Sunday, 4 December 2011

Cerita jalan-jalan...

Assalamu'alaikum...

Nak citer apa ni yer...hurmm....Hari ni masa jalan2 bw..kebanyakan masih belum update..Rata2 entri last hari Jumaat..biasalah tu hari Sabtu dan Ahad hari bersama2 dgn famili,bukan hari bersama2 blog dan fb kan..Tapi ada sesetengah orang tu,tetap rajin update w/pun hari cuti ker,hari minggu ker..takde pun diorang kesah.Bagusss...boleh jadi blogger tegar tu,tahniah...Rajin2 lah berblogging,hidup blogger!Hehhe...sori lah korang...saja jer nak mengusik korang yang kategori rajin ni.Serius,saya pun nak jadi rajin macam korang yang rajin tu...tapi....tapi lagi..tak habis2 tapi....

Eh,nak citer apa ni....citer pasal hari Jumaat lps lah...Alkisahnya pada hari Jumaat tu,ini lah aktiviti2 kami anak beranak...

Pagi2 Jumaat tu 2.11.2011,pergi hantar kakak kat KOLEJ MARA BANTING...hari tu kan kakak ada mintak MRSM...Ingat senang ker diorang nak terima...kena buat ujian lagi.Itu pun belum tentu dapat..Soalan matematik susah giler kata kakak..40 soalan semuanya,15 tak sempat jawab..pakai bantai jer...Belasah lah kakak....Soalan sains ada jugak..senang jer..(kata kakak ler,saya mana tau sbb diorang jawab kat komputer,bkn kertas..)Soalan KEPERIBADIAN ada 100...

Sementara nak tunggu kakak habis exam tu jam 12.00 tgh hari,kami tak tau nak ke mana..last2 sampai kat WET LAND,PAYA INDAH ni...Best gak tempat ni,tgk tu...sampai2 jer ternampak burung merak ni,abang terus kejar....Apalah abang ni,orang nak tgk ekor di yg kembang tu...

Lepas tu ke kolam HYPPO pulak...alah binatang BADAK BERENDAM
tu...Memang padan dengan nama.Asyik berendam tak nak timbul2..si adik ngan kak cik tak nak gerak lagi sbb nak tunggu dia timbul..

Eh,alamak..ada 2 ekor rupanya...Yer lah mestilah ada pasangannya...mana best berendam sorang2...eh,sekor2...

Ada kolam buaya,nampak tak tgh berendam tu...

Eh,ada banyak lg......nampak tak sekor tgh berehat2 kat lopak air tu,ada lg tgh tersadai kat belukar sana tu....

Lepas tu jalan2 lagi...Kalau ke sini nak jalan kaki pun boleh,nak berkereta pun boleh...Kalau nak adventure sikit sewa lah basikal..RM5 je utk 2 jam kot..alamak lupa lak...basikal budak2 pun ada....Lps tgk buaya,kami pakat nak panjat menara tinjau ni pulak....Adik naik tp nak nangis sbb gayat,kak cik pun muka pucat giler...Dulu masa panjat menara tinjau mcm ni kat BUKIT CERAKAH,tmn pertanian shah alam tu ok jer...oh ya sbb yg ni agak sempit kot...saya sendiri pun menggigil lutut dari mula2 naik sampai lah turun...

Heeehee....dapat gak anak2 tgk si hyppo ni akhirnya..Masa berendam tadi nampak kepala jer..bila dah naik besar rupanya...Agaknya tengah lapar lah tu kan,dah lama berendam...Masa ni kami dah nak balik dah nak pegi jemput kakak...pusing2 ternampak badak ni pulak...adik sukalah dpt tgk jugak akhirnya...ye lah dah lama tak pegi zoo...tu yang diorang excited lebih dpt tgk binatang2 tu....

Ada lagi binatang2 lain,macam kuda...landak,memerang dan burung kakak tua..alahhh...tak ler byk mcm kat zoo,tapi bolehlah...

Lps jemput kakak,terus balik...eh...alamak belum balik lagi,pegi NILAI 3 pulak..Tapi tgk2 je lah tak berani nak shopping sakan, sbb kena beringat utk barang2 sekolah jugak.Tapi belilah jugak tudung 5 lai,dah sampai kan...pastu anak2 nak baju tidur, baju dress itu jer lah...

ok lah jumpa lagi nanti..insyaallah...

18 comments:

  1. dah sampai ke banting rupanya...kalau lah dapat berjumpa kan? boleh bekenal kenalan
    sya duduk sini hampir 5 tahun tp belum sampai lagi di mini zoo tu

    ReplyDelete
  2. sakan jugak berjalan..budak2 mmg suka binatang..klu anak sy tu kak, pegi zoo semua binatang dia tegur ajak berkawan.haha..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Semoga kakak berjaya dalam ujian tersbut...
    p/s....sempat jugak beli 5 helai tudung ya...heheheh

    ReplyDelete
  4. kalau ada org bawak berjalan , sy pilih berjalan , kalau tk de programe apa2 , update blog je le.. lg pun update blog sekejap je

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Pia, best juga ya mini zoo tu. Anak2 Kaz cukup suka kalau dapat gi zoo, Kaz saja yg tak berapa suka tgk binatang ni, hehe.
    Cewah, dlm tak nak shopping tu sempat juga beli tudung sampai 5 helai ya.

    ReplyDelete
  6. sabtu ahad pon sy malas nk update..bukan apa sbb kengkawan blog x ramai yg update..kalau update pon sy main GA ataupon buat entri tutorial (sekali dua je haha)


    skang dh susah ya nk masuk MRSM..zaman sy dulu terus apply jer..sy dulu MRSM muar..

    ReplyDelete
  7. KASIHIBU:

    "eh,dok banting ker....kalau dpt jumpa kan bestkan...insyaallah...wet land tu best utk org yg suka adventure ...sbb kena jln2 keluar peluh..hehhe.."

    ReplyDelete
  8. PUAN KUTU:

    "bebudak mmg camtu,anak akak yg no 5 ni jer blom rasa pegi zoo,yg lain dah..tp zoo taiping,nigh safari tu pernahlah..namapun mlm,tak nmpak pun binatang,kesian adik.... rugi pulak rasa,sbb tiket sampai 80 lebih st keluarga.."

    ReplyDelete
  9. MULUT PAYAU:

    "tq MP..hehhe..5 lai tudung tu murah2 jer pun.."

    ReplyDelete
  10. PUANBEE:

    "akak pun suka berjalan,lg suka kalau jln2 kat shopping mall,hehhe...kamu mmg rajin update..akak tau...teruskan bee.."

    ReplyDelete
  11. KAZ:

    "budak2 mana yg tk minat tgk binatang ni kan..cuma kita jer tk berapa suka,tp layan jer lah demi anak2 kan..hehhe...5 lai jer tu kaz..yg murah2 jer.."

    ReplyDelete
  12. RINA AVAIL A.K.A CIK BETTY:

    "a'ah akak pun malas nak update sbb bila bw tgk semua pun msg2 takde entri baru kalau hujung minggu tu...owh,bekas pelajar mrsm rupanya kamu..mmg skrg ni susah betul nak apply sbb bebudak la makin pandai kot.."

    ReplyDelete
  13. ko jalan tak ajak cik ina ye. pia hari tu masa buat gathering jumpa 5 blogger tu cam nak ajak ko, tapi segan.lenkali kita jumpa ye.macam umah jauh: )

    ReplyDelete
  14. CIK INA DO DO CHENG:

    "laaa bila buat gathering 5 blogger tuh...amboi tak jak pun...rumah kita ni bknnya jauh sgt,bersin pun leh dgr tau...apa yg nak segan tk taulah..tp kalau sy yg segan kot lah...sbb sy ni mmg penyegan..eh,pemalu..hehhe.."

    ReplyDelete
  15. tak sangka pulak kat banting ada mini zookan? boleh g nie

    ReplyDelete
  16. ada buaya yerk.. suka nak tengok hippo ... best gak tempatni...

    ReplyDelete
  17. wah dah lama tak jalan2 kat banting rupanya kak sana ada mini zoo..pi sana boleh singgah rumah pakcik saya..

    ReplyDelete
  18. cuti sekolah ni akak tk bawak anak2 kemana2 pun..sian pulka diaorg tapi apakan daya...tkde kenderaan ni payah sikit...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...