Wednesday, 23 February 2011

Bahasa Melayu yang semakin me.......layu!

Assalamu'alaikum...


Berjalan-jalan di taman digital..(petik kata-kata Amy,yg bermaksud blog walking/bw)pada satu waktu saya terjumpa satu blog yang bahasa nya sangat teruk.Entri-entri di blog tersebut penuh dengan bahasa sms.Tak payah la nak link kan ke sana..tak baik,lagipun saya sendiri dah lupa.....hehehehe.Tuan punya blog pun nampaknya dah kena sound dengan blogger2 lain tentang perkara ni,dan dia ambil peduli...boleh terima nampaknya teguran kawan- kawan.Alhamdulillah.

Perkara ini saya pernah tulis dalam satu entri masa thn lepas...bawah label bahasa.Masa tu saya masih guna kata nama 'aku' dalam setiap entri...sekarang dah tukar kepada 'saya'.Ntah kenapa,tapi saya mengaku lebih selesa bahasakan diri dengan 'saya' sebab itulah saya yang sebenarnya.Boleh ler jenguk ke sana kalau ada kawan-kawan yang terasa nak baca.

Hari ni saya nak timbulkan balik sebab apa tau...seorang kawan telah memberi kepercayaan kepada saya untuk mengajar anaknya siti(bukan nama sebenar) m/pelajaran Bahasa Malaysia(tapi saya bukan cikgu yer..tolong sikit- sikit tu boleh lah..)Maka tiap-tiap petang dari pukul 3.00-4.30 jadi cikgu la kejap.Hari ini......apa yang saya risaukan dulu dah jadi kenyataan.Siti nampaknya dah terbawa-bawa!'Aq' digunakan untuk 'aku' dalam karangan...."kata-kata cikgu tetap aq ingat.....aq tidak akan main-main lagi....aq berjanji untuk belajar bersungguh-sungguh demi untuk mencapai cita-cita aq blablabla"
GRRRRRRRRRRRRRRRR!

Anak kawan,anak saya juga....semoga kesalahan serius ni tak berulang!

p/s: Selamat berjaya dalam UPSR untuk siti.
Selamat berjaya juga untuk my dear kakak dalam PMR.

38 comments:

  1. uish.. siapa la blogger yg dimaksudkan.. khai agaknya

    Jom selami entri ini: Aku dah Jutawan... Korang?

    ReplyDelete
  2. alamak... harap gua tak kena marah ngan cikgu2 semua.. haha.. tambah2 cikgu besar... :D

    ReplyDelete
  3. memang susah betul nak paham bahasa2 sms budak2 sekarang...uhuks...

    kalau baca status/komen kat fb terutama student2 saya mmg kadang2 tak paham langsung apa yang diorang sembangkan ;)

    ReplyDelete
  4. Hari tu kan ada blogger tinggal komen kat cik Yana camni ".... awk da tawu kod" lebih kurang camni la ayat dia. pastu cik Yana tanya tahu kod ape? Dia jawab dah tahu kot. Hahaha~ dalam hati cakap, tak boleh ke kau taip betul-betul perkataan tu. Kan dah salah faham :P

    ReplyDelete
  5. Kih3...mesti comel ngajar budak-budak..Karangan pun macam kelakar aje..

    ReplyDelete
  6. Nurul setuju sgt dgn Pia...mula2 tu cam geram pulak bila 1st time jumpa ayat "aq" nie...rupa2nyer singakatan pada 'aku'...bukan susah pun nak type 3 patah perkataan kan..

    Lagik satu, nurul peratikan adik2 kita suka tulis mcm nie..."t0l0ng ingAtkan AkU" tak pun mcm nie..."s0t0ng"...kadang2 tu pikir balik...derang nie sekolah ker ..tak sekolah...tahu ker derang bezakan huruf O dgn angka 0.

    Kakak & Adik nurul...masing2 guru BM...derang pun luahkan menda yg samer kat nurul.

    ReplyDelete
  7. khaifaiz:
    Ntah..akak pon tak ingat dah,sekali dua ja sampai kat blog tu,tp mmg teruk sangat..serius teruk..tp skrg dia dah tukar agaknya sbb ada org yg tegur..syabas untuk siapa2 yang berani tegur tu..

    ReplyDelete
  8. cekodok:
    alamak..alamak...
    hahh..jangan nak ringkaskan bahasa sampai orang nak baca pun tak faham..ringkas takpa jugak..ini,diorang ubah terus.bayangkan 'aku' boleh jadi 'aq'?yang lain..fikir sendiri la..

    ReplyDelete
  9. sz:
    entah la suzi..anak akak sendiri pon dah termasuk jugak dalam senarai ..bahasa lintang- pukang,tungging-langgang.Tu yang dok risaukan bahasa Malaysia dia,hari2 dok check..so far ok..

    ReplyDelete
  10. Cik Yana:
    hahaha..kelakar!itu yg akak cuba nak sampaikan..kita boleh ringkas,tapi bukan tukar ejaan tu sampai kadang-kadang sampai salah faham....atau maksud tak sampai..

    ReplyDelete
  11. Si Mambang Angin:
    Itulah pasal...Anak sendiri pun lebih kurang jugak..tapi kalau anak sendiri dah kena pulas dah ni..

    ReplyDelete
  12. Nurul a.k.a Riko:
    Alahai nurul...geram kan..
    Tapi kalau diorang baca komen-komen kita ni kan,sure diorang kata kita ni tak mengikuti perkembangan zaman.

    Tapi..sedarlah wahai adik-adik dan anak-anak kami sekelian...betapa bila ada orang yang menegur,bermakna kamu amat disayangi!Dan siapa lagi nak sayang bahasa kita selain kita sendiri...

    ReplyDelete
  13. betul lah, saya pun takleh terima orang yg suka tulis bahasa alien nih..geramnye..bukannya tulis pakai pen/pensil nak kena buat shortform yg bukan2 tu..taip kat keyboard/keypad je pun..kan senang aje tu..tulis jela mcm biasa kan..

    ReplyDelete
  14. Umie:
    Takut betul kalau difikir kan..keruntuhan akhlak dan moral bersama jatuh nya nilai-nilai bahasa kita.
    entah lah...apa nak jadi dengan anak-anak kita nanti agaknya?

    ReplyDelete
  15. Salam Pia...

    hehee...mcm terasa..
    blog akak yg pertama dulu guna aku, pastu I, pastu saya...pastu khatam..

    blog baru ni guna aku balik....
    tulis pulak ikut angin..
    pia marah? hehehe..nanti kena jual...

    ReplyDelete
  16. tul tu..kdg2 mmg xleh paham..tp nk buek camno,sesekali kite kene amik tau gak..sabo aje le..hikhik

    ReplyDelete
  17. alamak pia, IEB pun dah carcamerba kan bahasa melayu nie.. jangan marah na.. :)

    ReplyDelete
  18. Queenie
    Maaf la kalau entri ni buat akk terasa.Bukan itu maksud saya ...
    Yang buat saya geram tu sebab bahasa sms, bukan pasal kata nama tu.
    Bagi saya setiap org ada hak masing2 nak guna nama ganti diri saya,aku,i,me,dll..ikut keselesaan la kak..
    Saya tak marah sikit pon...buat apa nak marah..

    ReplyDelete
  19. jap.... iols nak kena betulkan bahasa iols dulu ye...

    tetiba rasa pedas plak
    ekekekeke

    ReplyDelete
  20. AQ??ish....tak logik betul bahasa macam tu..kalau AQ sebutannya dah tentu jadi macam ni "akiu"....

    ReplyDelete
  21. Ada betul gak tu kakPia..kadang2 dorang mudah terikut..anak2 No pula lain..dia guna bahasa lam rumah hahaha kantoi gak klo sempat baca karangan dorang..kadang2 kita sebagai ibubapa mmg kene selalu pantau sbb BM la yg paling mudah sbb bhs ibunda tapi BM juga yg paling mudah fail dalam karangan..huhu

    ReplyDelete
  22. Norhafiza:
    no..akak pon anak msg2 seronok guna bhsa sms ni,tak kisah la..cuma takut terbawa-bawa..kena pantau selalu yer..a'ah gagal BM kira gagal semua..kan..

    ReplyDelete
  23. miloais:
    Rasa pedas ker,pedas sikit ker pedas banyak?Tak pa lah..nak buat macamana akak pon rasa pedas jugak ni..hehee

    ReplyDelete
  24. mrs.sabri:
    Tak tau la akak ni..pening kepala dok pikir pasal anak2 sendiri..
    Akak selalu tgkkan buku2 depa tu..Dulu akak ada msslh dgn dialek..ank akak pernah tulis 'bantai' untuk 'bantal'..gara2 kami satu rumah ni dok guna dialek penang..skrg dh ok..timbul msslh bhsa sms pulak..mujur depa tak terbawa-bawa dalam pelajaran..

    ReplyDelete
  25. mr.curly:
    Apo nak buek laei..sabo jolah..hehehe,hancur dialek negori lu mr curly...sori!

    ReplyDelete
  26. Isteri Yang Comel:
    Alahai...cacamarba sikit2 tu biasa la..tapi kalau dah nak baca pun macam nak tergeliat lidah tu yang jadi masalah..Tapi yang macam akak cakap tu..kita yang tak ambik exam apa2 ok la..yg nak ambik UPSR,PMR dan SPM tu...jaga2 jgn sampai kebiasaan menjadi malapetaka..cehhh,terlebih sudah..

    ReplyDelete
  27. Piasara,

    Dulu kakak tak tahu pun aq tu aku. Samapi anak kakak terkekeh-kekeh ketawa barulah mamanya ini faham. Kakak tak sukalah tulisan short-cut susah nak faham. Tapi budak-budak cepat je tahu ye....

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum..

    salam singgah dan folo blog ini..

    saya pun senantiasa untuk tidak merosakkan bahasa melayu dalam penulisan blog..semoga ia berjaya

    ReplyDelete
  29. memang risau dengan students yg suka ringkaskan perkataan gitu masa tulis ayat atau esei, susah hati dibuatnya!

    ReplyDelete
  30. Kakzakie:

    "Kak..budak-budak skrg ni...sgt kedepan,benda-benda mcm tu tak payah belajar pun diorang pandai...saya pun pernah jugak kena.
    'pu3'(istilah utk puteri)3 hari 3 malam saya dok cari maksud dia..hehehe"

    ReplyDelete
  31. sahromnasrudin:

    "waalaikumussalam,terima kasih sbb sudi singgah dan follow blog saya.Semoga kita sama-sama menjaga bahasa kita."

    ReplyDelete
  32. Dinas Aldi:

    "ya..memang betul tu,saya sebagai ibu pun risau..apatah lagi cikgu-cikgu kan..semoga kesabaran sentiasa mengiringi perjalanan hidup para guru sekelian utk mendidik anak bangsa kita"

    ReplyDelete
  33. makcik tak paham short form zaman sekarang.pelik.

    ReplyDelete
  34. Cik Ina minat Do do Cheng:

    "OOO makcik...saya pun tak faham,tapi kalau setakat short form tu boleh la gagah jugak,ni diorang tukar terus..'konon'='kunun','baik' ='bek','elok-elok ='leklok'"??????????

    ReplyDelete
  35. kdg2 ssh nk tangkap apa yg dimaksudkan..

    ReplyDelete
  36. kakngah:

    "itu la pasal kakngah,elok kita panggil polis jer suruh tangkap...hehehe.."

    ReplyDelete
  37. as salam sis..

    betol apa yang sis cakap tu, dan yg paling mnyedihkan orang melayu sendiri meruntuhkan bahasa sendiri. bukan membangga dan mengagungkannya..

    dan bahasa sms tu pulak adakalanya xfaham kerana dieja mengikut bunyi..

    sokong hidupkan bahasa melayu yang suatu masa dulu dijadikan bahasa lingua franca.. melayu pun hebat!

    ReplyDelete
  38. Rainbow:

    "Ya betul tu rain..budak2 skrg ni mmg tak reti nak berbangga dengan bahasa ibunda diorang...sedih,sungguh sedih.."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...