Friday, 30 September 2011

Cerita open house...open house la sangat konon!

Assalamu'alaikum.....

Ucapan terima kasih yang tak terhingga untuk semua kawan yang sudi wish hepi birthday untuk KAKAK,dan yang sudi doakan KAKAK...Semoga korang dan keluarga juga sentiasa diberkati Allah dan di permudahkan perjalanan hidup di dunia yang penuh pancaroba ini...

Salam Jumaat utk korang yang tersayang...Syawal dah pun berlalu ni..jangan ada lagi yang buat rumah terbuka lak..Tapi kalau dah niat nak buat kenduri untuk jamu orang tu tak kisah lah bulan apa pun kan..

Macam kawan saya ni sorang...esok lusa 2.10.'11 ni ada buat jamuan di rumah dia...dia jemput melalui anak saya jer..sebab kawan saya ni kerja kat sekolah anak...owh...dia bukan cikgu,tapi cleaner jer..Apapun kerja..tak kisahlah kan,janji halal...cleaner pun tapi kalau kerja rajin,niat kerna Allah..dapat pahala berlipat kali ganda...Dulu dia kerja mengasuh anak orang..ada la 5-6 orang budak dia jaga...kira2 sebulan boleh dapat dekat2 1000 jugak la..Tapi baru2 ni jumpa dia,saya tanya lah kenapa berhenti jadi babysitter...penat kata dia...cabaran dan risiko tinggi..A'ah la kan..saya yang jaga sorang ni pon...penat nya mengalahkan jaga 10 orang..hahhaa..

Berbeza dgn yang kerja besar tapi sombong nak mampus,macam dia jer yang pandai kat dunia ni tak guna jugak kan...

Citer pasal jamuan...sebenarnya sejak pindah ke sini 6 tahun lalu...saya belum penah buat open house...Dulu,masa dok s.alam boleh kata tiap2 thn buat....padahal rumah kat sana lg kecik...rumah flet jer...sebenarnya bukan nak buat pun...tapi sebab dah jadi macam tradisi pulak kwn2 hubby saya tu....tak buat open house tk dtg beraya ler jawabnya...tu yang kena buat....rumah sempit tu tak jadi hal..diorang ni pandai jer...tak diserbu sekali harung...Boleh kata open house tu khas untuk kawan2 opis hubby saya jer....

Masa mula2 pindah ke s.alam masa lps kawin tu..kira saya ni kena kejutan budaya jugak tau...nak buat jamuan raya.....tapi kelengkapan rumah belum lengkap pun.Pernah sekali tu,jamuan nak buat malam...petang tu baru perasan sudu garpu ada 5 batang jer...
hahhhh...cepat2 hubby saya pegi beli..Nasib baiklah kat kedai runcit pun ada jual sudu,w/pun tak cantik...lantaklah janji ada...hubby beli 2dozen kot....memang kelakar lah kalau ingat2 balik....Menu pulak tiap2 tahun asyik ulang2 jer..laksa penang,mee rebus,nasi impit kuah kacang...Tapi masa berlalu...bila dah lama jadi orang selangor dan bercampur dgn macam2 orang dari negeri2 yg berbeza..lama2 dah agak pandai buat menu2 yang lain...

Tapi sejak pindah ke klang ni,suasana dia lain sikit...tak payah nak open2 house pun,kawan2 dan jiran2 datang jer...Boleh kata tiap2 malam ada jer orang datang.Anak2 pulak masing2 dah besar,nak ajak kawan2 datang...kenalah masak sikit,alahh lebih kurang jer......jamuan kecik2 jer..Selalunya saya buat berperingkat.Contohnya,sekian tarikh...utk kawan2 abang.Sekian tarikh pulak,saya buatkan utk kawan2 kakak pulak...Bukan tak nak sekalikan..cuma saya rasa tak yakin dapat buat kerja2 memasak sorang2.Nak minta tolong kawan,rasa macam kacau diorang pulak...segan...

Dah citer makan2 pulak...oklah jumpa lagi nanti..Insyaallah....
Selamat berhujung minggu untuk korang..


12 comments:

  1. assalamualaikum akak.

    hee. buatlah kak. nanti saya datang. eheh.

    thanks for the wish akak. sesama manusia. inshaAllah.

    kak, saya tengok duduk flat macam meriah je. apa2 nak buat, ramai je orang. tak taulah tempat lain. saya tengok satu tempat je la. hee.

    kalau macam rumah teres pula, ada saya tengok tu. mak oi! depan rumah pun tak kenal. tapi best la kalau dapat yang jiran tetangga yang sememangnya menjaga hal tetangga juga. :D

    ReplyDelete
  2. Hmmmm .. sama la suasana raya cik pia dgn kc. sudu tak cukup, jiran dtg rmh .. senyum sorang2 kc baca entry ni. hihi

    ReplyDelete
  3. tapi rara kalau mkn nasi impit tiap2 umah pon takpe.sbb mmg suke.

    ReplyDelete
  4. kak yang bab sudu garpu tu kelaka la, nasib baik perasa, kalu xperasan,., habis mkn laksa penang guna tgn. ahha

    ReplyDelete
  5. Sorry Kak Pia, Kaz tak sempat nak wish happy bday kat Kakak. Line internet slow, nak buka comment box sikit punya siksa. Apapun, smg Kakak dilindungi Allah selalu di samping berjaya mengejar cita2.
    Open house ni dah jadi mcm budaya dah sekrg ni. Selagi tak buat open house, selagi tu lah org dok tanya bila nak buat open house ni. Agaknya masa akan dtg setiap rumah diwajibkan buat open house, hehe.

    ReplyDelete
  6. assalam pia..akak pun jarang sangat buat openhouse ni..tapi
    kalau masa raya..tiap2 minggu mesti masak..sebab ada aje sedara dan kawan2 yang datang..kalau datang tu..memang ramai2..bukan satu kete..

    ReplyDelete
  7. sbenarnya konsep open house ni budaya org bandar je kot..sbb kalu kat kampung tu..tak payah dijemput rumah sentiasa open..nak dtg bebila aje lah..ye lah jiran pun dah mcm sedara sendiri kan..jadi apa yg ada tak kiralah biskut kering ke yg penting org dtg umah raya

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum pia,


    cam mana nak jalan suami ngan anakcik ina demam.rajinnya pia wat open gouse berperingkat. cik ina tak pernah buat open house, cuma jemput orang datang makan time raya pertama hingga ke empat.selepas tu makan biskut je lah siapa nak datang selepas tu. tahun ni je first time raya kat luar.

    ReplyDelete
  9. as salam kak pia...
    maaf laa ye...br nak wish...hepi belated laaa ye...huhuhu
    semoga menjadi insan yg istimewa di sisi ALLAH SWT...(ade tak org bg ucapan hr jadi cam ni kak pia)hehehhe

    semoga pjg umur dan dimurahkan rezeki ye...amin

    ReplyDelete
  10. kat kawasan akak tak payah jemput org untuk open house, bila tiba musim raya, maka tetamu akan berkunjung tak kira masa..maka kerja akak di dapur jer lah saban hari tapi puas dan seronok.

    ReplyDelete
  11. sama la ngan No kak..klo stakat 5-6kuarge tu leh la buat sorang2..klo buat beso2 huhuhu...takut tak termampu No..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...