Wednesday, 29 June 2011

Ini sudah lebih....rasa macam nak tangan-tangan jer budak ni...

Assalamu'alaikum...

Selamat pagi,salam untuk semua...Oh..hari ni nak borak kosong jer..tapi dalam borak2 kosong tu ada mesej yg saya nak sampaikan kt korang ni.Satu citer seram ker kelakar,korang nilai lah sendiri.

Korang tentu tau saya sebelum ni selalu gi antar bekal untuk kak cik time rehat kan...tapi dah lama jugak lah tak pergi,cuma bagi duit ajer suruh dia beli di kantin.Bukan tak nak pegi antar tapi sebab ramai kawan yg beli di kantin,jadi dia pun nak sama bersaing saing dgn kawan.

Hari Jumaat hari tu(lps selesai settle sain repot kad ank2)saya pergi la lepak2 kat rumah tie(my BFF...setakat ni lah,harap sampai bila2..)Borak punya borak...terkeluarlah satu kisah ni,kisah kak cik dah kena pow dgn kawan dia.Anak tie ngan kak cik satu kelas,rehat pun sama2.So dia lah yg balik bagitau kat mak dia"kesian sabrina mak,hari2 tak makan sebab si A hari2 dok mintak duit dia."

Benda ni dah lama berlarutan tau,sampailah hari jumaat hari tu jer baru tie teringat nak cakap.Tie kata dah dekat sebulan lebih anak dia gitau citer ni tp dia mintak maaf sbb lupa sgt2.Balik tu saya tanya ngan kak cik, A minta duit dia kdg2 ker hari2..hari2 jawap kak cik..

Si A ni pompuan tau bukan laki..ish ish baru umur lapan tahun dah berani pow orang.Yang si kak cik ni pun satu hal..dah kawan mintak di bagi jer buta tuli.Langsung tak reti nak bantah.Dah tu tak bagitau pulak kat cikgu..kat kami di rumah ni pun dia tak cakap.

Saya pun hari2 gi antar sekolah selalu pesan "jgn nakal2 yer,jgn gaduh2 yer,belajar rajin2...jgn lari2 nanti jatuh"...itu jer!Kalau dah balik sekolah pulak asyik dok tanya "hari ni belajar apa?"..ada homework tak?"...tak pernah tanya pun pasal ada tak kawan2 dok minta duit?Adoiii...kenapalah saya tak tanya ...sungguh tak terfikir pun pasal ni sebab fikir logik lah tak kan budak umur lapan tahun berani nak buat hal.Sila tanya dan ambil tahu pasal anak2 di sekolah k..

Dipendekkan cerita,saya pun pergi lah jumpa A kat sekolah...cikgu bertugas pun ada masa tu sbb saya dah cerita perkara sebenar kat dia.Mula2 mmg nak settle sendiri konon..nak jumpa sendiri dgn si A tu,tp pikir2 balik...lebih afdal kalau saya bagitau cikgu.

Mula2 A tak nak mengaku...last2 mengaku jugak.Saya tanya dia "ko tak bawak duit ker?.."bawak" kata dia..tak puas hati,minta tgk dompet dia,ada 2 ringgit.Aikk "ko bawak 2 ringgit,sabrina bawak singgit jer..lagi ko nak mintak duit dia apasal...?"

Tak pueh hati lagi ni...Saya pun sound kat cikgu bertugas tu.."saya tak nak settle kat sini jer cikgu,bawak kes ni ke guru disiplin...bagitau juga kat parent dia.."Sampai kat sini,budak pompuan ni dah teresak esak nangis..rupanya dia takut bila sebut gitau mak dia..."jgn gitau mak saya..jgn gitau mak saya...nanti dia pukul saya"..hahhh tau pun takut?Kesian pulak saya tgk.."ok lah..ok lah..kami tak cakap kat mak kamu,tapi janji jgn buat lagi.."

Gedebuk gedebak..settle lah kiranya kisah sadis ni, tp janji cikgu tu nak bawak kes ni kpd guru
disiplin camana?..

Time rehat hari tu,nak tak nak kenalah saya pegi antar bekal..baliklah semula rutin antar mengantar bekal nasi utk kak cik..Dari jauh nampak kak cik jalan bersama kawan dia si A..Tengoklah budak2 kan...langsung takde simpan di hati.

Update:Kak cik dan si A telah di panggil berjumpa dgn guru disiplin pada ptg tu..Kak cik kata A nangis2...Oh yer?..semoga dia dah tau apa yg perbuatan dia terhadap kak cik adalah SALAH..
Semoga kejadian macam ni tak akan berlaku lagi lain kali.

Saya pun sampai hari ni dok tertanya tanya dari mana lah agaknya si A ni dpt pengaruh tak baik ni?Samada pengaruh dari tv ker..ntahlah!

Sekian,sebuah kisah sekadar untuk renungan kita bersama..
jumpa lagi....

34 comments:

  1. kecik2 lagi dh pandai mengepow :(

    ReplyDelete
  2. teringat ms sy darjah 1 dulu..sy pon kena pow duit dgn kwn..budak tu anak polis..sy ni nerd bg jela duit kat budak tu..smpi mak sy tahu dan marah sy..

    ReplyDelete
  3. tu la.. nak salah kan budak2 ne sepenuhnye xleh gak kan.. yang penting didikan yang sempurna...

    ReplyDelete
  4. anak saya yg darjah satu pun kena pow duit gak dari anak jiran sebelah rumah saya ni..hehe..diaorang ni satu kelas..kalau saya bagi duit 3 rgt kat anak saya,budak tu mesti pow seringgit..sekarang saya cuma bagi dua rgt je..itupun kena pow jugak..ingat nak bagitau je kat mak dia..tapi saya x sampai hati sebab fikirkan kami ni berjiran..kang gaduh lak x best..biarlah..saya anggap je itu sedekah dari saya walaupun kehidupan dia sekeluarga lebih mewah dari saya..

    ReplyDelete
  5. aduhaiii...
    risau juga ni...
    tahun depan anak saya baru nak masuk darjah satu ...
    saya akan take note la tanya soklan mcm k pia suggest tu...

    ReplyDelete
  6. Tak sangka juga kan. Tapi kakak Pia memang tiap hari akan bertanya apa yg adik makan di sekolah. Tiap hari anak kakak bawa RM3/-. Selalu tak habis tapi tetap kakak tanya apa dia beli. Kakak ada pengalaman dulu kakak sulung kakak dia suka beli sticker bukan makanan itulah sebabnya bila dah ada pengalaman kita automatik jadi rutin nak tanya...

    ReplyDelete
  7. biar btol.... kecik2 lagi... alahai.. tapi kan.. rasanya kena jumpa parent dia jugak... mesti ada sebab dia jadi mcm tu... kalo dia tak minta kat anak kak pia.. mana tau nti dia mintak kat orang len plak...

    ReplyDelete
  8. Mama Zara:

    "a'ah..kecik2 cili api ni...w/pon kecik tp otak bergeliga.."

    ReplyDelete
  9. Rina Avail:

    "heh,rina pon ada pengalaman ker?itulah yg trjadi kak anak akk,dia pon nerd jer..kwn pulak gedik semacam..menang kawan dr dia..akak tak lah marah tp geram jer..hehe.."

    ReplyDelete
  10. Taufiq Arifin:

    "Memang betul tu,budak2 apa lah yg diorang tau..semuanya kita org tua yg kena bagi tunjuk ajar.."

    ReplyDelete
  11. Mrs Yie:

    "Mimi..baguslah kalau mimi dah niat nak sedekah,dpt pahala sedekah tu...tp yg tk bestnya nanti budak tu terbiasa sampai sekolah menengah..dia ingat benda tu tak salah..."

    ReplyDelete
  12. Haaa takutnya sue baca...sama lee sue pon asyik tanya "wat pe kt skoll, nelajar apa"kl pesan pon lebih kurang sama jeee...so lps nii kena lepbih perihati ...cian bdk2 kecil2 lagi da ikut pengaruh xelok....harapnya bdk tuu lepas nii xbuat lagi...takut nnt jadi pengaruh xelok pulak..patutnya parents dia kena tahu n pantau.....

    ReplyDelete
  13. Sz:

    "memang...mesti kena tanya ank2 apa yg berlaku tiap2 hari tau..sbb diorang ni masih belum clear mana yg betul mana yg salah...kalau tak tanya kdg2 diorang takut atau lupa nak gitau kita.."

    ReplyDelete
  14. uihhh..
    bahaya nih..kecik2 dah pandai pow2 org..terima kasih kak pia..tips berguna utk kass bila ada anak nanti..

    ReplyDelete
  15. Kakzakie:

    "a'ah itulah pasal kak..saya lupa nak tanya bab2 itu..duit buat beli apa..hari2 balik skolah agama dia makan dulu kt umah..bawa singgit cukuplah..balik ptg tu makan lagi..~lps ni saya akn tanya dia selalu.."

    ReplyDelete
  16. Encik Mamat:

    "kalau akak tau rumah atau kenal mak dia mmg akak nak gitau..tp budak ni naik bas sekolah..akk tk kenal mak dia(tp ntah2 kalau tgk kenal kot..)tak tau dia dok mana..akk try mintak no fon mak dia kt cikgu..diorng tak kasi...bkn nak jumpa nak gitau dlm fon jer pon..apala cikgu diorang ni.."

    ReplyDelete
  17. assalam Piasara..
    acik pernha mngalaminya
    tapi budak lelaki la..masa anak yang sulung darjah dua la masa tu,,
    dapat tau pun sebab budak tu sampai berani datang rumah mintak duit..
    acik tanya anak..tak berani cakap..takut kawan pukul masa disekolah..terus jumpa cik gu dan cik gu buat intipan dimana dan bagaimana dia mengambil duit.
    dah selesai semua..budak tu dah kena warning dan kena rotan..masa dulu boleh rotan lagi kan..
    baru la anak acik berani bercerita..

    ReplyDelete
  18. suhailas:

    "kena pantau anak2 sue..kena tanya diorng hari2..kdg2 ank2 tak suka citer kat kita kalau kita tak tanya...~nak gitau parents dia tp tak kenal dn tak tau pulak rumah dia..try tanya maklumat kt cikgu, diorang tak nak kasi..rahsia katanya.."

    ReplyDelete
  19. nurkass:

    "memang bahaya ni kass..tapi nasib baik ank kwn akk balik gitau mak dia kan..kalau tak ntah2 hal ni berlarutan sampai thn depan la gamaknya..."

    ReplyDelete
  20. mmg ade pia...anak saye mase darjah pun kene mcm tu jugak...geram sungguh...

    jumpe jer cikgu baru budak tak berani nak buat lagi...

    ReplyDelete
  21. Acik Erna:

    "hishh lagi dasyat tu kak sampai dtg mintak kt umah pulak..nasib baik akak dpt tau jugak kan..itulah ank2 kita ni tak nak gitau kita kalau kita tak tanya apa yg berlaku..kalau tanya pun masih nak sorok2 sbb takut..ank saya ni darjah 2 jugak kak,kakak sulung dia dulu pon kena ms darjah 3,tp sekejap je...seminggu je kot.."

    ReplyDelete
  22. adik cik scya masa darjah 3 dulu kena pow dgn budak drjah enam . tapi macam tu jugakk , settle dgn guru disiplin ..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum.

    alahai kak. naif sangat anak akak ni. kesian dia. takkan pula nak ajar anak jadi garang kat sekolah ye tak. ~eheh, ummi dia baik, tu yang anak pun ikut sama baik.

    tapi ikut cara akak ni, adoi! garangnya. saya pun takut kalau jumpa mak kawan saya garang camni,. eheh.

    tapi baiklah jumpa cekgu dari setle sendiri. nanti tak pasal2 akak jadi bahan gosip kat sekolah. eheh. front page paper.

    "ibu kanak2 mengamuk di sekolah kerana rm1" ~eheh. kak gurau je.

    alhamdulillah semua dah setle. hmm, risau saya bila fikir balik kecik2 lagi dah buat hal. astghfirullah.. tak tau apa problem budak tu sebenarnya. hmm.. tak tahu nak salahkan sapa dah ni..

    ReplyDelete
  24. Scya Lollita:

    "hehe..yer ker,tp lebih baik kita gitau cikgu drpa pandai2 jer gi sound budak tu.."

    ReplyDelete
  25. sar:

    "wa'alaikumussalam...hehe..itulah sar,tak pernah akk nak ajar ank2 jadi jahat ngan kwn2..tp kwn diia dah amik kesempatan pulak kat dia..kesian..eh,tang mana yg kamu kata akk garang ni..(w/pon hakikatnya mmg garang..)akk rasa geram mcm nak marah tau..(marah jer,bkn nak penampar..tajuk tu tak leh pakai ok..)Tapi bila akk tgk dia dah start menangis mula lah hati keibuan akk ni tersentuh..terus rasa kesian..mula pujuk dia supaya jgn nangis dn janji tak gitau mak dia..eh sar..tajuk kt headline kamu tu kurang tepat..mmg 1 ringgit tp kalau sebulan dah 20 ringgit yang..(tolak sabtu dn ahad)hehhe gurau jugak!Serius,akak pun tak tau nak salahkan sapa ni..."

    ReplyDelete
  26. budak ppuan tu..macam2 kak sekarang ni,,,kadang kita yg jadi guru ni takut,,satu nya kesian anak didik mcm tak terdidik walau dah sehabis upaya mendidik..lagi nya...bimbang takut ada parents yg beranggapan guru tak ambil tahu...sama2 kita doakan agar anak2 kita jadi anak yang cemerlang dunia n akhirat

    ReplyDelete
  27. pia, biasalah tu budak-budak , dia dah takut tu mesti tak buat lagi. kalau dibiarkan melarat gak. nasib baik pia pegi tanya,bagus gak.adalah plak kecik-kecik dah pandai pow orang ye.

    ReplyDelete
  28. suri solehah:

    "itulah suri,zmn skrg ni budak pompuan ker budak laki ker..sama jaa..kalau ada ibu bapa yg beranggapan guru2 tak ambil tahu,tak adil lah..sbb bg akak kita sbgai parents pun kena sama2 ambil tahu hal ank2 kita jgn serah bulat2 pada guru2 ja..~smga ank2 kita menjadi ank yg cemerlang,gemilang dn terbilang.."

    ReplyDelete
  29. Cik Ina Do Do Cheng:

    "bebudak zaman skrg ni cik ina..tk mcm kita dulu..kita dulu pegi sekolah semata-mata nak menimba ilmu jaa..diorang ni pulak pergi sekolah ada agenda lain,pengaruh tv,media dan kwn2 kdg2 mempengaruhi diorang untuk menjadi 'nakal'...
    kalau kita tak prihatin,susahlah cik ina....nak harapkn cikgu?Manalah termampu diorang tu nk tgk semua budak...keja diorang pun tak siap2.."

    ReplyDelete
  30. adoi baru 8 tahun dah pandai buat perangai gitu .. dia ada abg kot.. biasa kalau budak ada kakak atau abang dia pandai lebih bukan2 pandainya ...nasib si aliya duk balik bercerita tk de kena paw tp kawan asyik makan makanan dia ada lah pastu asyik cakap kakak makan tk kenyang huhuu

    ReplyDelete
  31. kak pia bee mai lagi

    jom join ni untuk KSRS :
    http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/06/ksrs-2-kenangan-dulu-dulu.html

    ReplyDelete
  32. aish takut la terbawak2 sampai ke tua

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...