Wednesday, 2 November 2011

Isu panas,sensitif,melaser sikit2....


Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah,berjumpa lagi kita..semalam,ingat nak buat satu entri..tarikh pun elok jer..1.11.'11...tup2 boleh lupa pulak sampai ke malam..Hari ni
pulak terus lupa idea semalam tu..heheh...lain kali mau nya ke mana2 kena bawak nota kecik 555 tu,kot2 ada idea mai bolehlah catat,senang nanti nak buat entri.Tu diaa bajet macam penggubah lagu pulak kan,kalah ajai..

Alhamdulillah,anak2 kita pun dah selesai menjawab exam memasing..Cuma yg nak ambik SPM jer belum mula...Apapun kita doakan yang terbaik untuk anak2 kita.Semoga mereka berjaya kelak dengan keputusan yg cemerlang...Amin!

Alhamdulillah sekali lagi...seperti yg saya dok risaukan keputusan untuk anak2 ke kelas 2012
dah keluar.Kak lang tetap di kelas pertama,wlaupun dapat nombor lapan belaih.. agak teruk kan.
Kak cik(sabrina)lompat ke kelas ke 2(dr kelas ke 3 thn ni)...jadilah w/pon tak terus ke kelas pertama..Semoga TAHUN 2013 NANTI DIA DAPAT MASUK KE KELAS PERTAMA PULAK.

Tgk pada keputusan tu agak ok lah..tp awat laa BI teruk sangat aihh..

Diskriminasi tau..tu yg takut turun kelas tu..
Haahahaha...cik ina do do cheng...nampak tak saya dah melaser lagi ni...Agak2 tu belajar kat sapa tak tau..haahaha..jgn marah yer...

Ada pendapat yg megatakan tk kisah lah anak2 di kelas mana pun asalkan diorang nak belajar,tp bagi saya,nak ke tak nak anak2 saya kena berusaha untuk menempatkan di kelas pertama setiap tahun.Paling tidak pun kelas yg ke 2 pun jadilah....Alah bukan nya susah, kena belajar jer..pergi sekolah,belajar...malam2 kat rumah pun belajar...paling2 pun sejam jadilah.

Diskriminasi kalau kat kelas hujung2 tu biasalah...Saya dah merasa masa kak lang dulu.Asal cikgu tak cukup jer,kelas belakang yg jadi mangsa...cikgu asyik tk masuk,sbb cikgu pergi sambung belajar...Kalau kelas pertama atau ke 2 tak penah lak ada masalah cikgu takde..Jadi saya dah malas nak pegi bertekak dgn cikgu kt sekolah kenapa buku anak saya tak 'mark'...kenapa buku2 anak saya bersih tak berusik...Dah malas sangat...jadi saya dengan ini mengambil pendekatan:

ANAK2 SAYA MESTI BELAJAR RAJIN2,KENA BERUSAHA BERSUNGGUH2 DEMI UNTUK MASUK KELAS TERATAS..SUPAYA TAKDE DISKRIMINASI.....JADI SAYA SENDIRI KENA LAH BERKORBAN MASA DUDUK SAMA2 ANAK2 TENGOK DIORANG BELAJAR TIAP2 MALAM...(siang mmg tk bolehlah sbb diorang ni skolah pagi petang..)

KITA TK BOLEH MENGHARAPKAN CIKGU 100% LAGI.KITA TAK BOLEH SERAHKAN ANAK2 KITA BULAT2 KEPADA PIHAK SEKOLAH MACAM MAK BAPAK KITA BUAT DULU..

Zaman skrg ni kalau ada ibu bapa yg serahkan bulat2 kat sekolah tanpa memantau pelajaran anak2 mereka....maka takut akan ada masalah anak2 yg tk pandai membaca,menulis dan mengira.Kalau ketinggalan masa drjh 1,tak mustahil masalah akan berterusan sampai anak2 ini ke tahun2 berikutnya...Masa tu nanti,kita dah tak boleh buat apa2 lagi,nak2 pulak pelajaran zmn anak2 kita skrg ni makin susah,makin advance dan makin mencabar minda...

Ada org kata...alahh diorang kan kecik lagi,biarlah diorang enjoy.Betul tu, main dan enjoy memang sinonim dengan budak2,tapi belajar tetap kena belajar...Masa belajar pun masih boleh enjoy jugak,contohnya masa mengira tu cuba bagi anak2 kita ni kira ngan BIJI ASAM ker,GULI ker...Tapi masa ni pastikan korang kena ada sekali tau,buatnya tercekik nanti...saya tak nak jawab..hahaha...

Sekian,jumpa lagi..Insyaallah.
Alamak....terpanjang pulak entri hari ni...

20 comments:

  1. Setuju kata Pia, mendidik anak tak boleh serah bulat ke bujur ke pada sekolah saja. Kita sebagai ibu/bapa kena lebih ambil berat sebab dia anak kita.... Cikgu kena jaga beratus murid mana termampu...

    ReplyDelete
  2. biasa la tu kak.. budak kelas pertama yang selalu diutamakan ... dari sgi tusyen, peruntukan dan sebagainye... :(

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Pia, Kaz mmg setuju bahawa diskriminasi mmg berlaku pd pelajar2 di kelas belakang. kat kwsn Kaz ni pun, kalau kelas ketiga ke atas tu, mmglah cikgu mengajar cuma 10 minit saja, masa selebihnya digunakan utk memarahi dan berleter kat budak. Kaz pun beritau Wildan, belajar betul2 sbb bila masuk darjah 1 tahun dpn, Kaz nak dia masuk kelas yg pertama. Kelas yg pertama dan kedua ni mmg cikgu pulun lebih sbb depalah harapan nak naikkan prestasi sekolah dlm national exam, so anak kita pun akan benefit sama kalau depa berada di dlm kelas2 tersebut.
    Kaz tabik pd Kak Pia krn sanggup bersusah-payah temankan anak2 study. Itulah yg sebaiknya spy depa tau betapa tingginya harapan kita pada depa utk berjaya.

    ReplyDelete
  4. BSB pun tengah tunggu result math dgn BI tak dpt2 lagi...selalu nyer subjek nie lah yg akak tina teruk sikit.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, cantik keputusan peperiksaan Sabrina tu, tandanya dia anak yang cerdik. :)

    ReplyDelete
  6. kak pia...aina ni kira gagal jadi ibu. tak pernah ada kesempatan utk duduk & ajar anak2 belajar. kesian dia org...

    kakak dan abang tak riasau sangat tp adik memang merisaukan...

    ReplyDelete
  7. Kak,

    Skg nie, pandai mcm ne pun....diskriminasi tetap wujud. Penat sy belaja, post sy tetap kuli. Apa sy boleh bt? Sy redha sbb nielah rezeki sy.

    Berusaha dan bertawakal, itu okeh. Tp, jgn terlalu push sbb takut t lain jadinya...

    Selamat Maju Jaya utk anak2 akak.

    ReplyDelete
  8. Salam pia,

    Betoi tu..kita mak pak ni kena ambil kesah sama jangan dok harap kan cik gu kat sekolah saja.

    ReplyDelete
  9. betul tu kena belajar sungguh,bkn saja utk kelas pertama..tp untuk dpt nombor terbaik didalam kelas..

    tp tahap anak2 kita tak sama.takkan kita nak push2 pulak..janji mereka nak belajar dan buat yg terbaik

    sy pun dlm usaha dok mengajar anak setiap malam.sejam jadilah..taun dpn dah 5taun..

    ReplyDelete
  10. kita harus berterusan memberi galakan dan semangat....sampai mereka berjaya...

    ReplyDelete
  11. sy harap bila anak-anak sy dh masuk sekolah betul nnt (skang sekolah tadika jer lg) diaorang akan rajin belajar mcm sy dulu-dulu hehe

    ReplyDelete
  12. awai dah keluar result
    anak2 kita belum keluar lagi

    tapi kita mmg pastikan anak2
    sentiasa berada di kelas pertama
    jadi kenalah ibu bapa berkorban
    masa dan wang ringgit :)

    ReplyDelete
  13. dah dapat result ye...
    tahniah buat anak2 pia...

    my kids blom lagi...
    even kertas periksa pun blom dapat sepenuhnya... baru dapat dua paper...

    ReplyDelete
  14. teringat masa zaman mengajar dulu. Dari kelas pandai sampai kelas terbawah pernah mengajar. ALHAMDULLILAH tiada diskriminasi..

    ReplyDelete
  15. Memang setuju sangat...jngan serahkan bulat2 pada ckgu...ibu bapa jugak perlu ambik perhatian...beri galakan dan semngat pada anak2...

    ReplyDelete
  16. bak kata suami cik ina, time kita main, time makan kita makan, time belajar kena belajar. betul tu pia kat sekolah ada gak diskriminasinya, teringat time adik sekolah dulu, dia tak berapa pandai, kelas last sekali, kurang diberi perhatian.

    ReplyDelete
  17. anak kpah yg bongsu ni..agak lambat sikit dapat membaca..tergagap-gagap..masa dia darjah dua,kpah tanya cikgu kelas dia..mcm mana nak bg anak cekap membaca..kot lah ada tips..cikgu kelas dia cakap..'alaaa..biasalah kak..baru darjah 2..'Mana boleh cam tu kan..

    ReplyDelete
  18. akak, sumpah saya setuju sgt n3 akak ni...biarla org nak ckp kata kita desak anak kita duk dlm kelas teratas...
    mmg kelas belakang selalu terpinggir kak..kesian kat budak2..dah la lemah, bila cikgu pun malas nak masuk, bertambah lemah budak2 tu...
    nnt anak saya pun, saya kena desak dia belajar rajin2...kalau tak, mmg tertinggal la...

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah...kalerful result nye... :)

    Kalau kelas byk, mmg wujud diskriminasi..... Syukur sgt skolah anak kecik je, jumlah sume murid +-300 je....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...