Wednesday, 4 January 2012

hari pertama...

Assalamu'alaikum...

Hari ni dah 4 haribulan,hari pertama sekolah utk anak2 kita.Negeri2 Pantai timur semalam lagi dah sekolah kan.Selamat ke sekolah utk ank2 kita.Bagi ibu bapa yg ada anak2 baru masuk darjah 1 thn ni tentu excited..bukan anak2 saja yg excited..Hurmm biasalah tu..Tapi bagi saya yg ank dah ramai ni dah tak kisah sgt dah...walaupun thn ni adik masuk darjah 1..tapi tk ler teruja sgt macam parents yg ank sulungnya baru nak masuk darjah 1..Tahun ni kakak tingkatan 4,abang tingkatan 2(semalam dah hantar ke asrama dia..)kak lang darjah 6..kak cik darjah 3 dan lastly adik darjah 1...ramai kan...berderet2....

Punyalah excited nak masuk sekolah lps cuti panjang,malam tadi kak cik dan adik tak boleh tidur.Puas di suruh,siap dodoi2 kan lagi... punnnnn tak nak lelap jugak..Haru betul,pagi ni kan dah susah sikit nak bangun....tp sebab semangat berkobar-kobar punya pasal...jadi tak ler susah sgt.....cuma liat sikit jer...

Hari ni adik akan tempuh pengalaman pertama membeli makanan di kantin skolah.Nak bagi bekal,tak nak pulak dia.......Pagi tadi pegi ler jenguk dia kejap ms time rehat tu...Haru biru sungguh kat kantin tu.Pengusaha kantin baru pulak tu...belom ada pengalaman agaknya..ntah2 ker bidan terjun kot...sepatutnya nasi lemak,mee goreng,mihun semua tu di sendukkan siap2 dlm pinggan.....kan senang bila bebudak nak beli.Ini tidak,bila ada yg mintak,baru nak cedokkan...Kalau pun tk de pengalaman,tak kan tak boleh pikir kot...Harap2 esok pengusaha kantin ni dah dpt pengajaran.

Tengok gelagat budak2 membeli makanan pun kelakar....kebanyakan bagi singgit,ada yg bagi 2 ringgit....lps dpt makanan,terus jer pegi tak ambik duit baki..terjerit2 akak kantin tu...hehhe...teringat kakak dulu ms darjah 1...macam tu lah hari2..dkt sebulan jugaklah baru dia agak pandai....itupun bagi duit syiling,senang sikit dia nak membeli..

Macamana anak2 korang pulak......harap2 takde la yg menangis meraung,kalau ada yg macam tu jenuh ler nak berumahtangga pulak kat tepi bilik darjah anak..hahhaa..

Ok,sampai sini dulu...ni nak pegi tgk adik kat sekolah kebangsaan pulak..pagi tadi kat sekolah KAFA...



18 comments:

pena rozie said...

Tuan kantin x de pengalaman tu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

semangat nyer gi kantin..hehe

Cikpuan rara said...

selamat kembali ke sekolah.

miloais milo said...

setuju ngan pia...
kita dah ada anak2 sekolah sebelum ni
so tak de lah excited sangat2...

cam iols - yg sulung dah form 3
yg bongsu masuk darjah 2
so - my hb aje gi hantar yg bongsu
eldest gi sendiri nak baik sekolah...

~ raihazi ~ said...

lebih kurang 4 tahun lg nak share pengalaman hantar anak ke sekolah hehehehehehe

Puan Kutu said...

hehe lawak je terjerit2 makcik kantin tu,untung betul klu tak pulang duit.haha..

suri solehah said...

betul tu kak..masa teman anak macam2 gaya ada hehe..anak suri sendiri pun terkial2 nak beli nasi..dah tu pulak,yg besar2 jenis yang main serbu je..tak beratur huhu

Ati Masrif said...

salam pia,

anak2 kita dah darjah 2 dan 5
so depa ok je :)

selamat tahun baru pia

esok dah kena gi ambik result test
darah hari tu...tatutt :)

Alin Marlini said...

bebudak tak sabar nak pi sekolah psl tak sabar nak pakai serba baru...

Mak Lagenda said...

1st sekolah, mak melalui 2 rasa.

1-excited sbb adik dah masuk darjah 1. Dia memang dah biasa sekolah so, steady ajelah. X nangis or apa2.

2-Sedeh melampau2 cz along dah pi dok asrama. Semua hal sekolah dia, dia yg kena uruskan sendiri. Mak x leh nak uruskan. So, kena bg duit kat dia, pandai2 lah dia nak bayar apa, beli apa.

Ya Allah..sedihnya hati, Tuhan sahaja yg tahu kak!

MulutPayau said...

hari pertama sekolah mmng macam2 gelagat dapat tengok...
Selamat tahun baru....

abgteror said...

wah...lamanya baru muncul kembali...huhu

s a r said...

assalamualaikum kak.

lama tak ke mari. sorry kak. selalu saya tak dapat nak baca post2 akak sampai habis sebab laptop selalu je hank bila bukak akak punya blog. uhu. tak tau napa. ni berkali2 cuba, sempat habis baca, hee.

saya dulu darjah satu, kalau time rehat, time atok saya ada lagi, atuk yang datang belikan makanan. hee,. abang ada satu sekolah time tu dia buat hal sendiri. hee

Cikpuan rara said...

akk kain felt tu rara bli on9 je.

Puan Kutu said...

pasal makanan ringan tu mmg ssh nak kontrol klu kantin pun jual benda tu..

tu sbbnya didikan tu perlu utk terap dlm otak anak benda tu tak berkhasiat.tp bagai dikatalah..ssh nak kontrol anak sbb benda ada dpn mata..budak yg kuat je boleh melawan dr membelinya.hehe..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

tahun nie ok lagi..tapi tahun depan yg no. 2 naik tahun 1 dan yg kecil naik tadika..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon bg syiling kt risya spy senang nk beli..tp tulah bg rm1.50 manjang takda baki ntah apa yg dibeli

suri solehah said...

lama berehat kak pia ni..ok ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...