Friday, 9 December 2011

Pulut kuning +kari ayam dan kek hangit...



Assalamu'alaikum...

6.12.2011 hari jadi kak cik yang ke-8 tahun.Happy birthday kak cik!
Kebetulan tarikh yang sama adik baru start masuk mengaji IQRA'.
Kak cik pun saya hantar sekali ngan adik sebab selama ni dia cuma saya ajar sendiri di rumah.Sekarang baru nak hantar kat guru yg bertauliah.Sebelum ni bukan tak nak hantar,tapi kak cik tak nak mengaji dengan orang.Bila saya hantar adik,barulah kak cik nak.Ya lah sebab ada adik dia sekali kan...

Saya buatkan pulut kuning+kari ayam sempena hari jadi kak cik dan masuk mengaji....saja saya buatkan lebih supaya dapat disedekahkan dekat jiran2 sebelah menyebelah.

Alhamdulillah,dapatlah lebih kurang 15 bungkus.Saya masukkan dalam beg2 warna-warni tu...alahh beg yang kita dapat masa pergi kenduri kawin tu..Janganlah dibuang..simpan elok2,bila nak guna kan senang....tak payah beli.

Macam biasa...siap masak jer,masa masih panas2 tu bebudak ni dah tak sabar2 nak makan.kak lang,kak cik,adik dan farish(anak jaga) tengah menjamu selera ngan pulut kuning...Selain pulut kuning,saya buat kek 2 biji...1 kek coklat 1 lagi kek alunan kasih.

Kek alunan kasih ku....kahkahkah hangit pulak....adoii....tu lah baking kek sambil2
online.....Tapi tak per kat atas jer hangit.Kat dalam tu masih boleh makan lagi...syukurr..

Haaa nampak tak kek belang2 tu..kalau nama komersial dia kek alunan kasih.Tak sangka pulak tahun lps pun hari jadi kak cik saya buat kek yang sama.Mmg kebetulan....Tak caya sila tekan link tu...sama kan,warna pun sama pulak tu...Yang kat atas yg hangit tu kek ni lah,yg sebelah tu kek coklat(tanpa telur).

Sekian,sampai sini dulu..panjang umur jumpa lagi,insyaalllah.

23 comments:

  1. sedapnya makan pulut kuning tu..

    ReplyDelete
  2. Happy birthday Kak Cik, smg panjang umur dan dimurahkan rezeki.
    Kak Pia mcm Mama Kaz, kalau birthday anak mesti nak buat pulut kuning sama. Kaz mmg suka makan pulut kuning dan kari ayam, letak kari tu banyak2 sampai banjir pulut tu, fuuh, tak pandang kanan kiri dah.

    ReplyDelete
  3. Happy birthday buat Kak Cik ye. Tahniah dah mula nak mengaji iqra'. Suka auntie dengar bil aibu kata adik pun ikut sama. Moga jadi anak-anak yg solehah ye sayang...

    Pia... kalau kakak jiran pia dapat juga merasa :)

    ReplyDelete
  4. Assalam Pia,
    masih lagi kekalkan tradisi buat pulut kuning ye, alhamdulillah. selamat ulang tahun ke 8 buat Kak Cik, moga jadi puteri yang solehah buat ayah dan bondanya.
    Salam kenal Pia.

    ReplyDelete
  5. salam pia,

    bagus idea pia tu guna pakai kan :)
    kita pun selalu simpan je tak
    tau nk guna buat apa

    selamat hari lahir kakcik :)

    ReplyDelete
  6. Happy birthday kak cik! Semoga jadi anak yg solehah, insyaallah!

    Takpa, walaupun hangit tapi nampak sedap sungguh kek tu haa, mintak ciket :)

    ReplyDelete
  7. HUDA:

    "mmg sedap,tp saya tk makan pun tk berani..angin..."

    ReplyDelete
  8. KAZ:

    "biasalah kaz..org tua2 mmg camtu..akak ni pun dah tua la...hahaha..sbb dh terbiasa kaz...mmmmm mkn pulut kuah banjir mmg sedap kan..eee teringat mkn pulut tanak ngan kuah serawa durian lak..kasi banjir2..sedap.."

    ReplyDelete
  9. KAKZAKIE:

    "kak,kalau kita berjiran best kan..saya ni dah terbiasa kalau msk suka bg jiran2..tk tunggu hari jadi atau bln puasa jer...mmg suka kongsi2..."

    ReplyDelete
  10. AMIE:

    "salam kenal jugak....mmg saya ni masih kekalkan tradisi ni...harijadi,atau anak2 berjaya dlm exam pun buat gak...kasi jiran2 dn kwn2 kongsi sama2..."

    ReplyDelete
  11. MAK ENCIK | SZ :

    "ntah kali keberapa dah ni suzi asyik hangit jer..masih tk pandai nk adjust oven tu lah.."

    ReplyDelete
  12. ATI MASRIF:

    "beg2 tu diorang beli,pastu kita dpt buang jer lps ambik isinya..mana boleh camtu...simpan...bila nak guna,senang tak yah beli...contoh boleh buat boh jajan ms birthday anak2 ker utk kasi kt kwn2 diorang..."

    ReplyDelete
  13. DINAS ALDI:

    "Hehehe..nak ker,mai la sini ambik...hangit2 pun laku..ada la lg sekeping 2.."

    ReplyDelete
  14. Assalam Pia..selamat hari lahir kak cik...
    kak cik nak berkawan tu pia..ada adik baru senang hati nak pi mengaji..ada kawan..

    ReplyDelete
  15. sedekah amal jariah......hope amalan kita diterima Allah...
    sedapnyer kek tu...menggoda la....

    ReplyDelete
  16. kek alunan kasih tu nampak sedap..:)

    hepy besday yer kakcik..

    sedapnya pulut kuning..

    ReplyDelete
  17. selamat hari lahir kak cik...nak pulut kuning sikit

    ReplyDelete
  18. WAH..
    HAPPY besday kak cik...
    semoga jd anak yg berjasa utk ibu bapa.. Amin...
    wah, kek hangus? fiq ingtkan akak sapu coklat kat atas kek tu..
    gurau jerk...
    huhhuhu..
    kak, sorry dh lama xjenguk akak..
    akak sihat?

    ReplyDelete
  19. tumpang tuli di sini http://effa-k-poh.blogspot.com/2011/12/pasti-andalah-bloggers-yang-direview.html#links

    ReplyDelete
  20. BSB suka makan pulut dgn ikan masin...hheehhe. cuti nie BSB bawa anak2 g bagan lalang jer...pia g mana pula?

    ReplyDelete
  21. ko ni cam cik ina plak, suka buat cam ni time harijadi firdaus.Alhamdulillah bertambahlah rezeki bagi kat jiran-jiran., alah tak kisah hangit, janji sodap.kek alunan kasih ko menjadik nampaknya, ni yang jeles ni.

    happy besday kak chik, jadi budak baik ye, ingat jasa mak ayah bilah besar nanti, mengaji rajin-rajin supaya cepat khatam.

    ReplyDelete
  22. hepi belated birthday kakCik..semoga jadi anak yang solehah ya..amiiin..

    kakPia..lama sungguh No tak makan nasi kunyit gulai ayam tu..naik terlio la pulaaaaak...

    hehe, terhangus la pulak..xpe2 jnj boleh makan kan dan yang penting rasa die tetap sedaaap..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...