Tuesday, 13 December 2011

Alamak...kolesterol tinggi la pulak...

Assalamu'alaikum...

Apa khabar korang semua...?Harap korang sihat2 lah nooo..Amboi lama tk update,tiba2 jer sibuk nak tanya org sihat ker tak..hhurmmm...saya ni bkn apa,saja jer nak caring caring..hehhe..Eh,macamana dgn anak2?Mesti best giler lepak2
kat rumah time cuti2 ni kan..Atau pun korang bawak gi jenjalan cuti2 malaysia?Baguslah kalau macam tu.Saya ni belum ada kesempatan pun nak bawa anak2 pegi jalan2..Nak balik kampung kononnya tp masih lom pikir tarikh nya..Mungkin hujung minggu ni kot..Tapi kakak tengah ada kat kampung skrg ni..dah dekat 2 minggu dah dia kat sana...Best lah tu dapat berseronok dgn sepupu sepapat dia kat kampung sana..Anak2 yang lain pun nak ikut,tapi saya tak benarkan sebab diorang ni nanti mungkin akan menyusahkan mak tok diorang..Ya lah elok2 orang tua tu dapat rehat2...tiba2 nak kena layan budak2 ni pulak..Anak2 saya ni pulak kuat makan..kejap2 lapar...sian mak tok diorang pulak.....Kakak tak per lah sebab dia pandai dah nak buat sendiri..kalau lapar cari sendiri...basuh baju pun sendiri...

Hurmmm,terima kasih sgt2 pada korang yg sudi komen pada entri saya yg sebelum ni,yg wish hepi b'day utk kak cik...tu yg terharu sgt tu...

Cuti pergi mana?Ada yg tanya kat komen tu...Tak pegi mana pun...en suami keja....keja...Tapi kalau hujung2 minggu tu ada la bawa anak2 pegi jalan2 main kat playground.heehehe...playground jer...jadi lah kan,daripada takde langsung...Semalam pun kami baru jer pegi jalan2 kat Shah Alam...Alamak,macam jauh benoo....hehhe sebenarnya saya pegi sana sbb nak pegi ambil keputusan ujian darah hari tu...Dah sebulan dah buat baru nak pegi ambik..Keputusannya..........................................jeng....jeng....jeng......kolesterol tinggi!Alamak,camana ni....tekanan darah dah ok sikit...ni masalah lain pulak dok mai...BP tu pun ok sikit ja...dari 140/100 dah jadi 130/90...nampak.....ok sikit jer kan...Alhamdulillah,berkat dok joging dan jaga makan...Pasal kolesterol tu pulak,doktor nak suruh makan ubat,tp saya tak nak.Lagi pun saya kan dah start berjoging pagi2 tu...plus jaga makan...siap makan oat lagi.SO doktor cakap,oleh sbb tak tinggi sgt dia kasi peluang dan suruh dtg ambil ujian darah lagi pada bulan 3 thn depan...Malaslah makan ubat banyak2 kan..kat dalam badan ni mcm2 penyakit lak bersarang nanti dek pasai hari2 telan ubat.

Lepas jumpa doktor lunch di food court Sek.2 tu...tmpat biasa...Oder laichikang,ABC dn nasi berlauk..Anak2 jenis tk cerewet,semua belasah.Kemudian, singgah Zohor di masjid Negeri(Masjid Biru)...Kebetulan semalam ada pulak air pancut ni...kdg2 mai takde pasang pun...

Lepas tu adik bergedik nak main kt taman mainan.Yg diorang selalu main tu kat tmn tasik berdekatan Wet World tu,tp tgk semalam (cuti umum)..masyaallah punyalah ramainya kenderaan.Tempat parking dah full.Bahu2 jalanlah jadi mangsa...SO kami pegi lepak kat tmn mainan belakang masjid jer lah...mmg cinonet jer tmpt mainan ni.Cukuplah utk adik dan kak cik melepaskan gian diorang kan...tp kak lang pun over jugak bila sekali sekala jumpa...Kt sini sunyi sikit(baru pukul 3 lebih...mana ada org keluar berjoging lagi..)Tup2 ternampak org bercomolot lak..ishh ni yg tak best ni...Lagi satu,kat tmpt parking pun ada keta yg tgh on enjin,ehem2..kt dlm tu tgh buat projek pa...cermin tinted lak tu...

Sampai sini dulu lah nohhh..jumpa lagi insyaallah....

16 comments:

  1. wah..
    bagus kak..
    selalu joging..
    eh, tapi xsenonoh lah org wat cmtu kat tempat awam..
    memalukan...
    huh.......

    ReplyDelete
  2. Cuti tak semeestinya kita pi jalan2, kena ikut keadaan jugaklah kan. Saya pun selalu orang tanya, "cikgu cuti ni pi mana?" Macam la wajib pi bercuti bila cuti sekolah. Depa tak tau cikgu cuti sekolah pun tak cuti sepenuhnya, dok keja jugak, haisy. Sabaq jalah. Janji hepi, jalan2 dekat rumah pun dah ok dah kan :)

    ReplyDelete
  3. alahai pia..
    risau juga tu sebab kita dah
    buat appmnt jumpa dr nak
    check darah 20hb dec ni

    jiran sebelah rmh pun kurus je
    tapi bila gi chk kolestrol tinggi
    yg amat ..terus kena mkan ubat

    ReplyDelete
  4. tu yang tak berani nk gi jumpe dokter tau..tak pasal2 mcm2 penyakit dpt tau hihihi.. Org penakut mmg mcm ni pia..

    Saya ada jugak jenjalan kt tasik tu...tapi tu la.. ade jer org merendek kt situ...benciiii betul susah jer nk bwk budak2 tu semua...

    ReplyDelete
  5. samaaaalah kita kak pia!
    cuti sekolah tak ke mana pun..
    tunggu tak cuti la nnt baru ke mana-mana...heheee

    ReplyDelete
  6. addehhh....
    kak, sy ni pun kolesterol tinggi taw...tu laa...asyik mkn fastfood aje kekdahnya....huhuhu....tapi sy dah selalu bersenam sekarang...nak2 join the bigeest loser uitm ni hah...ok laa sikit...heheheh

    ReplyDelete
  7. wah mcm-mcm diari harian kak pia..


    betul la kengkadang anak sy cuti sekolah nk duduk dgn nyai dia (mak tok) tp sy x sdp hati plak sbb nnt mak penat kan..


    baguslah kak pia x nk bergtg kt ubat..mcm abah sy dari muda smpi tua duk bergantung dgn ubat darah tinggi dia..dh bertoksin badan..baguslah mcm kak pia buat..senam jaga makan..(sendiri x buat haha)


    org² yg buat 'projek' SX ni mmg menyemakkan mata..janganlah anak-anak kita nnt terjebak dgn perlakuan mcm ni kan

    ReplyDelete
  8. ini anak2 @ budak2 kalau bawak sini memangs seronok....

    ReplyDelete
  9. sy lbih suka aerobic kak. rajin2 mkn ubat ye kak n buat cek up scr bkala.


    apa lah yg depa duk buat tu ye...jeng jeng jeng

    ReplyDelete
  10. pia bestnya bawak anak-anak gi shah alam. dah lama cik ina tak jejak kaki ka sana terutama kat wet wet world.tak sangka plak sebelah tu ada taman permainan.kalau boleh kontrol kita kontrol pia, jangan start ambik ubat.

    ReplyDelete
  11. bile jmp doktor mesti ada tau penyakit lain lak kn... hehe.. hope akk jg kesihatan tu elok2 k.. petang2 tu g joging sambil cuci mata kn.. hahaha

    ReplyDelete
  12. klu boleh kontrol bagus kak.ubatan nie semua mmg merosakkan badan.teruskan usaha utk turunkan paras kolestrol.hehe..

    jom jogging!(sy jog atas katil)

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Pia, masalah kolesterol tinggi tu mmg agak common di kalangan masyarakat Malaysia la ni. Ambil oats tu bagus tapi Kaz dgr cerita ambil byk2 pun tak elok juga. Entahlah, cuba Kak Pia confirm dgn doktor.Apapun, take care ya Kak Pia.

    ReplyDelete
  14. projek apa ler yg dibuat dlm kete tue ekkk...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...