Tuesday, 15 November 2011

Jom cuba resepi yang paling senang dan sedap...rugi kalau tak cuba...

Assalamu'alaikum...

Ehem....Entri ke 2 hari ni...eh....terlebih rajin nampak...Bukan apa,sajer je petang2 ni takde apa nak buat.Si abang dah keluar main bola..kalau tak, maunya dia dok tuptap tuptap tekan games.Adik pun tidur jugak sebab kurang sihat,lepas bawa dia gunting rambut tadi,mandikan dia dan bagi ubat...badan dia dedar jer tu..Farish...(anak jaga..)juga tidur...Tinggal kak cik jer tengah dok layan SPONGE BOB....Jadi inilah peluang yang ada...masa itu emas kan..hehhee...opsss,sambil2 melangut blog ni,kena pikir2 juga nak buat apa untuk minum petang ni..Jom tengok...
v

v

v

v

v

v

Taddaaaaaaaaaaaa.....

LAGI?

Yer,memang korang tak salah tengok,BINGKA PANDAN.....lagi.....

TAPI KALI NI RESEPI LAIN SIKIT TAU,KENA CUBA....
Tengok komen entri lps macam ramai jer yg berminat,(hehe...bajet ramai sgt ler tu,ada pun tak sampai 10 orang...)Tapi tak pa lah dah memang tengah rajin dan baik hati ni kan....nak share lagi satu resepi BINGKA PANDAN dengan korang.Yang ni betul2 lebih mudah dan simple tau...kejadiannya pun nampak cantik jer tuh....

BAHAN-BAHAN

2 CWN TEPUNG GANDUM
1 3/4 CWN GULA
3 BIJI TELUR(SAIZ BESAR,KALAU SAIZ KECIK GUNA 4)
3 CWN SANTAN
****kALAU NAK BOH AIR PANDAN,AGAK2 DALAM 1/2 CWN JER...SO SANTAN KURANGKAN JADI 2 1/2 CWN YER
SECUBIT GARAM
PEWARNA HIJAU
BIJAN(BIJAN NI UNTUK DITABUR ATS ADUNAN BINGKA...)
1 ST PERISA PANDAN(KALAU DAH BUBUH AIR DAUN PANDAN,TAK PAYAH LETAK PERISA NI LAGI..)

Tengok tu nak buat pun senang...bubuh semua bahan2 dalam bekas,kacau2 sampai sebati dulu tau.Lagi pun ada gula dalam adunan tu,kenalah kacau sampai gula tu hancur...(Telur, kalau boleh di kacau dgn garpu dulu sebelum tuang dlm adunan tepung tu)...pastu tapis,JANGAN LUPA tapis sebab tepung tu kan ada gluten...hah tgk tu kan ada yg berketul2 tu...masa tuang dlm tapis tu adunan mmg tak turun laju yer kena kacau2 dan godek2 dgn senduk....JGN DIBLENDER KALAU NAK HASIL YANG ELOK...AKHIR SEKALI tuang dalam loyang BULAT,4 SEGI atau periuk bingka cam saya guna tu...jgn lupa sapu dgn marjerin dulu supaya adunan tak melekat.Tabur bijan...kemudian bakar...

Sampai sini dulu ...jumpa lagi,Insyaallah...

17 comments:

  1. Assalam Pia, bestnya kalo dapat mkn bingka ptg2 nan hujan ni

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Sedih...sedihh..oven rosak..
    Teringin juga nak cuba...

    ReplyDelete
  3. assalam Pia..mcam senang kan..boleh cuba jguak ni..tapi kena tunggu hari cuti le pia..terima kasih..tunjuk cara mudah..

    ReplyDelete
  4. Wahhhh....mcm senang jer...
    Harus kene buat ni..

    ReplyDelete
  5. Haa, kuih ni orang utara panggil bengkang :)

    ReplyDelete
  6. Bako bape degree n bape lama Kak? Hehehe, berminat kalo buat yg mudah2 nih.... :)

    ReplyDelete
  7. pia, cik ina cop resepi. ko tahu wat baulu kemboja tak.kalau tau tepek resepi ye. dua kuih ni peberet family.tima kacih ye.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kak Pia...Sedapnya bingka tu....nmpak senang jer nak buat...tapi kena tnggu smngat rajin datang dulu....hihihi

    ReplyDelete
  9. haritu br makan bingka pandan kt rumah org..sedap sbb lembek..sy suka bingka lembek..

    ReplyDelete
  10. balik ni nak kena cari kat pasar malam laa... tetiba teringit la pulak bila tgk gambar tu...

    ReplyDelete
  11. belum ada bekas lubang tu pia

    kalau dah beli nanti
    mesti nak cuba :)

    ReplyDelete
  12. wah best .. kak pia bee nk tulis di blog boleh tak ? sumber asal bee akan tulis nama kak pia , kalo leh jawab kat blog ek..

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Pia, lama akak menyepi. Busy ya? Smg akak sekeluarga sihat selalu.
    Sedap nampak bingka ni, kalau kat sini kami panggil bengkang. Boleh buat kat emak Kaz dan bapa mertua, mesti depa suka.

    ReplyDelete
  14. salam kak bee dah buat , ade resepi lagi boleh gitau bee ..

    http://puanbee.com/resepi-bingka-pandan-paling-senang-dibuat/

    bee letak backlink tuk akk dah ..

    terima kasih ..

    ReplyDelete
  15. hehee bee cuba mendapatkan ranking untuk kawan2 blogspot , jika entri ni dapat banyak serach secara tak langsung backlink akk akan terimpak sekali , tk kisah kak .. ini win win situation je ..ada resepi lagi boleh beritahu bee ye ..

    ReplyDelete
  16. salam kak pia , tk de kredit nak balas.. bee dah betulkan hehe nasib baca penuh td ..

    ReplyDelete
  17. suke mkn kueh bingka nih....xpun bengkang hehehe~~~~~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...