Friday, 7 October 2011

Entri usik-mengusik....jangan marahhhh....


Assalamu'alaikum...

Apa khabar korang?Harap tu semuanya sihat dan ceria selalu..

A'ah la kan,apa guna hidup ni kalau banyak duit, kaya raya tapi tak bahagia dan hidup sentiasa sedihhh jer kan...sedih dalam erti kata tak bahagia.Tak bahagia pulak mungkin disebabkan banyak sebab musababnya pulak..

Harap perjalanan hidup kita sentiasa di permudahkan Allah..Amin...

Semalam saya plan nak masak something..Asyik makan nasik jer,jemu..So,pagi2 tu pegi kedai,macam biasa lah..naik moto...Tapi azam tu nak fokus betul2 sebab tak nak jatuh lagi macam hari tu...Nampak tak,bukan nak belajar jer kena
fokus tau..Nak buat apa pun kena fokus,tambah2 lagi kalau naik moto..kalau tak..bahaya wooo....hehhee....teringat kat kawan kita sorang tu,kesiannnn...

Sebenarnya plan tu nak buat LAKSA....hahhaa..tengok...saja jer saya nak tayang2 kat SESEORANG...sbb smlm kan orang tu pun pun mengidam nak makan laksa..last2 dapat laksa SIAM?Sorry lah kak pah,dah takde idea ni,tiba2 teringat nak kacau2 orang lak.....

Tengok tu laksa saya buat,eh saya rebus bukan saya buat!Rebus sampai kembang.Ada org suka kenyal2..ada org suka lembik2...lain orang lain citarasa.

Ni pulak kuah..yang ni mmg saya yang buat...ikan sardin sekilo..cukup untuk laksa 2 bungkus...Buat kuah laksa senang jer kan....bagi yang taulah,bg yang tak tau tu tentulah susah...Tapi boleh belajar kan.....nak2 pulak skrg ni...tekan jer google...ada resepi dia kat mana2 blog...Kat youtube pun tentu ada tunjuk step by step...

Alang2 nak masak,biar banyak..sebab boleh makan ulang2...Kalau tak habis,esok boleh panaskan..(perangat, kata org utara..)Jangan tak tau kuah laksa ni kalau lagi dipanaskan lagi sedap tau..tap untuk laksa tu kena lah rebus yang lain yer...Kuah laksa ni pun,jangan lah pulak dipanaskn sampai seminggu pulak...

Kuah laksa pulak,kalau nak sedap kenalah pekat....cara nak pekat tu tentulah bergantung pada isi ikan yang banyak..Tapi yg tak sedap dengar tu ada penjual nak pekatkan kuah diorang guna TISU..penah dengar?Bayangkan kertas tisu tu kalau dah masuk dalam air mesti kembangkan...hancur..sebati dalam kuah tu,dah nampak macam rupa isi ikan pun ya jugak.Ishh...... na'uzubillah, harap2 takde lah org yg jual tu tergamak buat macamni..Tapi tak mustahil jugakk kan..... sebab,zmn skrg ni kan macam2.. ayam goreng tapak kasut lah,pastu AIR SOYA + ludah pulak.....uwekkkk..geli...itu yg kita ternampaklah,yg tak nampak tu?

Sekian,sampai sini dulu..jumpa lagi.

38 comments:

  1. assalamualaikum akak.

    kata orang jangan benci lama2 sayang. ~macam takde kene mengena plak. eheh. akak, dulu saya cukup anti dengan laksa sebab the whole family suka sangat dengan laksa. saya dengan abang je yang tak suka. tapi sekarang dah terbalik. eheh.

    TISU? mashaAllah. tak pernah dengar. but, kembang plak tekak. erm, saya jarang makan laksa kat kedai. nak makan bese buat sendiri. haih! sampailah hati pakai tisu. astaghfirullah...

    ReplyDelete
  2. kembang lak tekak bila baca citer air soya tu..moral of the story apa rasa nak mkn buat sendiri..

    ReplyDelete
  3. sar:

    "wa'alaikumussalam sar..slmt malam...laksa ada mcm2 kan ikut negeri,tp akak paling suka laksa penang lah,laksam pun suka..ms mengandung kakak dulu 2,3 hari sekali akak buat..sanggup buat w/pun nk mkn sorang jer..sbb tk jumpa laksa yg sdap kt s.alam(dulu2 dok sana..)..pasal tisu tu..betul sar,akk tak tipu..bila akk dgr citer tu akk pun mulalah takut nk beli,selalu buat jer..tp kita harap jgnlah ada org tergamak buat cam tu kan..sian org yg membeli tu.."

    ReplyDelete
  4. anitaare:

    "itulah pasal,kalau berniaga ni bermotifkn keuntungan semata-mata...video soya tu pun tgk sbb ada kwn share di fb..yg jual tu cina kot..apa motif dia ludah dlm tu ntahlah kan.."

    ReplyDelete
  5. masakan sedap kalau tambah satu lagi ramuan. KASIH SAYANG!

    ReplyDelete
  6. waaaaaaa...ning peberet No ning kakPiaaaa...sedaknyeeeee...

    erk..tak pernah dengar lg orh buh tisu dalam kuah tp bende ning mmg xmustahil sbb kes soya tu ...uuuuweeeeekk..baik hati2 kan kak..yang paling bagus..kite buat sendiri hehe../

    ReplyDelete
  7. sedapnya tenguk laksa ni..akak memang suka apa saja laksa dan yg sewaktu dgnnya..hehehe...mcm laksam, laksa johor...lakse...tp tak penah buat pun sebab anak2 tk bpe suka mkn laksa..so selalu beli je bila nk mkn..dgr gak citer2 pasal kuah laksa ni tp kalau teringin sgt buat2 lupa je lah..

    ReplyDelete
  8. salam piaaaaaaaaaaaaa!!
    adoiiiaii laksa tu buat kecur liur!!
    fav cha..!!! nyum2 ni!!!

    ReplyDelete
  9. sedap nye laksa.. feveret sy ni

    ReplyDelete
  10. sedap laksa utara paling best kak.. perghh layannn ...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak pia.sedapnyer homemade laksa .lum ada kekuatan jiwa nak buat kak.ada baby tak sempat nak buang tulang ikan..huhu.

    kak pia..giler mereka ni campur tisu?huhu.jawablah kat akhirat nnt.

    ReplyDelete
  12. hani@debumelukut:

    "memang betul tu kak..masak dengan penuh kasih sayang,redha utk ank2 dn suami...niat kerana Allah..Insyaallah.."

    ReplyDelete
  13. norhafiza:

    "dah dok kat belah2 utara tu,kalau teringin nak makan beli jer no,kt sana tu tentu ramai org jual laksa sedap2...kalau tak konfiden..kenalah buat sendiri.."

    ReplyDelete
  14. nyanyisunyi:

    "kak ida..kalau takat nak makan sorang tu beli jalah kak..ms nk beli tu tawakkal jer,jgn ingat apa2..hehhe..dlm byk2 laksa,saya tk suka laksa johor,kalau mkn pun sikit jer..tk taulah pulak kot2 saya belum jumpa yg betul2 sedap kot.."

    ReplyDelete
  15. kpah k-poh:

    "kak pah,saya tau la kak pah ank jati kelate..."

    ReplyDelete
  16. sasha rahmat:

    "salam chaaaaaaaaa...hehhe..saya ni masak bolehlah sikit2 cha tp tk pandai nak mekap2 kn kasi cantik ms nk snap gmbar tu pakai belasah jer...sbb tu saya suka tgk gambar2 kt blog cha.."

    ReplyDelete
  17. sue perbs:

    "haha..samalah kita..jom makan sama jom.."

    ReplyDelete
  18. puanbee:

    "sedap kan laksa utara bee..kalau balik kg,itu jer akk beli kat pasar malam sana...tk jemu2 lak tu.."

    ReplyDelete
  19. lydia miza:

    "ishh..akk selalu buat kamu teringin jer kan..tp takpa kali ni dah kuar dah baby tu..hehhe..alah kalau nak buat cubalah cari ikan yg takde tulang..mana tau sedap..ikn apa2 pun bolehlah LM...."

    ReplyDelete
  20. laksa yang sodap... tisu dlm kuah..ayarkk..makan kertas la mcm ni,

    ReplyDelete
  21. laksa penang, laksa johor...org muo suka kedua2nye

    ReplyDelete
  22. Tisu dalam kuah laksa??????.ntah2 dah termakan sbelum ni.....

    ReplyDelete
  23. laksa ni kalau sy mengidam nak makan, confirm saya akan redah kt pasal malam.. setipa pasar malam kt melaka ni mesti ada laksa .. hehe

    ReplyDelete
  24. sedapnya laksa tu....
    iye lah MLD pun lama tak jenguk pia...
    semoga ceria selalu..:)

    ReplyDelete
  25. Pia pun lebih kurang ngan cik ina suka rebus sendiri mee laksa tu. yang ready maade tu mee laksa dia cam tak menyerap kuahkan. cik ina suka laksa kering cap cili tu.kuah laksa cma tu dah kenalah tu, sebab pekat. sedapnya tetiba teringat laksa penang.,

    ReplyDelete
  26. kiz:

    "memang sodap...a'ah makan kertas lah kalau dlm tu ada kertas tp harap2 takde peniaga2 tu tergamak!"

    ReplyDelete
  27. org muo:

    "laksa penang,laksa johor,suka.....laksa kelantan(laksam)tak suka ker?

    ReplyDelete
  28. Mulut payau:

    "huhu..tak tahu..ntah la kan MP..agaaaknya nya lah.."

    ReplyDelete
  29. my little diary:

    "thank you MLD sbb sudi jenguk saya ..smga kamu juga ceria selalu.."

    ReplyDelete
  30. Taufiq Ariffin:

    "a'ah la top,kat mana2 pasar malam pun mesti ada jual..tp sedap ngan tidak jer..."

    ReplyDelete
  31. cik ina do do cheng:

    "a'ah la cik ina,saya pernah beli sekali jer laksa basah tu..tp lain macam jerk..tak menyerap kuah kan...last2 beli yg kering pastu rebus sendiri..nak cepat kena rendam dari malam kan.."

    ReplyDelete
  32. penah dengar pasal laksa campur kertas suratkhabar...adesss.. macam2...

    apapun saya mmg peminat tegar laksa kak!

    ReplyDelete
  33. gulp!

    laksa...all time fav!

    tp suka laksa penang je... laksa kelantan tak suka (walau hakikatnya orang kelantan.....haha)

    ReplyDelete
  34. Sz:

    "itulah diorang ni kreatif sgt tu suzi...terlebih kreatif..sampai mcm2 diorang ni dok boh dlm kuah tu tisu la surat khabar la..ishhh...minta simpang...akk pun peminat tegar laksa gak ni.."

    ReplyDelete
  35. Aku Ibu Muda:

    "mak aii telan air liur dah nampak..hehhehe...ni apa kes pulak dah,org kelantan tp minat laksa penang lak...hehhe..dah terbalik kot .."

    ReplyDelete
  36. Bila perut tgh lapo, tgk plak laksa yg kak pia buat ni. Waaaaaaa..merembes2 air liur kak pia!

    Sadis sungguh bila terkelip2 m,ata tgk laksa

    ReplyDelete
  37. kak pia...
    sy tak reti buat kuah yg mantoppp cam nihhh...huhuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...