai demam

    semoga abg pia akan segera semboh

    ReplyDelete
  19. Sebagai manusia..kita sentiasa diuji kak..Insyallah kak pia..hikmahnya pasti membahagiakan..

    ReplyDelete
  20. kak piaa....tertinggal url akak...huhuu *dh add ni L)

    btw, semoga cepat sembuh dan dikurniakan kesihatan yg baik.

    ReplyDelete
  21. semoga akak dan keluarga mendapat perlindungan dariNya dan dijauhkan dari bahaya yg tidak diingini.

    cuba minum madu banyak2 sebab madu dapat tarikh kahak dalam tekak. dan juga boleh merawat luka tekak. sepanjang saya batuk, saya cuba buat air teh kosong + madu. minum panas2.. alhamdulillah batuk saya perlahan2 hilang.

    lekas sembuh ye

    ReplyDelete
  22. kak , semoga cepat sembuh k? moga Allah berkati kak sekeluarga

    ReplyDelete
  23. kak pia, jgnlah susah hati sgt..akak periksa lah doktor dulu psl batuk akak tu..cer try kumur air garam..kenakan dekat tekak tu bior mati kuman..



    moga abang akak akan sembuh..insya-allah..bnykkan berdoa ya kak..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum akak.

    soory, baru sempat ke sini semenjak hak milik brodband ditarik balik. ahah.

    get well soon akak, sekarang cuaca pun tak menentu. for your brother jugak. erm, saya ada dengar satu ayat: penyakit tu dosa. tapi tak taulah kak.

    felt sorry dengar kesah abang akak tu. semoga diberi kekuatan lagi. InshaAllah.

    take care akak. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...